Ακτινοβολία στο σπίτι: Πώς θα προφυλαχτείς από wifi, κινητά και ασύρματα!

κατάλογος (1)

Εκτός από τα πολλά οφέλη που μας προσφέρουν οι ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά υπάρχουν και αρκετά μειονεκτήματα, τα οποία δικαίως προβληματίζουν τους επιστήμονες αλλά και τους πολίτες.

Όπου και να βρισκόμαστε είμαστε εκτεθειμένοι σε διαφόρων ειδών ακτινοβολίες, όπως η ηλιακή και η ηλεκτρομαγνητική, η οποία προέρχεται από τις οθόνες, τις ασύρματες συσκευές κτλ.

Η ακτινοβολία που μας περιβάλλει χωρίζεται σε ιονίζουσα (ακτίνες -χ, ακτίνες-γ), που είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο,  και  μη ιονίζουσα,  της οποίας τις επιδράσεις δε γνωρίζουμε.

Η ενέργεια που εκπέμπεται από τις προαναφερθείσες συσκευές είναι μη ιονίζουσα, δηλαδή δεν προκαλεί βλάβη στο DNA, το οποίο είναι μια πιθανή αιτία για την εμφάνιση καρκίνου. Παρά όλ’ αυτά, η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει έμμεσα προβλήματα εξαιτίας τις μεγάλης έκθεσης σε αυτήν.  Μελέτες που έγιναν καταλήγουν σε αποτελέσματα που προβληματίζουν. Η έκθεση στις ηλεκτρονικές συσκευές μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στον εγκέφαλο ή στο δέρμα, λευχαιμία, στειρότητα, απώλεια μνήμης, πονοκεφάλους, αϋπνία και κατάθλιψη. Αντίθετα όμως άλλες έρευνες δείχνουν το αντίθετο!

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πάντως καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα αποτελέσματα είναι ανεπαρκή και αόριστα και έτσι θα προχωρήσουν σε περαιτέρω έρευνες.

κατάλογος2

Μερικά μέτρα προφύλαξης:

  • Αποφύγετε τη χρήση κινητού σε περιοχές με χαμηλό σήμα ή με πολλές μεταλλικές επιφάνειες
  • Μιλάτε στο κινητό σε ανοιχτή ακρόαση ή με hands-free.
  • Μην έχετε ηλεκτρονικές συσκευές για πολλή ώρα κοντά στον εγκέφαλο, την καρδιά και τα γεννητικά όργανα.
  • Αντικαταστήστε τις περισσότερες ασύρματες συσκευές με ενσύρματες.
  • Απενεργοποιήστε τις συσκευές κατά τη διάρκεια του ύπνου σας και κυρίως μην τις έχετε κοντά σας.
  • Απομακρυνθείτε από τον φούρνο μικροκυμάτων κατά τη διάρκεια λειτουργίας του.

 

Πηγή: iatropedia.gr 

Από τις μαθήτριες της Β΄ Τάξης Ελευθερία Γιάνναρου και Αγάπη Γεωργιάδου 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης