Παιδική παχυσαρκία

2

 

Πολύ υψηλά τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα, καθώς, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 7 ευρωπαϊκές χώρες σε μαθητές 10-12 χρονών, 4 στα 10 παιδιά είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα!

 

Η παιδική παχυσαρκία θεωρείται ασθένεια, γιατί δυσκολεύει κατά πολύ την καθημερινή ζωή των παιδιών, επηρεάζει την υγεία τους και μπορεί να ελαττώσει τη διάρκεια ζωής τους. Ένα παιδί που δεν κινείται σε συνδυασμό με ανθυγιεινή διατροφή μπορεί να θεωρείται παχύσαρκο, ενώ δεν του φαίνεται (π.χ. όταν δεν έχει αναπτύξει αρκετούς μυς σε σύγκριση με το ποσοστό λίπους).

Πιο συγκεκριμένα, παιδιά με αυξημένο βάρος σύμφωνα με μελέτες μπορεί να αντιμετωπίσουν κάποια από τα εξής προβλήματα: υψηλή πίεση, διαβήτη τύπου 2, υψηλά επίπεδα χοληστερίνης, καρδιολογικά προβλήματα. Αυτό σημαίνει πως ένα μακροχρόνια υπέρβαρο παιδί εκτίθεται μακροπρόθεσμα και σε παθήσεις της καρδιάς. Επίσης, παρουσιάζονται προβλήματα στις αρθρώσεις και στα κόκαλα από το βάρος που τους «ζητείται» να σηκώσουν, δυσκολίες στον ύπνο, με συνέπεια να ξυπνούν κουρασμένα, δυσκολία στην αναπνοή (π.χ λαχάνιασμα) και άρα δυσκολία στο να ασχοληθούν με δραστηριότητες όπως γυμναστική, παιχνίδι, τρέξιμο κ.τ.λ, επιβάρυνση της χολής και του συκωτιού, αστάθεια στον κύκλο της εμμηνορροϊκής περιόδου, κατάθλιψη βουλιμία ή ανορεξία.

mediteranean_diet1

              Το ότι οι γονείς είναι αδύνατοι δε σημαίνει ότι τα παιδιά δεν έχουν προδιάθεση για παιδική παχυσαρκία. Αν και τα γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο, η σωστή διατροφή είναι αυτή που προστατεύει τον οργανισμό από την ασθένεια αυτή. Άλλωστε η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία!  Μερικές συμβουλές προς τους γονείς είναι οι εξής:

  1. Βοηθήστε το παιδί να μάθει να μασά αργά, ήρεμα το φαγητό του και όχι βιαστικά με  μεγάλες μπουκιές.
  2. Μην πιέζετε τα παιδιά να φάνε όλο το φαγητό στο πιάτο τους. Έτσι χάνουν την ικανότητα ρύθμισης και αντίδρασης στο αίσθημα της πείνας / κορεσμού. Ως αποτέλεσμα, αργότερα δε σταματούν να τρώνε, όταν χορτάσουν.
  3. Βοηθήστε τα παιδιά να αγαπήσουν τα φρούτα και τα λαχανικά και φροντίστε, ώστε το 1/3 του κάθε γεύματος να είναι σαλάτα ή μαγειρεμένα ή ωμά / κομμένα λαχανικά.
  4. Εισάγετε από νωρίς στη διατροφή τους  τα ολικής αλέσεως προϊόντα, γιατί είναι πιο χορταστικά.
  5. Μειώστε περιττά λιπαρά / θερμίδες από συνταγές,
  6. Από 2 χρονών μπορείτε να δίνετε ημι-άπαχα γαλακτοκομικά.
  7. Βοηθήστε το παιδί να ασχολείται με ευχάριστες και δημιουργικές δραστηριότητες. Προσπαθήστε να εντοπίσετε πότε το παιδί τρώει υπερβολικά σνακ, επειδή πεινά, και πότε επειδή βαριέται ή είναι αναστατωμένο για κάτι και αντιδρά τρώγοντας κτλ.
  8. Περιορίστε τις καθιστικές δραστηριότητες. Ακόμα και τα πιο απλά παιχνίδια βοηθούν τα παιδιά να κινούνται π.χ. κρυφτό, ποδήλατο, σχοινάκι, λάστιχο, μπάλα, βόλτα, χορός.
  9. Περιορίστε την τηλεόραση. Τις απογευματινές ώρες που βλέπουν τα παιδιά τηλεόραση γίνεται έντονη διαφήμιση προϊόντων που είναι γλυκά και λιπαρά και κάνουν τα παιδιά να σκέφτονται συνέχεια το φαγητό και κατ’ επέκταση να τρώνε και να ζητούν σνακ.
  10. Ποτέ μην ανταμείβετε μια συμπεριφορά με ένα γλυκό, παγωτό κτλ.
  11. Μην κατακρίνετε ή να κάνετε αρνητικά σχόλια για το βάρος ή τις επιλογές φαγητού (ιδιαίτερα μπροστά σε τρίτους). Αυτό δημιουργεί χαμηλή αυτοεκτίμηση στο παιδί, ένταση γύρω από το θέμα και οδηγεί σε έλλειψη ελέγχου στη διατροφή του. Η διατροφή γίνεται ένα θέμα που το αναστατώνει και σε μερικές περιπτώσεις αυτά τα σχόλια μπορούν να οδηγήσουν σε διατροφικές διαταραχές που το ταλαιπωρούν για πολλά χρόνια.
  12. Να είστε θετικό παράδειγμα, έχοντας μια όμορφη και ήρεμη στάση απέναντι στο φαγητό. Μη δίνετε στο παιδί το παράδειγμα του να τρώμε ανεξέλεγκτα τη μια και να κάνουμε αυστηρές δίαιτες την άλλη.
  13. Περιορίστε γλυκά ή λιπαρά σνακ (π.χ. αλμυρά, τσιπς, σοκολάτες) σε ειδικές περιπτώσεις (1-2 φορές την εβδομάδα). Δεν απαγορεύονται τα γλυκά αλλά είναι καλύτερο να μη δίνονται συχνά, για να γνωρίσουν και να αγαπήσουν  και άλλες γεύσεις.
  14. Κάντε λίστα με νόστιμα και υγιεινά σνακ που μπορούν να τρώνε  γύρω στις 100-120 θερμίδες και επιτρέψετε 1-2 από αυτά κάθε απόγευμα + 1-2 φρούτα (ή φρουτοσαλάτα). Τέτοια σνακ είναι :

1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως (ή κράκερ/ φρυγανιές) με τυρί Light 17%
ρυζόγαλο με ελαφρύ γάλα + 1 κουταλάκι ζάχαρη ανά μερίδα
γιαούρτι ή 1 φλ. γάλα (σκέτο) ή χτυπημένο με φρούτο π.χ. μπανάνα + 1 μικρό κουταλάκι μέλι
σπιτική ελαιόπιτα, σπιτικό κέικ με ελαφρώς μειωμένο το λάδι της συνταγής σας
μια μπάρα δημητριακών, ρυζογκοφρέτες
λίγα αμύγδαλα ή καρύδια
ποπ-κορν

Χωρίς τίτλο

Πηγή :  iefimerida

http://www.paidorama.com/paidiki-paxisarkia/All-Pages.html

http://www.nutritionmatters.cy.net/nutrition-for-all-ages/children/181-2013-09-17-21-14-30.html

 

Κουτσιούκη Ματίνα, μαθήτρια της Α΄τάξης 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης