Ο Ίαν Ράνκιν, ο βασιλιάς του σκοτσέζικου νουάρ, στη Θεσσαλονίκη

Ian-Rankin--007

 

Το νέο του μυθιστόρημα Άγιος ή αμαρτωλός, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο,  με ήρωα και πάλι τον επιθεωρητή Ρέμπους παρουσίασε ο σκωτσέζος συγγραφέας στη Θεσσαλονίκη στις 27 Νοεμβρίου.

Άγιος η αμαρτωλός

Ο επιθεωρητής Ρέμπους συνταξιοδοτήθηκε στο μυθιστόρημα Τελευταίο τραγούδι για τον Ρέμπους συμπληρώνοντος τα εξήντα του χρόνια και έχοντας προλάβει να πρωταγωνιστήσει σε δεκαοκτώ μυθιστορήματα από το 1987 που πρωτοεμφανίστηκε.   Πρόκειται για έναν αντισυμβατικό αστυνομικό του Εδιμβούργου, έξω από το κατεστημένο, ανυπάκουο, που δε διστάζει να πάει κόντρα στους ανωτέρους του, με ανορθόδοξες και οριακά νόμιμες μεθόδους, ηθικό, μοναχικό,  συντηρητικό, που ακούει την ίδια μουσική και έχει να αγοράσει καινούργιο δίσκο από το 1975, που πηγαίνει στο ίδιο μπαρ, το Oxford, για να πιει και να σκεφτεί πώς θα ξεδιαλύνει τις υποθέσεις του.  Κατά τον δημιουργό του, Ίαν Ράνκιν, ένας τυπικός επιθεωρητής που θα τηρούσε απλώς το ωράριό του, θα συμπλήρωνε τα γραφειοκρατικά έντυπα και θα ακολουθούσε τις αρμόζουσες μεθόδους θα ήταν για τον αναγνώστη …βαρετός!

Μετά τη συνταξιοδότησή του  ο Ράνκιν μας σύστησε στη Σκοτεινή πλευρά τον Μάλκομ  Φοξ   της Υπηρεσίας Έρευνας Καταγγελιών και Ανάρμοστης Συμπεριφοράς, το αντίθετο του Ρέμπους, έναν αστυνομικό και πάλι του Εδιμβούργου, που ερευνά διεφθαρμένους αστυνομικούς, που είναι  «πιο ψύχραιμος, πιο μεθοδικός στη δουλειά του, που ξέρει να περιμένει εκεί που ο Ρέμπους θα ορμούσε σαν ταύρος σε υαλοπωλείο», όπως σχολίασε ο ίδιος ο Ράνκιν.

Ωστόσο, ο Ρέμπους… δεν άντεξε και πολύ στη σύνταξη!  Επανήλθε στο προσκήνιο και συναντιέται με τον Μάλκομ Φοξ  Στον τάφο κάποιου άλλου σε μια μικρή μονάδα Επανεξέτασης Σοβαρών Εγκλημάτων που αποτελείται από συνταξιούχους επιθεωρητές και ασχολείται με άλυτες υποθέσεις.    Στο τελευταίο του μυθιστόρημα ο επιθεωρητής Τζον Ρέμπους επιστρέφει στην Αστυνομία του Εδιμβούργου, αν και με χαμηλότερο βαθμό απ” αυτόν με τον οποίο αποστρατεύτηκε και ελαφρώς πικραμένος. Μια υπόθεση τριάντα χρόνων ξανανοίγει  και υποψίες για κακό χειρισμό της πέφτουν στον Ρέμπους και στην τότε ομάδα του. Ο Μάλκολμ Φοξ είναι ο αξιωματικός επικεφαλής της νέας αυτής έρευνας και το πρόσωπο που θα βρεθεί στο επίκεντρο της σύγκρουσης του παρελθόντος με το παρόν. Έχει ο Ρέμπους τίποτα να κρύψει; Είναι άγιος ή αμαρτωλός;

Στην παρουσίαση του μυθιστορήματός  του ο Ράνκιν απάντησε σε ερωτήσεις που του έθεσαν όσοι παρευρέθησαν.

