Μαθητές στη Θεσσαλονίκη παράγουν Λευκό Χαβιάρι αξίας… 3.200 ευρώ το κιλό

ΧΑΒΙΑΡΙ

 

Τριάντα μαθητές του Επαγγελματικού Λυκείου της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης  και του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Perrotis College κατάφεραν να αλλάξουν αυτά που ξέραμε και να παράξουν λευκό χαβιάρι από σαλιγκάρι, ενώ μέχρι τώρα, όταν ακούγαμε  τη λέξη χαβιάρι το μυαλό μας πήγαινε  στο ψάρι «οξύρυγχο» της Μαύρης Θάλασσας.  Μάλιστα, μέχρι τον Ιούνιο  το χαβιάρι θα είναι διαθέσιμο σε επιλεγμένα σημεία της πόλης.

Σύμφωνα με δήλωση του κοσμήτορα της Σχολής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, Β. Βέργου, το λευκό χαβιάρι παράγεται σε μικρές ποσότητες στη Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία. Η αξία του ανέρχεται στις  3.200 ευρώ το κιλό, ενώ το γυάλινο δοχείο των 30γρ. πωλείται στην τιμή των  150 ευρώ .

Ο κ. Βέργος δήλωσε ότι η σύλληψη της ιδέας για την παραγωγή λευκού χαβιαριού από σαλιγκάρια  έγινε  πριν από δύο  χρόνια, αλλά στην πράξη αποδείχθηκε δύσκολη υπόθεση. Οι τριάντα μαθητές με τη βοήθεια του καθηγητή Πέτρου Ευαγγέλου ξεκίνησαν την  κλειστή εκτροφή σαλιγκαριού, με σκοπό την παραγωγή και την προπάχυνση γόνου και με παράλληλη παραγωγή λευκού χαβιαριού.

Τα τριακόσια σαλιγκάρια-γεννήτορες του ενδημικού είδους Helix Aspersa Maxima τοποθετήθηκαν σε ξύλινη κατασκευή, η οποία  είναι  φτιαγμένη από τους ίδιους τους μαθητές, με συγκεκριμένη θερμοκρασία, σχετική υγρασία και φωτισμό.  Οι γεννήτορες  αυτού του είδους γεννούν κατά μέσο όρο μια φορά τον  χρόνο,  περίπου 100 αβγά, τα οποία έχουν συνολικό βάρος 4 γρ .

Στη σχολή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και το τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων ξεκίνησε έρευνα για την υγιεινή των αβγών και τη διατροφική τους αξία.

Βλέπουμε λοιπόν ότι ένα τόσο μικρό και υποτιμημένο ζώο, το σαλιγκάρι,  τι θησαυρούς μπορεί να μας προσφέρει.

 

Πηγή : http://www.seleo.gr/thessalonikh/231025-thessaloniki-mathites-parigagan-lefko-xaviari-aksias-3-200-evro-to-kilo#.WHzsBn0325Q

 

Δερμεντζή Δήμητρα, μαθήτρια της Β΄ Τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης