
Η 27η Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί διεθνώς ως Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος των Εβραίων από το ναζιστικό καθεστώς κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Επιλέχθηκε, επειδή κατά την ημέρα αυτήν,το 1945, τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το στρατόπεδο Άουσβιτς-Μπιρκενάου, το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης του ναζιστικού καθεστώτος.
Την Παγκόσμια Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος και την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος τίμησε το σχολείο μας τη Δευτέρα 27/01/2025 με την προβολή της ταινίας «Το αγόρι με τις ριγέ πιτζάμες»̇ ταινία αγγλικής παραγωγής που κυκλοφόρησε το 2008 σε σενάριο και σκηνοθεσία του Mark Herman και είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ιρλανδού συγγραφέα John Boyne.
Η ιστορία της ταινίας διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου κοντά σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης Εβραίων. Πρωταγωνιστής είναι ο Μπρούνο, ο οκτάχρονος γιος του Διοικητή του στρατοπέδου. Μέσα από τα αθώα μάτια του Μπρούνο παρακολουθούμε τη ζωή στο στρατόπεδο και την εξέλιξη μιας απαγορευμένης φιλίας που ανθεί ανάμεσα σε αυτόν και τον Σμούλ, ένα αιχμάλωτο Εβραιόπουλο. Τους δύο φίλους χωρίζει ένα συρματόπλεγμα το οποίο βάζει τα όρια στους δύο κόσμους. Μια ιστορία για το Ολοκαύτωμα και τις σχέσεις των ανθρώπων μέσα στον παραλογισμό του πολέμου, μία ταινία σκληρή και ταυτόχρονα πολύ ανθρώπινη, βασισμένη στο βιβλίο του Τζον Μπόιν.
Οι εκδηλώσεις μνήμης γίνονται όχι για την αναμόχλευση της οργής και του μίσους, αλλά για να αποτελέσουν ισχυρό ανάχωμα στη λήθη των εγκλημάτων και των λαθών του παρελθόντος. Είναι χρέος μας να θυμόμαστε τι συνέβη στα στρατόπεδα της φρίκης, να διδαχθούμε από το παρελθόν και να μην επαναλάβουμε στο μέλλον τα ίδια λάθη. Γιατί μόνο η μνήμη υποδεικνύει τον δρόμο της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς, της ειρήνης, της δικαιοσύνης, της ισότητας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων.