Ο μεγαλύτερος κατά συρροή δολοφόνος στη Γη είναι …τα ρώσικα ηφαίστεια;

ηφαιστεια

Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι στη διάρκεια της ύπαρξης της ζωής στη Γη έχουν υπάρξει πέντε μεγάλες μαζικές εξαφανίσεις ειδών. Στο τέλος της Περμίου περιόδου συνέβη η μεγαλύτερη, πριν από 252.000.000 χρόνια, η οποία ονομάστηκε «Το Μεγάλο Θανατικό». Επιστήμονες θεωρούν ότι τότε εξαφανίστηκε το 90% των θαλάσσιων οργανισμών και το 70% των ζώων της στεριάς. Αυτό θεωρήθηκε ως ο λόγος για τον οποίο οι δεινόσαυροι επικράτησαν στη Γη.

Πολλές έρευνες αναζήτησαν την αιτία της αυτής μαζικής εξόντωσης. Οι πιο πρόσφατες υποστηρίζουν  ότι η κύρια αιτία ήταν η έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Η τελευταία έρευνα που  αφορούσε το συγκεκριμένο ερώτημα πραγματοποιήθηκε από τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η αρχική θεωρεία των ηφαιστείων  ισχύει και, μάλιστα,  κατάφεραν να εντοπίσουν και την περιοχή στην οποία συνέβησαν όλα αυτά.

 

Τι συνέβη όμως;

 

Η νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην  επιθεώρηση Scientific Reports ισχυρίζεται ότι υπεύθυνα για το «Μεγάλο Θανατικό» είναι τα ηφαίστεια που βρίσκονταν στην περιοχή της Σιβηρίας. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι υπήρξαν τεράστιες εκρήξεις, οι οποίες διήρκησαν εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια.

Οι εκρήξεις αυτές προκάλεσαν γεωατμοσφαιρικές αντιδράσεις, οι οποίες σχημάτισαν ένα παχύ πέπλο από ηφαιστειακή σκόνη, διοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του θείου, μεθάνιο και πτητικές  οργανικές χημικές ουσίες που περιείχαν νικέλιο.

Το θανατηφόρο αυτό πέπλο σκέπασε τη Γη για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα κάνοντάς την ακατάλληλη για να φιλοξενήσει ζωή. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένα τρισεκατομμύριο λίτρα λάβας απελευθερώθηκαν από εκείνα τα ηφαίστεια. Έτσι, δημιουργήθηκαν και τα «σκαλιά της Σιβηρίας», μια τεράστια περιοχή ηφαιστειογενών πετρωμάτων που απλώνεται σε έκταση 2 εκατ. τ.χλμ στον βορρά της Ρωσίας.

 

Πηγή: http://www.tovima.gr/science/technology-planet/article/?aid=905434

 

Αλεξοπούλου Ανθή και Αρζίδου Βάσω, μαθήτριες της Γ΄ Τάξης

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης