Οι κωδωνοφόροι και φέτος στη Θεσσαλονίκη

1

Την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης η δεύτερη μαζική πομπή Κωδωνοφόρων από ολόκληρη τη Μακεδονία αλλά και από χώρες του εξωτερικού.   Περισσότεροι από 1500 αντιπρόσωποι των εντυπωσιακότερων, τρομακτικότερων και πιο φασαριόζικων παραδόσεων της χώρας διέσχισαν με πολύ κέφι  τη λεωφόρο Νίκης, ξεκινώντας από τον Λευκό Πύργο και καταλήγοντας στην πλατεία Αριστοτέλους, κορυφώνοντας τις δράσεις «Οι Δρόμοι του Κουδουνιού», που εγκαινιάστηκαν πέρσι σε μία προσπάθεια αναβίωσης των παραδοσιακών εθίμων της χώρας μας.

Στην πομπή συμμετείχαν ομάδες από: Σοχό Θεσσαλονίκης, Γόννους Λάρισας, Καλή Βρύση, Βώλακα, Πετρούσα, Πύργοι, Παγονέρι, Μοναστηράκι και Ξηροπόταμο Δράμας, Δίστομο Βοιωτίας, Βιτάνοβτσι, Καρλόβο και Ντόλνα Σεκίρνα Βουλγαρίας, Βαμβακόφυτο και Ανθή Σερρών, Σαρανταπόρο Λάρισας, Παλαμά Καρδίτσας, Σκύρο, Εφταχώρι Καστοριάς, Λότσοβικ Σερβίας, Νικησιανή Καβάλας και Λιβάδι Ολύμπου.

Η  σκηνοθέτης και δημιουργός του ντοκιμαντέρ «Η Δύναμη των Κουδουνιών» Γιάννα Ευαγγελίδου, που για χρόνια καταγράφει τα έθιμα της Βόρειας Ελλάδας, συνδέει τους κωδωνοφόρους με τα αρχαία Ανθεστήρια, γιορτή της αναγέννησης της φύσης και γιορτή των νεκρών προς τιμή του Λιμναίου Διονύσου και του Xθόνιου Eρμή, όπου οι τραγόμορφοι Σάτυροι, ακόλουθοι του θεού Διονύσου, χόρευαν χτυπώντας δυνατά τα πόδια τους στη γη αποτρέποντας τα κακά πνεύματα  Αυτούς θυμίζουν οι σημερινοί τραγόμορφα μεταμφιεσμένοι, που μέσα σε όλα αυτά τα τελετουργικά στοιχεία πρόσθεσαν και αυτό το ισχυρό ηχητικό εργαλείο, το κουδούνι! Στις μέρες μας αυτά τα έθιμα έχουν διασωθεί αλλά ελαφρώς μεταλλαγμένα.

Η αναβίωση τέτοιων ντόπιων εθίμων είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς είναι αυτό που μας συνδέει με το παρελθόν και μας δίνει δύναμη για το μέλλον.   Με τον εορτασμό τέτοιων εθίμων  παραλαμβάνουμε και παραδίδουμε πολιτισμό.

φωτογραφία Αναστασία Χριστιανοπούλου

Πηγή:http://www.thestival.gr/xalllara/item/150447-tora-oi-kodonoforoi-ksesikonoun-to-kentro-tis-thessalonikis-fotovideo

http://www.lifo.gr/team/greekicons/55217

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης