«Εισβολή» από τον πλανήτη Χ

planitis-9

 

Το 2016 έγινε η πρώτη επίσημη αναφορά για τον Πλανήτη Χ, τον υποθετικό πλανήτη που βρίσκεται μακρύτερα από τον Πλούτωνα. Πριν ακόμη επιβεβαιωθεί ότι υπάρχει, ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Νέου Μεξικό πρόσθεσαν μια νέα θεωρεία για την καταγωγή του. Σύμφωνα λοιπόν με αυτήν τη θεωρία, που παρουσίασαν σε συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Ένωσης την περασμένη εβδομάδα, είναι πιθανό να δημιουργήθηκε σε άλλο σύστημα ή να μην ανήκε ποτέ υπό βαρυτική έλξη άστρου του γαλαξία και στη συνέχεια να παγιδεύτηκε από τον Ήλιο, με συνέπεια να τεθεί σε τροχιά γύρω του.

Ο πλανήτης Χ πρωτοαναφέρθηκε στις αρχές του 2016 από τους αστρονόμους Μάικλ Μπράουν και Κόνσταντιν Μπάτιγκιν του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech), όταν ανακοίνωσαν  ότι οι τροχιές έξι ουράνιων αντικειμένων μακρύτερα του Πλούτωνα έδωσαν ενδείξεις για νέο κάτοικο του ηλιακού συστήματος.   Σύμφωνα με αυτούς έχει 1000 φορές μεγαλύτερη απόσταση από τον Ήλιο σε σύγκριση με τη Γη,  γεγονός που δικαιολογεί το ότι δεν ανακαλύφθηκε νωρίτερα.

Εκτιμάται ότι υπάρχουν δισεκατομμύρια τέτοιοι πλανήτες στον γαλαξία και ίσως κάποιο άλλο σύστημα να συναντήσει έναν από αυτούς, ενώ οι πιθανότητες είναι μεγάλες να τεθεί ένα τέτοιο ουράνιο σώμα σε τροχιά γύρω από τον ήλιο.

Η υπόθεση των αστρονόμων του Πολιτειακού Πανεπιστημίου Νέου Μεξικό θα έχει βέβαια αξία μόνο αν επιβεβαιωθεί η ύπαρξή του.

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/story/1194285/pithanon-eisboleas-sto-iliako-mas-sustima-o-planitis-9

Από τον μαθητή της Α΄ Τάξης Κομπόγιαννο Δημήτρη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης