Άρωμα αποκριάς στο σχολείο μας

Τσικνοπέμπτη η Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου και το σχολείο μας βρέθηκε στο πνεύμα της ημέρας! Οι μαθητές, οι καθηγητές και ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων διοργάνωσαν στον προαύλιο χώρο του σχολείου  μια αποκριάτικη εκδήλωση, για να γιορτάσουν την Τσικνοπέμπτη, ξεφεύγοντας μια μέρα από τη πίεση του ωρολογίου προγράμματος. Αποκριάτικες στολές, περούκες, μάσκες, αξεσουάρ, χοροί, αστεϊσμοί,  δημιούργησαν μία γιορταστική, αποκριάτικη ατμόσφαιρα στο σχολείο, το οποίο για δύο συνεχόμενες χρονιές βυθίστηκε στη σιωπή λόγω της πανδημίας.
Η Τσικνοπέμπτη γιορτάζεται 11 ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα, την Πέμπτη της 2ης εβδομάδας της Αποκριάς, γνωστή και ως Κρεατινή. Εικάζεται ότι το έθιμο προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού. Σύμφωνα με τον λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο, το φαγοπότι και το γλέντι της ημέρας είναι «ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης».
Το όνομά της προέρχεται από τις λέξεις «τσίκνα», η μυρωδιά δηλαδή του καμένου ψημένου κρέατος και την ημέρα Πέμπτη. Λέγεται ότι επιλέχτηκε η Πέμπτη ως ημέρα κρεατοφαγίας, καθώς παραδοσιακά οι ημέρες νηστείας των Ελληνορθόδοξων είναι η Τετάρτη και η Παρασκευή.
Την Τσικνοπέμπτη ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα.
Πηγή :https://www.in.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης