Οι ανθυγιεινές… συνήθειες των Ελλήνων εφήβων

Καταγραφή (1)

 

Στην ευαίσθητη ηλικία της εφηβείας οι νέοι διαμορφώνουν συμπεριφορές και χαρακτήρες. Δεν είναι όμως λίγες οι φορές που υιοθετούν κακές συνήθειες επιβλαβείς για την υγεία τους. Αυτό έρχεται να υποστηρίξει η έκθεση του ΟΟΣΑ για την υγεία στην Ευρώπη (Health at a Glance : Europe 2016), αποδεικνύοντας περίτρανα με αριθμούς και ποσοστά τη «δεύτερη θέση» που κατέχουν οι Έλληνες έφηβοι στην παχυσαρκία.

Συγκεκριμένα, με ποσοστό 24% οι 15χρονοι Έλληνες έφηβοι είναι υπέρβαροι και μάλιστα παχύσαρκοι, όταν ο μέσος όρος των υπέρβαρων εφήβων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 17,5%.

Ζούμε στη χώρα των μεγάλων αντιθέσεων. Αφενός η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει καθιερώσει και έχει κάνει γνωστή  σε όλο τον κόσμο τη Μεσογειακή Διατροφή και τη μακροζωία καταναλώνοντας φρούτα, λαχανικά ελαιόλαδο, όσπρια και δημητριακά,  αφετέρου οι 15χρονοι Έλληνες φαίνεται ότι δεν αγαπούν τα φρούτα, με αποτέλεσμα να μην τα προτιμούν. Με ποσοστά 26% των κοριτσιών και 23% των αγοριών που καταναλώνουν καθημερινά φρούτα, μας τοποθετούν στη δεύτερη χειρότερη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος, κυμαίνονται και οι επιδόσεις των Ελλήνων εφήβων σε ό,τι έχει σχέση με τη σωματική δραστηριότητα. Εδώ τα ποσοστά φωνάζουν από μόνα τους, αφού το 15% των 15χρονων αγοριών και το 7% των 15χρονων κοριτσιών, ασκούνται  μόνο μία ώρα την ημέρα. Με αυτά τα ποσοστά οι επιδόσεις των νέων κατατάσσονται για άλλη μια φορά  στις τελευταίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  κάνοντας σαφές το γεγονός ότι  τα Ελληνόπουλα προτιμούν το «καθισιό» από τη σωματική άσκηση.

Επίσης,  αξιοσημείωτο, είναι και το γεγονός ότι οι 15χρονοι Έλληνες έφηβοι ακολουθούν πιστά στην κατανάλωση αλκοόλ τους εφήβους στην υπόλοιπη Ευρώπη.  Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά των ενηλίκων στις παραπάνω συνήθειες είναι πολύ καλύτερα και πιο κοντά στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ιδιαίτερα σημαντικό αποτελεί το γεγονός, ότι η έκθεση του ΟΟΣΑ εστιάζει στις χρόνιες παθήσεις αλλά και στους παράγοντες συμπεριφοράς που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί κάνοντας πράξη το γνωμικό του Ιπποκράτη  “Κάλλιον τοῦ θεραπεύειν τό  προλαμβάνειν” .

Ενθαρρυντικό μήνυμα αποτελεί το γεγονός ότι οι Έλληνες έφηβοι καπνιστές βρίσκονται πολύ κοντά στο μέσο όρο της Ε.Ε. (14%) με ποσοστό 16% . Εκ διαμέτρου αντίθετα είναι τα ποσοστά των Ελλήνων ενηλίκων καπνιστών  που αγγίζουν το ποσοστό των 27%,  κάτι που έχει ως  αποτέλεσμα τον αυξημένο αριθμό θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα.

Συνεπώς, αξίζει από όλους μας μια μεγάλη προσπάθεια. Ποτέ δεν είναι αργά όχι μόνο για τους νέους αλλά για όλους μας να υιοθετήσουμε συνήθειες  και συμπεριφορές που θα μας κάνουν υγιή και αποδοτικά μέλη στην κοινωνία μας.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/889254/article/epikairothta/ellada/pinoyn-kai-den-a8loyntai-oi-15xronoi-sthn-ellada

 

 

Από τις μαθήτριες της Α΄ Τάξης Αϊδίνη Χριστίνα – Ευκαρπίδου Παναγιώτα

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης