Η Μεσογειακή Διατροφή από τη μια αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής παράδοσης και από την άλλη η επιστημονική έρευνα δεν αφήνει πλέον καμία αμφιβολία : η μεσογειακή διατροφή αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο για την υγεία μας. Περιλαμβάνει όσπρια, δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, ψάρι, άσπρο κρέας, κόκκινο κρέας (σπάνια), κόκκινο κρασί και έχει ως κύρια πηγή λίπους το ελαιόλαδο.
Η Μεσογειακή Διατροφή έχει ευεργετικές ιδιότητες, που συμβάλλουν στην άμυνά μας σε πολλές ασθένειες. Οι άνθρωποι που ζουν στη Μεσόγειο έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και λιγότερα καρδιαγγειακά επεισόδια σε σχέση με τους κατοίκους των δυτικών κοινωνιών. Άνθρωποι που ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση των νόσων Parkinson και Alzheimer. Ακόμη, η μελέτη της μεσογειακής διατροφής έχει αποδείξει σε κλινικές έρευνες ότι η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών και η χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος σχετίζονται με χαμηλότερη νοσηρότητα και μικρότερη συχνότητα εγκεφαλικών επεισοδίων και υπέρτασης. Ακολουθώντας τη μεσογειακή διατροφή είναι σημαντικό όχι μόνο να χάσουμε ή να διατηρήσουμε το βάρος μας, αλλά να υιοθετήσουμε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής για εμάς και για ολόκληρη την οικογένεια.
Παρά τις ευεργετικές ιδιότητες της Μεσογειακής Διατροφής πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν το γρήγορο φαγητό : τηγανητές πατάτες, χάμπουργκερ, πίτσες, σουβλάκια, τρόφιμα δηλαδή που έχουν πολλές θερμίδες, λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά και αλάτι. Έτσι, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξημένη κατανάλωση του γρήγορου φαγητού, του γνωστού ως «fast food».
Τι είναι όμως τελικά αυτό που οδηγεί πολλούς στην κατανάλωση του γρήγορου φαγητού; Πρώτα πρώτα, η γευστική απόλαυση, καθώς το γρήγορο φαγητό είναι πικάντικο, αν και είναι χαμηλής θρεπτικής αξίας. Ακόμη, οι σημερινές συνθήκες ζωής με τους αυξημένους ρυθμούς τους έχουν περιορίσει τον χρόνο που δαπανάται για δραστηριότητες όπως είναι η προετοιμασία του φαγητού. Έτσι λοιπόν, και για λόγους διευκόλυνσης, όλο και περισσότερες οικογένειες έχουν αντικαταστήσει το σπιτικό με το γρήγορο- πρόχειρο φαγητό, κάνοντάς το ακόμα πιο οικείο στα παιδιά. Τέλος, και η διαφήμιση με την προβολή αυτών των τροφίμων συμβάλλει στην αύξηση της κατανάλωσής τους.
Όλοι όμως πρέπει να ενδιαφέρονται περισσότερο για την υγεία τους και να αποφεύγουν τα γρήγορο φαγητό, καθώς αυτό προκαλεί πολλά προβλήματα υγείας : καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη, υπέρταση, υπερλιπιδαιμίες, καρκίνο του εντέρου, παχυσαρκία, χαμηλές σχολικές επιδόσεις, ακόμη και κατάθλιψη, σύμφωνα με έρευνες που έγιναν.
Προσοχή στην υγεία μας! Την υγεία και τα μάτια μας!
Πηγές : http://www.hygeia.gr
Δουλαβέρης Νίκος, Ναλπαντίδης Δημήτρης, Παυλίδης Βασίλης,
μαθητές της Α΄και Β΄τάξης