Εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΚΠΕ Καστοριάς

ΚΠΕ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

 

Εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών του σχολείου μας πραγματοποιήθηκε στο        Κ (Κέντρο) Π (Περιβαλλοντικής) Ε (Εκπαίδευσης) Καστοριάς στις 24/02/2015 στα πλαίσια του Περιβαλλοντικού Προγράμματος  «Ενέργεια και περιβάλλον». Το πρόγραμμα της επίσκεψης προέβλεπε επίσκεψη στο ΚΠΕ Καστοριάς, στο μοναστήρι της Παναγίας της Μαυριώτισσας στις όχθες της λίμνης και στην πανέμορφη λίμνη της Καστοριάς.

ΛΙΜΝΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Στο ΚΠΕ ειδικοί μάς μίλησαν για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τις συνέπειές του στη ζωή και στην καθημερινότητα μας, μας έδωσαν οδηγίες για την κατασκευή ενός βιοκλιματικού σπιτιού και μας μίλησαν για τα πλεονεκτήματά του σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας· ακόμη, μας ενημέρωσαν για τις διάφορες πηγές ενέργειας και μέσα από ένα παιχνίδι «κρυμμένου θησαυρού» μάθαμε τρόπους εξοικονόμησής της και άλλα πολλά σχετικά με την ενέργεια και το περιβάλλον.

Στη συνέχεια, επισκεφτήκαμε το μοναστήρι της Παναγίας της Μαυριώτισσας που χτίστηκε  το 1082 στα χρόνια του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Αλέξιου Α΄ Κομνηνού. Το μοναστήρι βρίσκεται σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από το κέντρο της Καστοριάς, στο ανατολικό μέρος του βουνού της Καστοριάς σε μια τοποθεσία με αιωνόβια πλατάνια. Εκεί  μας μίλησαν για την ιστορία και τη σημασία της μονής   για την περιοχή στο παρελθόν και για τις δύο εκδοχές που σχετίζονται με την προέλευση του ονόματός της·  σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή το μοναστήρι πήρε το όνομά του από το παραλίμνιο χωριό Μαύροβο (σημ. Μαυροχώρι), που βρίσκεται απέναντί του, καθώς κατά τον 17ο αιώνα οι κάτοικοί  συντηρούσαν το μοναστήρι· σύμφωνα πάλι με τη δεύτερη εκδοχή το μοναστήρι πήρε το όνομά του από  σκούρο χρώμα που έχει η Παναγία στο πρόσωπό της σε λατρευτική εικόνα της μονής.

30365479

   Τέλος, κάναμε μια  βόλτα στην πανέμορφη  λίμνη της Καστοριάς, απολαμβάνοντας την  εξαιρετική θέα και στην επιστροφή  επισκεφτήκαμε την εξίσου  όμορφη πόλη της  Βέροιας όπου τιμήσαμε  το «ραβανί της», για το οποίο φημίζεται!

Ζαφειράκη Αφροδίτη, Κούρτογλου Κωνσταντίνα, μαθήτριες της Γ΄ τάξης 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης