Το ηλιακό μας σύστημα

ΑΠΟ: ΣΤΕΦΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ - Μαρ• 25•21
Το ηλιακό σύστημα περιλαμβάνει τον Ήλιο και όλα τα αντικείμενα τα οποία κινούνται σε τροχιά γύρω από αυτόν
μέσα στο πεδίο βαρύτητάς του, είτε περιστρεφόμενα άμεσα γύρω από αυτόν είτε κινούμενα σε τροχιές γύρω από άλλα σώματα που κινούνται γύρω από τον Ήλιο. Βρίσκεται στο τοπικό διαστρικό νέφος, το οποίο ανήκει στην τοπική φυσαλίδα, η οποία με τη σειρά της ανήκει στον βραχίονα του Ωρίωνα στον Γαλαξία, σε απόσταση 27.000 ετών φωτός από το κέντρο του.
depositphotos1
                                                                                                 depositphotos
Σχηματίστηκε πριν από 4,6 δισεκατομμύρια έτη, από τη βαρυτική κατάρρευση ενός γιγάντιου μοριακού νέφους. Τα αντικείμενα με τη μεγαλύτερη μάζα που περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο, ο οποίος συγκεντρώνει την κύρια μάζα του Ηλιακού συστήματος (99,86%), είναι οι οκτώ πλανήτες που σχηματίζουν το πλανητικό σύστημα,  των οποίων οι τροχιές είναι σχεδόν ελλειπτικές.
depositphotos3
                                                                                                          depositphotos
Οι τέσσερις εσωτερικοί, ο Ερμής, η Αφροδίτη, η Γη και ο Άρης αποτελούν τους λεγόμενους γήινους πλανήτες και αποτελούνται κυρίως από πετρώματα και μέταλλα. Οι τέσσερις εξωτερικοί πλανήτες ονομάζονται αέριοι γίγαντες.
depositphotos2
                                                                                                  depositphotos
Από αυτούς, οι δύο μεγαλύτεροι, ο Δίας και ο Κρόνος αποτελούνται από υδρογόνο και ήλιο και οι άλλοι δύο (παγωμένοι γίγαντες), ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας αποτελούνται από νερό, αμμωνία κια μεθάνιο. Με εξαίρεση τον Ερμή και την Αφροδίτη οι υπόλοιποι πλανήτες διαθέτουν φυσικούς δορυφόρους, ενώ οι αέριοι γίγαντες διαθέτουν επιπλέον και δακτυλίους, οι οποίοι αποτελούνται από πάγο και σκόνη.
depositphotos5
                                                                                                     depositphotos
Οτιδήποτε υπάρχει στο Ηλιακό μας Σύστημα γυρίζει γύρω από τον Ήλιο. Ο Ήλιος είναι το μεγαλύτερο ουράνιο σώμα στο Ηλιακό μας Σύστημα. Όσο μεγαλύτερο είναι ένα σώμα τόσο περισσότερο έλκει (τραβάει) τα άλλα σώματα με μία δύναμη που λέγεται βαρύτητα . Η βαρύτητα, λοιπόν, είναι αυτή η δύναμη που αναγκάζει τους πλανήτες και τα άλλα ουράνια σώματα να γυρίζουν γύρω από τον Ήλιο και δεν τα αφήνει να φύγουν .
depositphotos4
                                                                                                   depositphotos
Με προφανή εξαίρεση την Γη, κανένα ουράνιο σώμα του Ηλιακού μας συστήματος δεν έχει συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξη σύνθετων μορφών ζωής. Η ανακάλυψη, ωστόσο, των επονομαζόμενων ακραιόφιλων οργανισμών, οι οποίοι επιβιώνουν σε ορισμένα από τα πιο ακραία και εχθρικά για την ζωή περιβάλλοντα του πλανήτη μας, εγείρει την συναρπαστική πιθανότητα να έχουν αναπτυχθεί αντίστοιχοι μικροοργανισμοί και αλλού στο Ηλιακό μας σύστημα.
 
Βασιλόπουλος Ηλίας – Κλωνής Βαλάντης

Top