67ος Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision

Γράφει ο Αλέξανδρος Φραγκούλης (Β4)

Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision είναι ένας διεθνής διαγωνισμός τραγουδιού που διοργανώνεται κάθε χρόνο (με εξαίρεση το 2020, λόγω κορονοϊού) από την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU). Σε αυτόν συμμετέχουν καλλιτέχνες που εκπροσωπούν κυρίως ευρωπαϊκές χώρες. Κάθε συμμετέχουσα χώρα υποβάλλει ένα πρωτότυπο τραγούδι που εκτελείται σε ζωντανή μετάδοση σε τηλεόραση και ραδιόφωνο και το οποίο μεταδίδεται σε εθνικούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, με τις χώρες που διαγωνίζονται να ψηφίζουν για τα τραγούδια των άλλων χωρών, για να καθορίσουν έναν νικητή. Ο διαγωνισμός διεξάγεται κάθε χρόνο από το 1956.

Πολυνίκες του διαγωνισμού είναι η Σουηδία και η Ιρλανδία έχοντας από 7 νίκες η καθεμία. Ακολουθούν η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία με 5 νίκες. Με 4 νίκες είναι το Ισραήλ και από 3 νίκες έχουν η Ιταλία, η Ουκρανία, η Νορβηγία και η Δανία. Δύο νίκες έχουν κατακτήσει η Ισπανία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Ελβετία και η Γερμανία. Από 1 νίκη έχουν η Ελλάδα, η Τουρκία, η Σερβία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, το Αζερμπαϊτζάν, το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Λεττονία, η Εσθονία αλλά και η Γιουγκοσλαβία.

νίκες γιουροβίζιον

Στον τελευταίο διαγωνισμό στη Λίβερπουλ, νικήτρια στέφθηκε η Σουηδία, κατακτώντας τον έβδομο τίτλο της στην ιστορία του διαγωνισμού. Ο πρώτος διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο Λουγκάνο της Ελβετίας στις 24 Μαΐου του 1956 βασιζόμενος στο ιταλικό μουσικό φεστιβάλ του Σαν Ρέμο με τη συμμετοχή μόλις 7 χωρών. Φέτος ο διαγωνισμός συνδιοργανώθηκε από την Ουκρανία – που ήταν η περσινή νικήτρια – και το Ηνωμένο Βασίλειο στη Λίβερπουλ της Αγγλίας με τη συμμετοχή 37 χωρών μεταξύ αυτών και της Αυστραλίας. Το 2024 αναμένεται να διεξαχθεί στη Σουηδία.

Κατάταξη γιουροβίζιον

 Ενδιαφέροντα στοιχεία για τον διαγωνισμό

  • Η Ιρλανδία είναι η μόνη χώρα με τρεις συνεχόμενες νίκες.
  • Το 1969 ήταν η μόνη χρονιά στην οποία υπήρξε ισοβαθμία μεταξύ 4 χωρών.
  • Το 1980 ήταν η μόνη χρονιά που συμμετείχε μία αφρικανική χώρα στον διαγωνισμό. Αυτή η χώρα ήταν το Μαρόκο.
  • Η Γερμανία είναι η χώρα με τις περισσότερες συμμετοχές, ενώ δεν συμμετείχε μόνο το 1996.
  • Σε περίπτωση που κερδίσει η Αυστραλία τον Διαγωνισμό, έχει το δικαίωμα συνδιοργάνωσης, με οποιαδήποτε συμμετέχουσα ευρωπαϊκή χώρα της επιλογής της, καθότι δεν μπορεί η ίδια να διοργανώσει Eurovision, για λόγους μεγάλης απόστασης.
  • Η Γερμανία, η Ισπανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία ως οι μεγαλύτεροι χορηγοί της διοργάνωσης περνούν κατευθείαν στον τελικό.
  • Η Γερμανία, η Τουρκία, η Γιουγκοσλαβία και η Ελβετία είναι οι μόνες χώρες που, ενώ είχαν την ευκαιρία, δεν επέλεξαν ποτέ να διοργανώσουν τον διαγωνισμό στην πρωτεύουσά τους.
  • Η Σλοβακία είναι η μόνη χώρα που δεν έχει προκριθεί ποτέ από ημιτελικό.
  • Η Ουκρανία είναι η μόνη χώρα που δεν έχει ποτέ αποκλειστεί από ημιτελικό.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης