Νέα μελέτη για την επίδραση των social media στη συμπεριφορά των παιδιών

Social-media-influencers-in-Kenya-today

  Η επίτροπος παιδιού για την Αγγλία, Anne Longfield, σε δημοσίευμά της δήλωσε  ότι πολλά παιδιά ηλικίας 7 ετών ασχολούνται με τα social media θέλοντας να προβάλλουν μια επιθυμητή εικόνα τους προς την κοινωνία.

Αν και το επίσημο όριο ηλικίας για το άνοιγμα λογαριασμού στα social media είναι τα 13 έτη, πολλά παιδιά μικρότερης ηλικίας διαθέτουν ήδη λογαριασμούς, καθώς τα θεωρούν πολύ σημαντικά για την καθημερινότητα τους.

Μάλιστα, πολλά παιδιά εθίζονται στα likes  βλέποντάς τα ως ένα είδος κοινωνικής επιβεβαίωσης. Η μελέτη επισημαίνει πόσο σημαντικά φαίνεται να είναι τα social media για τα παιδιά και τις κοινωνικές τους σχέσεις.  Η μη συμμετοχή τους στα κοινωνικά δίκτυα στον ίδιο βαθμό με τους συνομηλίκους τους θεωρείται ότι μπορεί να «βλάψει» την εικόνα τους.

Από τη μελέτη προκύπτει ότι αρκετά παιδιά ηλικίας 6 και 7 ετών χρησιμοποιούν instagram και snapchat, πράγμα που σημαίνει ότι εκτίθενται σε εικόνες επωνύμων που τους συγκρίνουν με τον εαυτό τους, με αποτέλεσμα  να νιώθουν συχνά κατώτερα και άσχημα για τον εαυτό τους.

Η  Anne Longfield προτείνει στους γονείς να ασχολούνται  περισσότερο με το τι να κάνουν τα παιδιά τους στο διαδίκτυο, καθώς δεν είναι προετοιμασμένα – ενημερωμένα να αντιμετωπίσουν όλες τις προκλήσεις των  social media. Επίσης , τα σχολεία και οι εταιρίες μέσων κοινωνικής ενημέρωσης πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη . Εάν δεν γίνει αυτό, τα παιδιά θα μεγαλώσουν με το άγχος για την εικόνα που προβάλλουν και την εμφάνισή τους επηρεασμένα από τον τρόπο ζωής που βλέπουν στο  instagram και στο snarchat και φοβισμένα για την  αποσύνδεσή τους από τα social media.

 

Πηγή : internetmatters.org, childrenscommissioner.gov.uk

 

Χριστίνα Θεοδώρου, Κακάλη Ελένη, μαθήτριες Γ΄ Τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης