Η επίδραση του φαγητού στην ψυχολογία του ανθρώπου

Γράφει η Ελισάβετ Μαρτζούκου (Γ3)

Το φαγητό είναι μία κοινωνική δραστηριότητα, την οποία ζούμε μέσω των αισθήσεών μας .Τόσο τα φυσικά χαρακτηριστικά της τροφής όσο και οι αναμνήσεις που έχουμε γύρω από τις γεύσεις δημιουργούν δυνατές εικόνες με μεγάλο αντίκτυπο στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση. Το φαγητό είναι μια καθημερινή δραστηριότητα, η οποία επηρεάζει τόσο τη βιολογική  ανάπτυξη όσο και την ανθρώπινη ψυχολογία. Επιπλέον, το φαγητό μπορεί να επηρεάσει και την διάθεση του ατόμου. Πέρα όμως από τις θεωρίες που υποστηρίζουν ότι: «είμαστε αυτό που τρώμε», το φαγητό είναι μία δραστηριότητα που στοχεύει στην ικανοποίηση πολλαπλών εσωτερικών αναγκών. Μέσα από την πρόσληψη τροφής αποζητούμε μία εσωτερική ανακούφιση, μία παρηγοριά, μία παρέα. Από την άλλη βέβαια, η τροφή μπορεί να αποτελέσει μία συναισθηματική διέξοδο, με σκοπό την κάλυψη εσωτερικών κενών. Η, σύμφωνα με την ερευνήτρια Νταϊάν Άκερμαν, είναι η μόνη από τις πέντε αισθήσεις, την οποία μπορούμε να απολαύσουμε με συντροφιά (Παζίνι, 1995). Σε αυτή τη φράση η γεύση παρουσιάζεται ως μια «κοινωνική» αίσθηση, η οποία μπορεί να δημιουργήσει κοινές απολαύσεις. Τα οικογενειακά τραπέζια, οι γενέθλιες τούρτες, τα χαρμόσυνα νέα στους φίλους γυρίζουν γύρω από μεγάλα τραπέζια γεμάτα γευστικά φαγητά. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση ενός θανάτου: μετά την κηδεία πάντα τρώμε… Συμπερασματικά ένα κομμάτι παστίτσιο ή μια τούρτα μπορεί να μας κάνει το ίδιο χαρούμενους, αλλά και ταυτόχρονα δυστυχισμένους.

 Πηγές:

https://www.proquest.com

https://hellanicus.lib.aegean.gr/bitstream/handle/11610/18999/Katsamaka%20Vasiliki.pdf

http://eureka.teithe.gr/jspui/bitstream/123456789/8399/2/Secha_Tsiakalou.pdf

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης