Προσωπικότητες Μικρασιατικής Καταγωγής

Γράφει η Δροσερού Χρυσούλα (Γ1)

  • ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ (1900-1971)

Ο  Γιώργος Σεφέρης ( γεννημένος  με το επίθετο Σεφεριάδης), αποτέλεσε από τους πιο σημαντικούς λογοτέχνες του 20ου αιώνα και η τιμή του και σπουδαιότητα των έργων του παραμένει αναλλοίωτη στον χρόνο μέχρι και σήμερα. Γεννήθηκε στα Βουρλά της Σμύρνης όπου και ζούσε με την οικογένειά του μέχρι το 1914, καθώς αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους λόγω των τρομοκρατιών των Τούρκων και να μετακομίσουν στην Αθήνα. Ο Γιώργος Σεφέρης έκανε τις σπουδές του στην Αθήνα και στο Παρίσι, μα ποτέ δεν ξέχασε τις ρίζες του. Το 1950, επισκέφτηκε τον τόπο γέννησής του, όμως απογοητεύτηκε με το γεγονός ότι τίποτα δεν ήταν το ίδιο όπως παλιά, «Μετακινώντας τσακισμένες πέτρες …μέσα σε μια πατρίδα που δεν είναι πια δική μας…», όπως γράφει. Συνέχισε να ζει στη Γαλλία και Αγγλία, μέχρι που άφησε πίσω την καριέρα του ως διπλωμάτης και επικεντρώθηκε στη λογοτεχνία και ποίηση και μετακόμισε στην Αθήνα. Κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας και τα συγγράμματά του αποτελούν αντικείμενα θαυμασμού και διαχρονικής αξίας για όλον το κόσμο.

  • ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΩΝΑΣΗΣ (1906-1975)

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ήταν Έλληνας εφοπλιστής και επιχειρηματίας και αδιαμφισβήτητα από τους πιο αξιοσημείωτους μεγιστάνες και διαπραγματευτές που υπήρξαν ποτέ. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης προερχόταν από εύπορη οικογένεια, στην οποία ο πατέρας του δούλευε ως καπνέμπορος. Συνεπώς, η επιχειρηματικότητα δεν ήταν κάτι πρωτόγνωρο σε αυτόν. Από μικρός ζούσε με ανέσεις, καθώς μεγάλωσε στην αρχοντική συνοικία της Μελέντιας της Σμύρνης και φοίτησε στην Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης μέχρι και το 1922, όπου αναγκάστηκε να έρθει πρόσφυγας στην Ελλάδα.  Τότε άρχισε και η ενεργή δράση του Ωνάση στην απασχόλησή του με τις επιχειρήσεις, κάτι που αναπτύχθηκε γρήγορα και τον έκανε από τους σπουδαιότερους «κροίσους» του 20ου αιώνα.

  • ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ (1908-1987)

Ο Κάρολος Κουν υπήρξε από τους σημαντικότερους ανθρώπους των θεατρικών τεχνών. Ο πατέρας του ήταν Πολωνοεβραίος με ρίζες από την Ελλάδα και η μητέρα του Ελληνίδα ορθόδοξη και μαζί έμεναν στην Προύσα μέχρι και τη μικρασιατική καταστροφή. Σπούδασε στη Σορβόννη και μετά, αφού επέστρεψε στην Ελλάδα έκανε μια αξιοσημείωτη καριέρα στο θέατρο ως σκηνοθέτης, έχοντας συνεργαστεί με μεγάλους Έλληνες (και όχι μόνο) σκηνοθέτες, αλλά κυρίως ηθοποιούς.

  • ΔΙΔΩ ΣΩΤΗΡΙΟΥ (1909-1992)

Γεννήθηκε στο Αϊδίνιο της Μικράς Ασίας, αλλά μεγάλωσε στη Σμύρνη, όπου εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της σε ηλικία 10 ετών. Μετά την Μικρασιατική καταστροφή, αναγκάστηκε να ζητήσει άσυλο στον Πειραιά. Μετέπειτα, εκείνη και η οικογένειά της εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην Αθήνα, όπου ξεκίνησε τις σπουδές της στη γαλλική φιλολογία και τις συνέχισε στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης στη Γαλλία, όπου γνώρισε τους Αντρέ Μαλρώ και Αντρέ Ζιντ και εμπνέυστηκε από αυτούς. Έτσι, άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με τη συγγραφή και λογοτεχνία, καθώς και υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων. Στο έργο της ‘Τα Ματωμένα Χώματα’, έγραψε για τη πατρίδα της Σμύρνη και ξεχώρισε το νοσταλγικό της ύφος και περιγραφικότητα της γραφής της.

  • ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ (1919-1992)

Ο Μανόλης Ανδρόνικος ήταν Έλληνας αρχαιολόγος. Γεννήθηκε το 1919 στην Προύσα από Έλληνες γονείς. Η Μικρασιατική καταστροφή οδήγησε την οικογένειά του αλλά και τον ίδιο να εγκατασταθούν στη Θεσσαλονίκη και να έρθουν σε επαφή με τις ελληνικές τους ρίζες. Ξεκίνησε τις σπουδές του στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εμπνεύστηκε από πολλούς καθηγητές του για την αρχαιολογία, και έτσι, φοιτητής ακόμα, άρχισε να δουλεύει για την ανασκαφή της Βεργίνας. Αφού ειδικεύτηκε από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και δίδαξε δίπλα στον Τζον Μπίζλι (από τον οποίο και επηρεάστηκε), επέστρεψε στην Αθήνα και ασχολήθηκε πιο ενεργά ως αρχαιολόγος. Το πιο γνωστό και σημαντικό του επίτευγμα, ήταν η ανασκαφή του τάφου του Φιλίππου Β’ της Μακεδονίας το 1977, που εξέπληξε ευρύ πλήθος κόσμου.

Πηγές:

https://el.m.wikipedia.org/

www.mixanitouxronou.gr

www.sansimera.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης