«Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου Qatar 2022» Ένα μουντιάλ που άλλαξε την εικόνα του ποδοσφαίρου.

 Γράφει ο Δημήτρης Δελής, μαθητής του Β2 τμήματος.

 

Σε αυτό το μουντιάλ υπήρξαν εκπλήξεις , σκάνδαλα, αλλά και πολλά σπασμένα ρεκόρ. Θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε τις σημαντικότερες στιγμές του 22ου Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου.

«Το σκάνδαλο της FIFA»

Η FIFA ,όπως πάντα, δεν μας εκπλήσσει με την «αγάπη της για το ποδόσφαιρο» και την ικανότητα της να καταστρέφει τα μουντιάλ. Αποφασίζει , λοιπόν να δώσει την διοργάνωση στο Κατάρ, το οποίο κατηγορείται για πολλά σκάνδαλα και έχει προκαλέσει τόσο έντονες αντιδράσεις από τον ποδοσφαιρικό κόσμο με αποτέλεσμα αρκετοί φίλαθλοι να αρνηθούν να παρακολουθήσουν τα περσινό μουντιάλ.

Μια γεύση της κατάστασης θα σας δώσουν τα παρακάτω άρθρα :

1.    https://www.ieidiseis.gr/athlitismos/173093/pagkosmio-kypello-me-skies-skandala-kai-apories-o-fakelos-tou-monde-gia-to-mountial-tou-katar

Το συγκεκριμένο άρθρο μιλά αποκλειστικά για το σκάνδαλο  διαφθοράς που αφορά την ανάθεση της διοργάνωσης στο Κατάρ και παρέχει πληροφορίες για το παρελθόν της FIFA που έκανε το ίδιο και με άλλα μουντιάλ. Αναφέρεται μάλιστα και ο ισχυρισμός ότι το Κατάρ «αγόρασε» το μουντιάλ.

2.https://www.thetoc.gr/athlitika/best-of-internet/mountial-2022-to-pio-misito-pagkosmio-kupello-tis-istorias—poioi-kaloun-se-maziko-mpoikotaz/

Αυτό το άρθρο αναφέρεται στο σκάνδαλο που προαναφέρθηκε και κυρίως σε μία χώρα, τη Γερμανία  και μία διάσημη τραγουδίστρια, τη Dua Lipa, που έκαναν μποϊκοτάζ στο μουντιάλ.

3. https://www.lifo.gr/articles/151-enohopoiitika-stoiheia-gia-moyntial-toy-katar

Σε αυτό το άρθρο αναφέρονται, μεταξύ άλλων, περαιτέρω στοιχεία για το λόγο που η διοργάνωση του μουντιάλ στο Κατάρ θεωρείται σκάνδαλο, όπως η αποκάλυψη για τους θανάτους 6.500 εργαζομένων από φτωχές χώρες λόγω των κακών συνθηκών ζωής και εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής δημοσίων έργων για τη συγκεκριμένη διοργάνωση, αλλά και η καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ που οδήγησε σε αντιδράσεις για τη διεξαγωγή του μουντιάλ εκεί.

Δεν θα αναπτύξω άλλο το συγκεκριμένο θέμα, καθώς θα ήθελα να επικεντρωθώ περισσότερο στα θέματα αγωνιστικού ενδιαφέροντος της διοργάνωσης. Άλλωστε, εκτός από τα άρθρα, η παρακάτω εικόνα τα λέει όλα…

Μουντιάλ

 

 

Οι 4 φιναλίστ του μουντιάλ του 2022 ήταν οι εξής :

1η Αργεντινή

2η Γαλλία

3η Κροατία

4ο Μαρόκο

Και οι τέσσερις ομάδες είναι πολύ ενδιαφέρουσες, καθώς η καθεμιά είχε τους δικούς τις λόγους να διεκδικεί αυτό το πολύτιμο τρόπαιο. Η Αργεντινή ήθελε ο Λιονέλ Μέσσι να κερδίσει το τελευταίο τρόπαιο που δεν είχε η συλλογή του και να στεφτεί εθνικός ήρωας της χώρας. Με την κατάκτηση αυτού του τροπαίου θα έπειθε και τους τελευταίους ποδοσφαιρόφιλους πως αυτός είναι ο καλύτερος όλων των εποχών. Τελικά, οι αλμπισελέστε κατάφεραν να κερδίσουν την διοργάνωση και να στεφθούν πρωταθλητές κόσμου.

Οι Γάλλοι ήθελαν να κατακτήσουν τον 2ο συνεχόμενο τίτλο τους σε μουντιάλ, πράγμα που έχουν καταφέρει μόνο δύο χώρες στην ιστορία των παγκοσμίων κυπέλλων, η Ιταλία το 1934 και το 1938, αλλά και η Βραζιλία του Πελέ το 1948 και το 1952.H υπερομάδα του Ντιντιέ Ντεσάν με τον νεαρό σουπερστάρ της ΠΣΖ Κυλιάν Εμπαπέ έδειχναν να προελαύνουν προς την κατάκτηση του 3ου μουντιάλ της Γαλλίας, ώσπου, σε έναν από τους πιο συναρπαστικούς τελικούς στην ιστορία των παγκοσμίων κυπέλλων με έξι συνολικά γκολ και διαδικασία των πέναλτι, ηττήθηκαν από την πανίσχυρη Αργεντινή 3-3 και 4-2 στα πέναλτι.

