Το άναμμα της κλαδαριάς στον Εύοσμο

χορός γύρω από την κλαδαριά2

Σε χριστουγεννιάτικο κλίμα κινείται ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου οργανώνοντας πολλές εκδηλώσεις κυρίως για τα μικρά παιδιά.

Μια εκδήλωση για μικρούς αλλά και μεγάλους πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του Δημαρχείου Ευόσμου, δίπλα στη φάτνη, την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου, με την αναβίωση του παραδοσιακού χριστουγεννιάτικου εθίμου του «ανάμματος της κλαδαριάς».  Μέλη του τμήματος Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών του Δήμου μαζί με δημότες άναψαν τη φωτιά, ήπιαν κρασί, χόρεψαν και τραγούδησαν παραδοσιακούς χορούς.

Το έθιμο της κλαδαριάς:

πριν το άναμμα

Πριν το άναμμα

Το άναμμα της κλαδαριάς γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Δεκεμβρίου και αποτελεί ένα από τα  παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα έθιμα της Μακεδονίας.

Η κλαδαριά γίνεται από ξερά χόρτα, το λεγόμενο «Λόζιο»,  που τον μάζευαν τα παιδιά από τα χωράφια ή αμπέλια αμέσως μετά τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου.  Ο Λόζιος φορτώνεται σήμερα στα αυτοκίνητα, ενώ παλιά στα ζώα, και τοποθετείται σε μία αποθήκη (αχυρώνα), η οποία ανοίγει μόνο στις 23 Δεκεμβρίου για να ετοιμαστεί η κλαδαριά.

το αναμμα της κλαδαριάς2

 

Το άναμμα

Μόλις φτάσει η 23 Δεκεμβρίου τοποθετείται στην πλατεία ένα χοντρό ξύλο,  «το βεργί», 4-5 μέτρα, για να συγκρατεί τα ξερά χόρτα γύρω του.  Πάνω στην κορυφή του βεργιού δένουν ένα δεμάτι φανταχτερά ξερόχορτα που λέγεται «Φούντα» και κατόπιν στολίζουν την κλαδαριά. Στο διάστημα αυτό τα παιδιά κάνουν προστατευτικό κλοιό γύρω από την κλαδαριά και χτυπούν «Κουδούνια» (γκαβανούζες, τσιουκάνια, κυπριά κ.λ.π.).

Στη συνέχεια συγκεντρώνονται και παίρνουν θέσεις γύρω από την κλαδαριά γέροι, γριές, νέοι και νέες περιμένοντας το άναμμα με ανυπομονησία. Το βράδυ μόλις νυχτώσει ανάβουν οι κλαδαριές στις πλατείες, παρουσία των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου, ενώ η τοπική μουσική παίζει διάφορα τραγούδια των καλάντων. Ένα ξέσπασμα χαράς αγκαλιάζει τις φλόγες με τραγούδια, χορούς και χτυπήματα κουδουνιών. Η φωτιά που φουντώνει, οι φλόγες της που υψώνονται λαμποκοπώντας, η ζεστασιά που απλώνεται γύρω ανάβουν το κέφι και τονώνουν τη διάθεση.

Όταν με το χαμήλωμα της φωτιάς αρχίζει να φαίνεται το «βεργί» οι πιο θαρραλέοι από τους νέους ορμούν να το ρίξουν κάτω. Αν το καταφέρουν, θεωρούνται άξιοι για παντρειά και ακούν παινέματα και επευφημίες και, αν αποτύχουν, ακούν φράσεις ειρωνικές.

χορός γύρω από την κλαδαριά

 

Η φωτιά που καίει συμβολίζει τις φωτιές που άναψαν οι ποιμένες στη Βηθλεέμ, για να αναγγείλουν τη γέννηση του Χριστού.

 

Τα Χριστούγεννα δεν είναι μόνο βόλτες στην αγορά και δώρα για τα αγαπημένα μας πρόσωπα.  Τέτοιες παραδοσιακές βραδιές υπάρχουν, για να μας το θυμίζουν.

Από τη συντακτική ομάδα

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης