ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ : Η ποδοσφαιρική ομάδα (1935- σήμερα)

Γράφει ο Σπύρος Ηλιόπουλος (Γ1)

 Πρόκειται για τη σύγχρονη αναβίωση της ομάδας που ιδρύθηκε στην Καισαριανή από τους πρόσφυγες τα πρώτα χρόνια µετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

 Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, σύμφωνα µε τα γραπτά του μεγάλου δασκάλου Ιωάννη Κουβά (που και ο ίδιος υπήρχε ποδοσφαιριστής και παράγοντας της ομάδας).

Το 1935 µια ομάδα φίλων (Ανδρόνικος, Εισαγγελέας, Κλήµης, Ανθούσης, κ.α.) ίδρυσαν το ανεξάρτητο σωματείο με το όνομα: ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ.

 Το 1937 µια ομάδα φίλων πιτσιρικάδων του δημοτικού σχολείου αποφάσισαν  να οργανώσουν καλύτερα το Μικρασιατικό μιας που υπήρχε η σφραγίδα!

 Ήταν  όλοι μαθητές της  ΣΤ΄ τάξης. Πιο συγκεκριμένα, ο Τάκης Ορφανός,  ο Πέτρος Φωτίου, ο Γιάννης Καλογερόπουλος, ο  Αβράµης Συµεωνίδης, ο Ιάκωβος Φεγγάρας, ο Γιώργος Εισαγγελέας, ο Γιάννης Κουβάς, ο Βασίλης Χατζηελευθερίου, ο Τάκης Ντούρας, ο Στέλιος Κουτέλης, ο  Μιχάλης Μεσάδας, ο Γιάννης Λιάπης, ο Μήτσος Μουστάκης, ο  Νίκος Κεχαγιάς και  ο Γιώργος Ντουντουνής.

Οι πιτσιρίκοι µπαλαδόροι εκτός από τα αθλητικά τους καθήκοντα, έπρεπε να κάνουν και  χρέη των  συμβούλων. Στις εκλογές λοιπόν,  Πρόεδρος εκλέχτηκε ο Αβράµης Συµεωνίδης, γενικός αρχηγός ο Γιώργος Εισαγγελέας και ταμίας ο Γιάννης Κουβάς.

Η ομάδα προσπαθούσε να ανταπεξέλθει µε την εβδομαδιαία εισφορά της δραχμούλας των ποδοσφαιριστών και µε τα κέρδη από τα κάλαντα των Χριστουγέννων. Έτσι αγοράστηκαν µε δόσεις οι πρώτες φανέλες της ομάδας από ένα µμαγαζάκι στην οδό Ιπποκράτους οι οποίες ήταν θαλασσιές µε άσπρες οριζόντιες ρίγες.

Φθάνουμε στα 1940, όπου  δύο ομάδες ο Εθνικός και ο Ηρακλής απορροφήθηκαν από τον Μικρασιατικό. Στη συνέχεια  η ομάδα μεγαλώνει  και µε τον ερχομό των ποδοσφαιριστών Π. Καπνιάζη, Παναγιωταρά και Σωτηρόπουλου παίρνει µέρος στο Πρωτάθλημα της Ο.Π.Α.Σ.Α και καταλαμβάνει την πρώτη θέση µε 27 νίκες-  2 ισοπαλίες και 1 ήττα σε 30 αγώνες. Τότε παρουσιάζονται και οι πρώτοι επίσημοι σύμβουλοι: ο Πέτρος Πρωτόπαπας, ο Γιώργος Κουκουλάρης, ο  Σαράντης Καρβέλας, ο Νίκος Κοντάκης, ο  Γιώργος Μουστάκης και ο Κώστας Σουβατζόγλου. Σε λίγο θα προστεθούν και οι Στράτος Καλλονιάτης , ο Σταύρος Ρίτσος καθώς και οι Ν. Βουτζαλής και Άναξ. Εισαγγελέας. Η ομάδα τώρα θα γίνει πανίσχυρη µε την άφιξη του άσσου Γιάννη Μπουφίδη και των Τζιτζέλου,  Τρεπεκλή, Ελευθερίου Κατσαρέλλη και Κόντου και της δυάδας των τερματοφυλάκων Τσουκαλά και ∆ουµπαράµη.

Ο ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ µε την κατάκτηση του Πρωταθλήματος ανέβαινε δικαιωματικά στην επίσημη Γ’ Κατηγορία. Όμως θυσίασε το όνομα του, για χάρη του Αστέρα και μετέπειτα έγινε Εθνικός Αστέρας. Θα πρέπει ιδιαίτερα να αναφερθούν τα ονόματα δύο ποδοσφαιριστών του ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ, του Μανώλη Αλατσατιανού και του Νικολάου  Κεχαγιά που εκτελέστηκαν σε ηλικία 18 χρονών από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Μάιος 2005:

 Μία παρέα φίλων από την Καισαριανή σκέφτηκαν ότι είναι επιτακτική ανάγκη η διατήρηση της µνήµης της προσφυγιάς µέσω του αθλητικού ιδεώδους και γι’ αυτό αποφάσισαν να αφιερωθούν µε όλες τους τις δυνάμεις στη δημιουργία του «ΑΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ» που αποτελεί τη σύγχρονη αναβίωση του συλλόγου.

 Πρωταρχικός σκοπός τέθηκε η δημιουργία Ακαδημιών οι οποίες µμέσα σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα µμεγαλούργησαν και έτσι σήμερα ο σύλλογος αριθμεί πάνω από 300 ποδοσφαιριστές όλων των ηλικιών από 5 ετών και πάνω (από Κ-6 µέχρι και Αντρική ομάδα) που τον κατατάσσει αριθμητικά στην πρώτη θέση µμεταξύ των συλλόγων όλων των γύρω περιοχών.

Από το 2015 η ακαδημία έχει ενταχθεί στο πρόγραµµα «Αθλητικές Ακαδημίες ΟΠΑΠ» σαν επιβράβευση και για την ποιοτική δουλειά που γίνεται από τους προπονητές. Tο 2010 δημιουργήθηκε η ανάγκη ύπαρξης ανδρικής ομάδας και έτσι αποκτήθηκε το καταστατικό του Αστέρα 2004 που άμεσα µμετονομάστηκε σε Α.Ο. ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ µε έτος ίδρυσης το 1971 και αριθμό Μητρώου ΕΠΟ 1962. H αντρική µας ομάδα αγωνίζεται στο Α τοπικό κι αναμένεται να προκριθεί για τη Γ εθνική αφού αποφασίστηκε από τη διοίκηση η ολοσχερής ανανέωση του ρόστερ κυρίως µε παιδιά από τις Ακαδημίες. Έτσι το όνειρο που είναι η δημιουργία µίας ομάδας που θα παίζει ελκυστικό ποδόσφαιρο και θα αποτελείται κατά βάση από ποδοσφαιριστές που θα προέρχονται από τις ακαδημίες της αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα.

Σήμερα:

 Φιλοσοφία παραμένει η συνεχής βελτίωση σε όλα τα επίπεδα µόνο μέσα στα πλαίσια του αθλητικού ιδεώδους που θα βασίζεται στη διαδικασία να παράγει τον αυριανό αθλητή αλλά και άνθρωπο σωστά ενταγμένο στο κοινωνικό σύνολο. Για την επίτευξη των στόχων απαιτείται η εξής  στελέχωση:

 Ανθρώπινο δυναμικό:

  • Γενικός διευθυντής αντρικής οµάδος
  •  Προπονητής αντρικής οµάδος
  •  Βοηθός προπονητή
  • Γυμναστής
  •  Προπονητής τερματοφυλάκων
  • Ιατρός-Φυσικοθεραπευτής
  •  Φροντιστής υλικού
  • διευθυντής ακαδημιών
  • Τεχνικός διευθυντής ακαδημιών
  • Προπονητές ακαδημιών
  •  Φυσικοθεραπευτής ακαδημιών
  • Γραφείο Τύπου
  • Αθλητικός Ψυχολόγος
  • Αθλητικός διατροφολόγος

Σκοποί – ∆ράσεις:

Εξάπλωση των στενών  ορίων  του  γειτονικού ερασιτεχνικού Σωματείου.

Διατήρηση της µνήµης των Μικρασιατών προγόνων µας. Για αυτό το λόγο (εκτός από τη διοργάνωση Τουρνουά προσφυγικών ομάδων, γίνεται ο  εορτασμός της 14ης Σεπτεμβρίου (ημέρα µνήµης της Μικρασιατικής καταστροφής).

Υπάρχει στενή συνεργασία µε το κέντρο Μικρασιατικού πολιτισμού του ∆ήµου Καισαριανής, τον Σύλλογο Μικρασιατών κ.ά.)

Διοργάνωση φιλανθρωπικών  ποδοσφαιρικών  αγώνων , συναυλίες, θεατρικά έργα,  ημερίδες  για γονείς και παιδιά σχετικά µε την αθλητική ψυχολογία, τη διατροφή του αθλητή, τους κινδύνους των αναβολικών και των ναρκωτικών.

Εγκαταστάσεις:

 Η ανδρική ομάδα χρησιμοποιεί ως έδρα το ∆ηµοτικό Στάδιο Καισαριανής «Μιχ. Κρητικόπουλος» και οι ακαδημίες, το βοηθητικό γήπεδο και δύο γήπεδα 5Χ5.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης