Τα άγρια άλογα της Πίνδου

ΑΠΟ: ΣΤΕΦΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ - Μαρ• 25•21
Το άγριο άλογο της Πίνδου είναι ίσως η πιο γνωστή από τις φυλές αλόγων ελληνικής καταγωγής.
Οι ελληνικές φυλές προέρχονται από το άλογο των Βαλκανίων και ανάλογα με τις περιβαλλοντολογικές συνθήκες διαβίωσης στους αιώνες, αναπτύχθηκαν δύο τύποι, ο ορεινός και ο πεδινός.
commons.wikimedia.org                                                                                                         pixabay.com
Το άλογο της Πίνδου ανήκει στον ορεινό τύπο. Η εμφάνισή του δεν είναι αρμονική εξαιτίας της διαφορετικής ανάπτυξης των διαφόρων μερών του σώματος. Το σώμα φαίνεται επίμηκες λόγω της μικρής ανάπτυξης των άκρων. Οι γλουτοί είναι λεπτοί, το κεφάλι είναι λεπτοκαμωμένο και καταλήγει απότομα στην άκρη. Τα χείλη είναι λεπτά, ενώ τα ρουθούνια είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένα και ανοιχτά, για να διευκολύνουν την αναπνοή. Η χαίτη καλύπτει σχεδόν όλο το κεφάλι και τον σβέρκο και πέφτει στη μία πλευρά. Τα πόδια έχουν δυνατό σκελετό και είναι κοντά, ιδιαιτέρως τα μπροστινά, αλλά χοντρά, καταλήγουν σε μικρές οπλές. Αυτά τα χαρακτηριστικά επιτρέπουν σταθερότητα στις μετακινήσεις. Η ουρά είναι μακριά. Οι χρωματισμοί που μπορούν να έχουν τα άτομα αυτής της φυλής εμφανίζουν ποικιλία. Ο χαρακτήρας τους είναι εύκολος και ήρεμος. Θεωρούνται από τις πιο εύκολες φυλές του κόσμου για την εκπαίδευση. Είναι πολύ τρυφερά, ήρεμα και υπάκουα. Έχουν μεγάλες αντοχές και μπορούν να αντέξουν σε δύσκολες συνθήκες χωρίς προβλήματα, για αυτό είναι κατάλληλα σε περιοχές δύσβατες και με ακραία καιρικά φαινόμενα.
commons.wikimedia.org
                                                                                          commons.wikimedia.org
Η φυλή της Πίνδου, όπως όλες οι φυλές της Ελλάδας, κατάγεται από το αρχαίο βαλκανικό άλογο. Κατά τη διάρκεια των αιώνων διαφοροποιήθηκε στη σημερινή φυλή προσαρμοζόμενο στις περιβαλλοντολογικές συνθήκες που ζούσε. Από την αρχή αποτέλεσε σημαντικό βοήθημα για τις οικογένειες που ζούσαν στις ορεινές περιοχές της Πίνδου και χρησιμοποιήθηκε για τις αγροτικές εργασίες και κυρίως για τις μεταφορές ανθρώπων και φορτίων. Μία άλλη σημαντική χρήση του ήταν και είναι ακόμα η παραγωγή μουλαριών, γεγονός όμως που έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση των γεννήσεων καθαρόαιμων αλόγων. Η φυλή απέκτησε μεγάλη φήμη κατά τον ελληνοϊταλικό  πόλεμο του 1940-41, οπότε ο Ελληνικός στρατός τη χρησιμοποίησε κυρίως για τις μεταφορές και τις επικοινωνίες.
 
kathimerini
                                                                                                           kathimerini
Τα λίγα άτομα που βρίσκουμε σήμερα σε κάποιες ορεινές περιοχές άλλων βαλκανικών χορών είναι απόγονοι αλόγων εκείνης της περιόδου. Από τη δεκαετία του 60, με τη μηχανοποίηση του αγροτικού τομέα και τη διάνοιξη δρόμων και στις ορεινές περιοχές, ο αριθμός τους μειώθηκε και σήμερα χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή μουλαριών και σε κάποιες περιοχές για ψυχαγωγία.
 
Βασιλοπούλου Έρρικα – Κουρούμπαλη Απαρεσίντα

Top