Τσικνοπέμπτη είναι η δεύτερη Πέμπτη του Τριωδίου και η τσίκνα, δηλαδή ο καπνός με τη μυρωδιά του κρέατος, που είναι διάχυτη παντού την ημέρα αυτή, έδωσε το όνομά της στη συγκεκριμένη Πέμπτη.
Η προέλευσή της είναι άγνωστη αλλά μάλλον πρόκειται για βακχική εορτή Ρωμαίων και Ελλήνων που επιβίωσε και στα χρόνια του Χριστιανισμού.
Η Τσικνοπέμπτη σημαίνει την έναρξη των εκδηλώσεων της Αποκριάς που τελειώνουν με τα κούλουμα της Καθαράς Δευτέρας. Παρόμοιες γιορτές υπάρχουν στη Γερμανία και στις ΗΠΑ.
Η οργάνωση ΠΟΦΥΖΩ (Πολίτες για τα Δικαιώματα της Φύσης και της Ζωής) ωστόσο είναι αντίθετη στην κρεατοφαγία και την Τσικνοπέμπτη αντιτάσσεται στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των ζώων.
Η Τσισκνοπέμπτη στην Ελλάδα γιορτάζεται με διάφορους τρόπους:
- Στην Κέρκυρα γιορτάζονται τα «κουτσομπολιά» το βράδυ της Τσικνοπέμπτης στην πιάτσα της πόλης.
- Στην Πάτρα η «Κουλουρού» ντύνεται νύφη και πηγαίνει να προϋπαντήσει τον καλό της στο λιμάνι και οι Πατρινοί γελούν με τα καμώματά της.
- Στις Σέρρες, αφού ψήσουν το κρέας σε αλάνες με φωτιά, μετά πηδούν πάνω τους. Στο τέλος, κάποιος από την παρέα με χιούμορ αναλαμβάνει τα «προξενιά», ανακατεύοντας ταυτόχρονα τα κάρβουνα με ένα ξύλο.
- Στην Κομοτηνή καψαλίζουν την κότα που θα φάνε την Κυριακή της Αποκριάς. Τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια ανταλλάσσουν δώρα φαγώσιμα, ο αρραβωνιαστικός στέλνει κότα και η αρραβωνιαστικιά μπακλαβά και κότα γεμιστή.
- Στο Ηράκλειο τριγυρνούν μεταμφιεσμένοι στους δρόμους τραγουδώντας και χορεύοντας.
ΠΗΓΗ: sansimera.gr
Κομπόγιαννος Δημήτριος, μαθητής της Β΄ Τάξης