Ομορφιά της φύσης και άρωμα κινηματογράφου … στη Δράμα

  

Ημερήσια εκδρομή πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Απριλίου 2014 με υπεύθυνους καθηγητές τον κ. Τούλη Σαράντη, την κ. Τσάμπουρα Στυλιανή, και την κ. Δαμιανίδου Γεωργία στη Δράμα στα πλαίσια του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Περιβάλλον και Ενέργεια» και του Πολιτιστικού  Προγράμματος «Το Παρίσι μέσα από τον γαλλικό κινηματογράφο». Στην εκδρομή συμμετείχαν 45 μαθητές του σχολείου μας  από όλες τις τάξεις του Γυμνασίου.

Η πρώτη μας στάση ήταν στο σπήλαιο της Αλιστράτης, που θεωρείται ένα από τα ωραιότερα και μεγαλύτερα σπήλαια της Ελλάδας, πιθανόν και της Ευρώπης, όπου η φύση θέλησε να δείξει τη μεγαλύτερη δύναμη της δημιουργίας στολισμών και σχηματισμών. Εκεί είχαμε την επιλογή είτε να επισκεφτούμε το σπήλαιο είτε να επιβιβαστούμε στο τρενάκι που προσέφερε μία περιήγηση στο φαράγγι του ποταμού Αγγίτη, που διαρκεί περίπου μια ώρα.  Θαυμάσαμε  όχι μόνο τους «μαιάνδρους» του ποταμού αλλά και τις περίφημες βραχογραφίες, οι οποίες απεικονίζουν σκηνές ανθρώπινης δραστηριότητας, αλλά και διάφορα ζώα που έζησαν  πριν από 2500 περίπου χρόνια. Ακόμη, γνωρίσαμε τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, η οποία είναι από τις πιο σπάνιες που μπορεί να συναντήσει κάποιος, αφού μπορεί να δει αετούς, γεράκια, ερωδιούς κ.ά.

Στη συνέχεια, στο Δημοτικό Ωδείο της Δράμας παρακολουθήσαμε τρεις ταινίες μικρού μήκους στη γαλλική γλώσσα και μία ταινία μικρού μήκους στην  ελληνική.  Οι γαλλόφωνες ταινίες που παρακολουθήσαμε ήταν οι εξής : α. «Οι 4 εποχές του Λεόν : Το Καλοκαίρι του Μπονιφάς» [«Les 4 saisons de Léon : Eté de Boniface» (διάρκειας 26΄)], μία ιστορία αγάπης μέσα από ένα πολύ όμορφο γαλλικό παραμύθι, β. «Πατομπούκαλα» [«Cui de bouteille» (διάρκειας 9΄)], μία κωμωδία που με ευτράπελο τρόπο διαχειρίζεται ένα συχνό ανθρώπινο πρόβλημα, τη μυωπία και τα πατομπούκαλα, που «φορτώνονται» οι μύωπες, για να την αντιμετωπίσουν, γ. «Ένα φιλί για τον Κόσμο» [«Un bisou pour le monde» (διάρκειας 9΄)], μία ταινία που με το δικό της τρόπο δίνει ένα φιλί στον κόσμο μας, για «να επιδιορθώσει» τα κακώς κείμενα. Όπως μας ενημέρωσαν, οι γαλλόφωνες αυτές ταινίες προβλήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2013 στα πλαίσια του προγράμματος «Οι πιο μικρές μέρες», που για τρίτη συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας το παρουσιάζουν από κοινού στη χώρα μας. Υπήρχε ωστόσο και συνέχεια στο πρόγραμμα προβολών, καθώς ακολούθησε και η προβολή μιας  ταινίας των Εκπαιδευτηρίων Ν. Μπακογιάννη της Αθήνας στα ελληνικά, περιβαλλοντικού περιεχομένου, με τίτλο «Η πολιτεία του νερού». Η ταινία  βραβεύτηκε  στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Δράμας, είναι διάρκειας  10΄ και αναφέρεται στην αποξήρανση της λίμνης Κάρλα και στην εκδίκηση που παίρνει αυτή, καταπίνοντας τα ανθρώπινα έργα. Τότε μόνο ο άνθρωπος καταλαβαίνει ότι, αν δε συμφιλιωθεί με το οικοσύστημα, δεν πρόκειται να ζήσει ευτυχισμένος…

Μετά την κινηματογραφική απόδραση επισκεφτήκαμε το Πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, όπου εδρεύουν τα γραφεία του γνωστού  - στο πανελλήνιο –  Φεστιβάλ Κινηματογράφου Δράμας, και ακολούθησε το μεσημεριανό μας  γεύμα.  Το πρόγραμμα της εκδρομής ολοκληρώθηκε με την επίσκεψή  μας στο Πάρκο Αρπακτικών Ημερόβιων και Νυκτόβιων πτηνών που βρίσκεται στην Αγορά Δράμας σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον. Στο Πάρκο είχαμε  την ευκαιρία να δούμε θεαματικές επιδείξεις πτήσης  πουλιών, γερακιών, εκπαιδευμένων από τον εκπαιδευτή και δημιουργό του Πάρκου, κ. Ελευθεριάδη Κων/νο.

Η συγκεκριμένη εκδρομή μάς έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε  από τη μια την ομορφιά της πόλης της Δράμας, τις φυσικές ομορφιές της ευρύτερης περιοχής  και να αντλήσουμε χρήσιμες πληροφορίες τόσο για το σπήλαιο της  Αλιστράτης  όσο και για το Πάρκο Αρπακτικών Ημερόβιων και Νυκτόβιων πτηνών της πόλης και από την άλλη να γνωρίσουμε πτυχές της πολιτιστικής της ζωής και να απολαύσουμε στιγμές γαλλικού κινηματογράφου.

Αν μας δινόταν η ευκαιρία να επισκεφτούμε ξανά τη Δράμα, θα το κάναμε δίχως δεύτερη σκέψη…

 

 

 Για περισσότερες πληροφορίες για το σπήλαιο της Αλιστράτης πατήστε εδώ .

 

 

                      Καρακαλίδης Μάρκος, Κουρέα Βασιλική, μαθητές της Γ΄ τάξης 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης