Facebook, twitter, instagram. Λέξεις που μπήκαν στο λεξιλόγιό μας τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, στα λίγα χρόνια λειτουργίας τους έχουν ήδη εκατομμύρια χρήστες. Είναι όμως όσο ασφαλή όσο νομίζουμε; Παρόλο που είναι χρήσιμα για την καθημερινότητα του ανθρώπου, μας φέρνουν αντιμέτωπους με τεράστιους κινδύνους.
Εκατομμύρια άνθρωποι δηλώνουν ότι είναι εξαρτημένοι από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ πολλοί έχουν πέσει θύματα διαφόρων διαδικτυακών απατών ή και εγκλημάτων. Τη δημοσιοποίηση των προσωπικών στοιχείων και των καθημερινών κινήσεων των χρηστών εκμεταλλεύονται κάποιοι, με αποτέλεσμα να ακούμε καθημερινά για εκβιασμούς, παρενοχλήσεις (cuber bulling), απάτες, μέχρι και απαγωγές, αποπλανήσεις και σεξουαλικές κακοποιήσεις. Τα μέσα λοιπόν κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή, για να μη γίνονται επικίνδυνα για τους χρήστες τους.
Η σωστή, μάλιστα, χρήση τους τα καθιστά χρήσιμα. Για παράδειγμα, προσφέρουν γρήγορη ενημέρωση για οτιδήποτε συμβαίνει σε όλον τον πλανήτη. Επίσης, βοηθούν στην επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων που ζουν μακριά ο ένας από τον άλλον, κάτι που αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμο για όσους θέλουν να έρθουν σε επαφή με συγγενείς και φίλους που ζουν σε άλλη πόλη, χώρα, ακόμα και ήπειρο. Και βέβαια προσφέρουν διασκέδαση και ψυχαγωγία. Παιχνίδια και διάφορες εφαρμογές είναι διαθέσιμες στους χρήστες, για να διασκεδάζουν ατομικά ή και ομαδικά.
Μην ξεχνάτε, όμως, όλοι εσείς οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ότι πρέπει να προσέχετε τα προσωπικά στοιχεία που «ανεβάζετε» στο διαδίκτυο. Δεν ξέρετε πάντα ποιον έχετε απέναντι σας!
Δουλαβέρης Νικόλαος, Παυλίδης Βασίλης, μαθητές της Α΄ Τάξης,
Ναλμπαντίδης Δημήτρης, Πεντίδης Βασίλης, μαθητές της Β΄ Τάξης