Βία εναντίον των γυναικών: πότε θα πάρει τέλος;

οχι στη βία

 

Η 25η  Νοεμβρίου έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ Παγκόσμια Ημέρα για τον Τερματισμό της Βίας εναντίον των Γυναικών, με αφορμή την άγρια δολοφονία των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών ακτιβιστριών, στη Δομινικανή Δημοκρατία το 1960.

Δυστυχώς, τα ποσοστά κακοποίησης των γυναικών αυξάνονται αντί να μειώνονται.  Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που προέκυψαν από πανευρωπαϊκή έρευνα, η οποία εκπονήθηκε από τον Οργανισμό Θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ε.Ε., με 62 εκατομμύρια γυναίκες να έχουν πέσει θύματα σωματικής ή και σεξουαλικής βίας (μια στις τρεις γυναίκες της Ευρώπης) στο σπίτι, στη δουλειά, σε δημόσιους χώρους, στο διαδίκτυο.

  • Το 22% των γυναικών έχουν πέσει θύματα σωματικής ή/και σεξουαλικής βίας από το σύντροφό τους.
  • Το 5% του συνόλου των γυναικών έχει πέσει θύμα βιασμού. Μία στις 10 γυναίκες θύματα σεξουαλικής βίας από μη συντρόφους ανέφεραν ότι στο πιο σοβαρό περιστατικό εμπλέκονταν περισσότεροι αυτουργοί.
  • Το 55% των γυναικών της Ευρώπης έχουν βιώσει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης. Το 32% των θυμάτων ανέφεραν ότι αυτουργός ήταν προϊστάμενος, συνάδελφος ή πελάτης.
  • Το 12% των γυναικών είχαν εμπειρίες σεξουαλικής βίας κατά την παιδική ηλικία, οι μισές εκ των οποίων προέρχονταν από άνδρες που δεν γνώριζαν.
  • Το 18% των γυναικών έχουν πέσει θύματα επίμονης παρακολούθησης (stalking) από την ηλικία των 15 ετών και άνω και 5% κατά τους 12 μήνες που προηγήθηκαν της συνέντευξης. Αυτό το ποσοστό αντιστοιχεί σε 9 εκατομμύρια γυναίκες στην ΕΕ.
  • Το 21% των γυναικών που έχουν πέσει θύματα επίμονης παρακολούθησης ανέφεραν ότι διήρκεσε πάνω από 2 χρόνια.
  • Το 20% των νεαρών γυναικών (18-29 ετών) έχουν πέσει θύματα ηλεκτρονικής παρενόχλησης.
  • το 11% των γυναικών έχουν δεχθεί ανάρμοστες προτάσεις σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης ή ανεπιθύμητα ηλεκτρονικά μηνύματα ή μηνύματα κινητού (SMS) σεξουαλικού περιεχομένου.
  • Το 67% των γυναικών δεν κατήγγειλε το πιο σοβαρό περιστατικό βίας από σύντροφο στην αστυνομία ή άλλη οργάνωση.

Για άμεση ψυχοκοινωνική στήριξη και προστασία σε γυναίκες θύματα βίας λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900.  Από μία πρώτη ανάγνωση των στοιχείων της τηλεφωνικής Γγραμμής SOS 15900 παρατηρεί κανείς πως το φαινόμενο της κακοποίησης δεν γνωρίζει διακρίσεις.

Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει και η γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων Βάσω Κόλλια επισημαίνοντας πως δε γνωρίζει ούτε πολιτισμικές, ούτε κοινωνικές, ούτε θρησκευτικές πεποιθήσεις και περιορισμούς.: «Απευθυνόμαστε σε εκείνες που υποφέρουν σιωπηλά γιατί δεν τολμούν να μιλήσουν. Τις καλούμε να πάψουν να σιωπούν. Η άσκηση βίας είναι έγκλημα και τιμωρείται σύμφωνα με τον Νόμο.  Απευθυνόμαστε και σε εκείνες που δεν τολμούν να αποδεχθούν ότι είναι θύματα. Τις καλούμε να πάψουν να «βοηθούν» άθελά τους τον θύτη να συνεχίζει να ξεφεύγει από τις ευθύνες του.  Η ενδοοικογενειακή βία δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση αλλά ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα.  Μας αφορά όλους!»

78acaa08f195cba7986d971755d1636a

Πηγές: http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=349740&catid=3

http://news247.gr/eidiseis/koinonia/sokaristika_stoixeia_gia_thn_kakopoihsh_gynaikwn_sthn_ellada_o_nomos_ths_siwphs_kai_to_fainomeno_poy_den_gnwrizei_diakriseis.2514270.html

 

 

Κρυσταλλίδου Νεφέλη-Ζωή, Νάτσιου Ηλιάνα, Μελετλίδου Κατερίνα, μαθήτριες της Β΄ Τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης