Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917, που άλλαξε τη φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης, η Β΄ Γυμνασίου του Σχολείου μας πραγματοποίησε στις 19/12 (Β1, Β2, Β3) και 20/12 (Β4, Β5) διδακτική επίσκεψη στον πολυχώρο Πολιτισμού της πρώην σχολής τεχνών και επαγγελμάτων Χαμιδιέ-Ισλαχανέ, για να δει την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο : 1917: Το Ισλαχανέ …βλέπει την πόλη να καίγεται.
Η έκθεση περιλάμβανε δύο μέρη, τη φωτογραφική περιήγηση στην καιόμενη πόλη μέσα από 47 φωτογραφίες από τη συλλογή φωτογραφιών της Ψηφιοθήκης Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας, από τη μια, και την υλική μαρτυρία μεθόδων πυρόσβεσης του παρελθόντος, από την άλλη.
Αρχικά, οι μαθητές περιηγήθηκαν στον χώρο της έκθεσης, ενημερώθηκαν με πολύ παραστατικό τρόπο για την πυρκαγιά του ΄17, προσέγγισαν βιωματικά -υποδυόμενοι ρόλους- το μεγάλο αυτό γεγονός με την καθοδήγηση της κ. Αρετής Κονδυλίδου. Η περιήγηση στην καιόμενη πόλη πλαισιώθηκε και από την προβολή του αρχαιολογικού ντοκιμαντέρ «1917. Η μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης», μια παραγωγή του πρώην Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Μακεδονικών και Θρακικών Σπουδών (2012).
Στη συνέχεια, ξεναγήθηκαν στον χώρο του Ισλαχανέ, στα εργαστήριά του, στο ξυλουργείο, το μηχανουργείο και στο χυτήριο, είδαν πλούσιο αρχειακό υλικό, εργαλεία, εργαλειομηχανές αλλά και πολλά χειροποίητα καλούπια για υδραυλικά εξαρτήματα, πρέσες, μοντέλα και κάσες χύτευσης, που ξετυλίγουν τη βιομηχανική ιστορία της Θεσσαλονίκης. Τέλος, οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από την προβολή ενός video που παρουσιάζει τη διαχρονική διαδρομή του κτιρίου και κλείνει με τη συγκινητική φράση :»κανένας ξένος δε μένει χωρίς πατρίδα στη Θεσσαλονίκη».
Υπεύθυνες της διδακτικής επίσκεψης ήταν η κ. Χαρίκλεια Πουλτουρτζίδου και η κ. Λευκοθέα Τσαντήλα και συνοδοί η κ. Χαρίκλεια Ανθομελίδου και η κ. Αθηνά Κορδάτου.