To ζευγάρι του μικρού τελικού ξάφνιασε τους πάντες, αφού Κροατία και Μαρόκο είχαν περιφρονήσει και νικήσει τεράστια φαβορί, όπως Ισπανία, Πορτογαλία και Βραζιλία. Οι Κροάτες επικράτησαν με 2-1 εναντίον των Μαροκινών σε ένα ακόμα συναρπαστικό παιχνίδι όπου η Κροατία του Λούκα Μόντριτς πήρε την δεύτερη 3η θέση στην ιστορία της και ο  Ουαλίντ Ρεγκραγκί παρουσίασε το «τέρας» των εκπλήξεων ,Μαρόκο που έκανε μια απίστευτη κούρσα σε αυτό το μουντιάλ και κατάφερε να κατακτήσει την 4η θέση.

final;ist

3. «Τα Ρεκόρ του 22ου μουντιάλ»

Πολλά ρεκόρ έσπασαν και αρκετοί θρύλοι του ποδοσφαίρου ξεπεράστηκαν στο φετινό μουντιάλ.

  1.     Αργεντινή εναντίον Γαλλίας ήταν ο 11ος τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου μεταξύ εκπροσώπων της Νότιας Αμερικής και της Ευρώπης. Οι Νοτιοαμερικανοί κέρδισαν 8 και οι Ευρωπαίοι 3.
  2. .    Η Αργεντινή κατέκτησε το 3ο Παγκόσμιο Κύπελλο (μετά το 1978 και το 1986), 36 χρόνια από την τελευταία της νίκη το 1986. Μόνο η Ιταλία είχε μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα σε δύο νικηφόρα Παγκόσμια Κύπελλα (44 χρόνια, από το 1938 έως το 1982).
  3.    Η Αργεντινή έγινε η 2η νικήτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην ιστορία που έχασε το πρώτο της παιχνίδι (1-2 από τη Σαουδική Αραβία), μετά την Ισπανία το 2010.
  4.    Ήταν ο 4ος από τους 5 τελευταίους τελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου που πήγε στην παράταση.
  5.  Ο Λιονέλ Σκαλόνι έγινε ο νεότερος προπονητής (44 ετών) που κέρδισε το τρόπαιο, μετά  από τον συμπατριώτη του Σέζαρ Λουίς Μενότι το 1978 (39 ετών).
  6. Τουλάχιστον ένας παίκτης τόσο από την Ίντερ όσο και από την Μπάγερν έχει παίξει σε κάθε έναν από τους τελευταίους 11 τελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου (από το 1982 έως το 2022). Αυτή η παράδοση συνεχίστηκε στο Κατάρ χάρη στους Λαουτάρο Μαρτίνες (Αργεντινή/Ίντερ), Νταγότ Ουπαμεκανό και Κίνγκσλεϊ Κομάν (Μπάγερν).
  7. Ο Άνχελ Ντι Μαρία έγινε ο 1ος παίκτης που σκόραρε στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων, σε ένα ηπειρωτικό πρωτάθλημα (Κόπα Αμέρικα) και στο Παγκόσμιο Κύπελλο.
  8.  Ο Μέσι έγινε ο πρώτος παίκτης που σκόραρε και στις 5 φάσεις (όμιλοι, «16», προημιτελικά, ημιτελικά και τελικός) σε μία μόνο διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου από τότε που εισήχθη η τρέχουσα μορφή.
  9.  Ο Μέσι έγινε ο νέος κάτοχος του ρεκόρ όλων των εποχών για τα περισσότερα παιχνίδια που παίχτηκαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο (26). Ξεπέρασε τον Λόταρ Ματέους (25).
  10. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 σημειώθηκαν 172 γκολ, ένα νέο ρεκόρ τουρνουά, ξεπερνώντας τα 171 γκολ και στις δύο διοργανώσεις του 1998 και του 2014.
  11. Για πρώτη φορά στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, δύο καλύτεροι σκόρερ (Μπαπέ 8, Μέσι 7) εκπροσώπησαν τον ίδιο σύλλογο (Παρί Σεν Ζερμέν).

    Το περσινό ήταν ένα απολαυστικό και περίεργο ταυτόχρονα μουντιάλ, καθώς πραγματοποιήθηκε χειμώνα, για πρώτη φορά στην ιστορία, ώστε να εξυπηρετηθεί η FIFA και το Κατάρ, αφού θα ήταν αδύνατο να διεξαχθεί εκεί το καλοκαίρι λόγω των ακραίων θερμοκρασιών που επικρατούν. Παρ’ όλα αυτά, απετέλεσε μια γλυκόπικρη και ενδιαφέρουσα ανάμνηση πριν το κύκνειο άσμα του 2022.

    Πηγές: https://www.protothema.gr/moudial-2022/article/1320335/moudial-2022-ta-rekor-pou-simeiothikan-sto-katar/

    https://www.thetoc.gr/athlitika/best-of-internet/mountial-2022-to-pio-misito-pagkosmio-kupello-tis-istorias—poioi-kaloun-se-maziko-mpoikotaz/

    https://www.ieidiseis.gr/athlitismos/173093/pagkosmio-kypello-me-skies-skandala-kai-apories-o-fakelos-tou-monde-gia-to-mountial-tou-katar

    https://el.wikipedia.org/

    https://www.lifo.gr/articles/151-enohopoiitika-stoiheia-gia-moyntial-toy-katar

2 Σχόλια

Υποβολή απάντησης