Δημήτρης Καραθάνος και Ίαν Ράνκιν

Πιστεύει πώς η αστυνομική λογοτεχνία έχει μεγάλο αναγνωστικό κοινό και οι αστυνομικές σειρές τύπου CSI δεν απομάκρυναν τους αναγνώστες.  Αντιθέτως, όσο διατυπώνουμε την ερώτηση «γιατί κάνουμε κακό ο ένας στον άλλον», θα υπάρχει και αστυνομική λογοτεχνία που προσπαθεί να δώσει απαντήσεις.

Η τηλεοπτική μεταφορά των βιβλίων του δεν του άρεσε.  Πιστεύει πως κακομεταχειρίστηκαν τα βιβλία του και «έπνιξαν» την πλοκή, καθώς βιβλίο 500 περίπου  σελίδων το παρουσίασαν σε 40-50 λεπτά.  Δεν τους επέτρεψε να ξαναγυρίσουν σε τηλεοπτική σειρά κάποιο βιβλίο του και γιατί δεν ήθελε ο τηλεοπτικός Ρέμπους να επηρεάσει την εικόνα που έχει ο ίδιος για τον ήρωά του.

Δήλωσε μεταξύ άλλων ότι θεωρεί τον εαυτό του …τεμπέλη συγγραφέα, που αργεί  να το πάρει απόφαση να καθίσει να γράψει!  Αλλά όταν τελικά το αποφασίσει, γράφει πολύ γρήγορα και κάθε μέρα τελειώνοντας το πρώτο σχεδίασμα σε σαράντα περίπου μέρες.

Ως την πιο δύσκολη δουλειά του θεωρεί ένα κόμικ που έγραψε, το μόνο του έργο που διάβασε ο γιος του μέσα σε 15 λεπτά και τον συμβούλεψε στη συνέχεια να αφήσει το κόμικ και να κρατήσει την κανονική του δουλειά!

Τέλος, το αγαπημένο του αστυνομικό μυθιστόρημα είναι ο Ζοφερός οίκος του Ντίκενς.  Βέβαια, συμπλήρωσε αστειευόμενος ότι την προηγούμενη μέρα στην Αθήνα που του έκαναν την ίδια ερώτηση είχε απαντήσει ο Δόκτωρ Τζέκιλ κι ο κύριος Χάιντ του σκοτσέζου Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον!

 Ο Ίαν Ράνκιν υπογράφει αντίτυπα του βιβλίου του

Ίαν Ράνκιν

Ο Ίαν Ράνκιν γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1960 στο Φάιφ της Σκοτίας. Σπούδασε αγγλική λογοτεχνία στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, απ’ όπου αποφοίτησε το 1982. Πριν αφοσιωθεί στη συγγραφή, έκανε διάφορες δουλειές, από εργάτης σε αμπελώνες ως φοροεισπράκτορας και μουσικός συντάκτης. Το πρώτο του μυθιστόρημα εκδόθηκε το 1986, αλλά η καθιέρωσή του ήρθε με τη δημιουργία του διάσημου αντιήρωά του, του επιθεωρητή Ρέμπους, το 1987. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 36 γλώσσες και είναι μπεστ σέλερ στις περισσότερες ηπείρους. Έχει λάβει τέσσερα CWA DAGGER AWARDS, ενώ το 2004 απέσπασε το πλέον έγκριτο αμερικάνικο EDGAR AWARD. Έχει τιμηθεί με ακαδημαϊκούς τίτλους από τα πανεπιστήμια του Αμπερτέι, του Σεντ Άντριους, του Χαλ και του Εδιμβούργου ενώ για τις υπηρεσίες του στη λογοτεχνία του απονεμήθηκε επίσης τιμητικός τίτλος (OBE) από τη βασίλισσα της Αγγλίας. Ζει στο Εδιμβούργο με τη σύντροφό του και τους δυο του γιους.

 

Για να δείτε την επίσημη ιστοσελίδα του συγγραφέα, πατήστε http://www.ianrankin.net/

Νικολαΐδου Λαμπρινή, μαθήτρια της Γ΄ Τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης