Ρίο ντε Τζανέιρο! Το καρναβάλι των καρναβαλιών!

Γράφει ο Καμπόσος Ιωάννης, μαθητής του Α2 τμήματος.

1. Ένα ατελείωτο πάρτυ!

Παρόλο που χώρες όπως η Ισπανία, η Σλοβενία, το Τρινιδάδ, η Ινδία καθώς και πολλές άλλες προσελκύουν πολλούς επισκέπτες την περίοδο του καρναβαλιού, το Ρίο ντε Τζανέιρο θεωρείται η μεγαλύτερη καρναβαλική διοργάνωση του κόσμου. Κάθε χρόνο το Ρίο υποδέχεται περίπου πέντε εκατομμύρια επισκέπτες, ενώ υπολογίζεται ότι δύο εκατομμύρια κόσμου γιορτάζει στους δρόμους καθημερινά. Κρατά μια εβδομάδα και κάθε πόλη της Βραζιλίας έχει το δικό της μοναδικό καρναβάλι όμως καμία δε φτάνει το Ρίο ντε Τζανέιρο, αφού έχει μπει ακόμα και στο ρεκόρ Γκίνες!

2. Οι ρίζες του ξακουστού καρναβαλιού.

Αρχικά, το καρναβάλι του Ρίο αποτελούσε γιορτή που δήλωνε την έναρξη της Σαρακοστής με τις ρίζες του να βρίσκονται στην περίοδο πριν τη νηστεία των Καθολικών. Η λέξη “Καρναβάλι” προέρχεται από τη λατινική έκφραση “carne levare”, η οποία σημαίνει “αποχή από το κρέας”, επομένως ήταν ένας αποχαιρετισμός στο κρέας για τη νηστεία του Πάσχα. Καθιερώθηκε από τους Πορτογάλους αποίκους και οι Βραζιλιάνοι το υιοθέτησαν και οι ίδιοι, αφού ο Χριστιανισμός συνέχισε να εξαπλώνεται στη χώρα. Χιλιάδες χρόνια μετά, εξελίχθηκε σε ένα ξέφρενο πάρτυ γεμάτο σάμπα, μουσική και χορό.

3. Στους ρυθμούς της σάμπα…

Το πιο ενδιαφέρον σημείο στο Καρναβάλι του Ρίο ντε Τζανέιρο είναι εκεί που οι τοπικές σχολές σάμπα δίνουν τις φαντασμαγορικές παρελάσεις και παραστάσεις τους. Αυτό είναι το γνωστό “Σαμπαδρόμιο” που κάθε χρόνο οι σχολές διαγωνίζονται για το ποια θα έχει το τις πιο εντυπωσιακές στολές και το πιο φαντασμαγορικό άρμα, ενώ οι χορεύτριες παρασύρουν τα πλήθη στο μεθυστικό ρυθμό της σάμπα. Οι πολύχρωμες φανταχτερές στολές κυριαρχούν. Οι Πορτογάλοι συνήθιζαν να μασκαρεύονται και να βγαίνουν στους δρόμους, για να προετοιμαστούν για τη νηστεία που θα ακολουθούσε κατά την περίοδο της Σαρακοστής. Όταν έφτασαν στη Βραζιλία οι Πορτογάλοι άποικοι, τα πορτογαλικά έθιμα αναμίχθηκαν με τις αφρικανικές παραδόσεις. Το αποτέλεσμα αυτού του κράματος είναι η γέννηση  του πιο διάσημου καρναβαλιού στον κόσμο.

Πηγή: https://www.travelstyle.gr/

rio 2

2 Σχόλια

Υποβολή απάντησης