«Σμύρνη μου αγαπημένη»

Στις μέρες μας οι μεγάλες και αξιοπρεπείς ελληνικές παραγωγές είναι σπάνιες. Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ταινίες των προηγούμενων ετών, η «Σμύρνη μου αγαπημένη» είναι αυτή που ξεχώρισε. Γι’ αυτόν τον λόγο, θα γίνει αναφορά στα γεγονότα και στα συναισθήματα που μας προκάλεσε η ταινία.
Η ταινία αυτή αναφέρεται σε γεγονότα που διαδραματίζονται κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1914-18) και της Μικρασιατικής Εκστρατείας – Καταστροφής. Η ιστορία ξεκινάει από μια εύπορη ελληνική οικογένεια της Σμύρνης. Η ταινία μας μεταφέρει πίσω στον χρόνο μέσα από το τεφτέρι με τις συνταγές της Φιλιώς Μπαλτατζή (Μιμή Ντενίση), της πρωταγωνίστριας του έργου. Η οικογένεια Μπαλτατζή από τα σαλόνια της υψηλής κοινωνίας της Σμύρνης βρίσκεται πλέον κατατρεγμένη μαζί με αμέτρητους κατοίκους της πόλης κατά τη διάρκεια των συνταρακτικών γεγονότων και τη σφαγή της Μικρασιατικής Καταστροφής. Με ρεαλιστικότητα αποτυπώνονται όλα τα συναισθήματα και οι ανησυχίες των ηρώων, όπως ο Εθνικός Διχασμός, ο ρόλος της γυναίκας στην κοινωνία, το κίνημα των Νεότουρκων και οι σχέσεις Ελλήνων και Τούρκων. Στην ταινία, επίσης, εκτυλίσσεται όλη η φρίκη και ο πόνος του διωγμού των Ελλήνων και των Αρμενίων.
Τα συναισθήματα που μας δημιουργήθηκαν βλέποντας την ταινία ήταν ανάμεικτα. Πιο συγκεκριμένα, τη στιγμή που βλέπαμε τις τραγικές σκηνές νιώσαμε την ίδια αγωνία και φόβο με τους ήρωες που τα βίωναν εκείνη τη στιγμή. Επίσης, το έργο προβάλλει κάποια ισχυρά μηνύματα που διαπέρασαν εμάς, τους μαθητές – θεατές, και μας συγκίνησαν ιδιαίτερα. Νιώσαμε δέος την ώρα που ανακοινώθηκε ότι η Ελλάδα μπήκε στον πόλεμο, αλλά απογοητευτήκαμε, όταν άρχισε η Μικρασιατική Καταστροφή. Επιπλέον, αισθανθήκαμε περήφανοι για τους ήρωες που πάλεψαν για τη ζωή τη δική τους και την τύχη της πατρίδας τους.
Συνοψίζοντας, η ταινία ήταν εξαιρετική ως προς το σενάριό της, καθώς συνδύαζε τα ιστορικά γεγονότα με την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Κάθε άνθρωπος πρέπει οπωσδήποτε να τη δει, καθώς οφείλει να γνωρίζει την ιστορία της πατρίδας του.
Ευχαριστούμε πολύ τις καθηγήτριες Παρασκευαΐδου Ελένη και Λιόρα Θεολογία που μας εμπιστεύτηκαν.

Αναγνωστοπούλου Δανάη-Παναγιώτα, Μιχαλούδη Μαρία-Ιωάννα, μαθήτριες του τμήματος Γ1 του 1ου γυμνασίου Ευόσμου

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης