Τα θαύματα του βυθού

ΑΠΟ: ΣΤΕΦΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ - Ιουν• 22•21
Ο βυθός της θάλασσας είναι ένα τεράστιο, σκοτεινό και απομακρυσμένο περιβάλλον,
όμως μέσα του κρύβει πολλά. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά πράγματα είναι ότι αποτελεί την περιοχή που πηγάζει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Επίσης, εκεί βρίσκονται ορυκτά και μέταλλα που χρησιμοποιούμε στις μπαταρίες και τα κινητά μας τηλέφωνα.
βυθος pixabay 1
                                                                                                        pixabay
 
Παρά το ότι ο βυθός της θάλασσας είναι ένα απρόσιτο και δύσκολα επισκέψιμο τμήμα της Γης, ωστόσο επηρεάζει ποικιλοτρόπως την ανθρώπινη δραστηριότητα. Για αυτόν τον λόγο πρέπει να τον προσέχουμε και να τον φροντίζουμε, διότι μας παρέχει πολύτιμους πόρους που χρειαζόμαστε στην καθημερινή μας ζωή και είναι σημαντικοί για τη βιωσιμότητα του πλανήτη μας. Ύστερα από πολλές εξερευνήσεις και ωκεανογραφικές μελέτες,  είναι γνωστά σχεδόν όλα τα είδη των φυτικών και ζωικών οργανισμών που ζουν στη θάλασσα και είναι γνωστό ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα είδη ζώων παρά φυτών.
βυθος pixabay 2
                                                                                                                    pixabay
 
Όλοι οι ζωικοί οργανισμοί άλλωστε φαίνεται να ξεκίνησαν από τη θάλασσα και σε αυτήν αρχικά είχαν εξελιχτεί. Αντίθετα, από τα φυτά, λίγα μόνο είδη αντιπροσωπεύονται στη θάλασσα. Τα πιο πολλά είναι τα φύκια που είναι φυτά πολλών ειδών με χλωροφύλλη και διάφορες χρωστικές ουσίες. Αρχίζουν από λίγα χιλιοστά στα μονοκύτταρα είδη και φτάνουν στα 40 μέτρα στα γιγάντια που ζουν στον Ειρηνικό και τις αμερικανικές θάλασσες.
 
βυθος pixabay 3
                                                                                                                             pixabay
 
Τα ζώα, αρχίζουν από τα πρωτόζωα και φτάνουν ως τα σπονδυλωτά και τα θηλαστικά.  Στις πολύ βαθιές θάλασσες υπάρχει και το πλαγκτόν, δηλαδή οι ζωικοί και φυτικοί μικροοργανισμοί που πλανιούνται και που χρησιμεύουν για τροφή των ψαριών.
 
Βασιλοπούλου Έρρικα – Μάρτη Μαρία

Top