Βίκινγκς, οι δαίμονες του Βορρά

 

Γράφει ο Καλλαράς Γιώργος, μαθητής του Β2 τμήματος.

Οι Βίκινγκς ήταν μια σκανδιναβική φυλή, η οποία  από τα τέλη του 8ου αιώνα έως τα τέλη του 11ου ταξίδεψαν από τη Βόρεια Ευρώπη σε πολλές περιοχές της  υπόλοιπης Ευρώπης, αλλά και του υπόλοιπου κόσμου. Υπάρχουν μάλιστα ενδείξεις ότι είχαν φτάσει μέχρι και τη Μέση Ανατολή. Στα ταξίδια τους αυτά έκαναν επιδρομές, όπως για παράδειγμα στην Αγγλία, την οποία και κατέκτησαν.

Εκτός από επιδρομείς όμως ήταν και σπουδαίοι εξερευνητές και έμποροι. Προς τα δυτικά, για παράδειγμα, είχαν εξερευνήσει και αποικήσει την Ισλανδία και την Γροιλανδία. Οι Βίκινγκς αξιοποίησαν τις δεξιότητες τους στην ιστιοπλοΐα και τη ναυσιπλοΐα, ώστε να επεκτείνουν τη δράση τους στην Ευρώπη και μετά από αμέτρητες εξερευνήσεις, ίδρυσαν αποικίες σε πολλές περιοχές της βορειοδυτικής  Ευρώπης, όπως στη Λευκορωσία στην Ουκρανία και στην ευρωπαϊκή Ρωσία. Βίκινγκς από τη Σουηδία δημιούργησαν και το πρώτο ρωσικό κράτος, την ηγεμονία του Κιέβου.

Μία από τις πιο γνωστές φυλές των Βίκινγκς ήταν οι Νορμανδοί, οι οποίοι ,αν και δεν ήταν πολυάριθμοι και συχνά είχαν να αντιμετωπίσουν ισχυρότερους και πολυπληθέστερους στρατούς, είχαν εξαιρετική τακτική και άρματα. Έτσι, κατάφεραν να κατακτήσουν την νότια Ιταλία και να κάνουν επιδρομές ακόμα και στην Κέρκυρα, την Ήπειρο και τη Στερεά Ελλάδα, όπου όμως δεν κατάφεραν να μείνουν για πολύ. Ακόμα, έφτασαν να ιδρύσουν αποικίες στα νησιά του βορείου Ατλαντικού, αλλά και στις ακτές της βόρειας Αμερικής.  Όλα αυτά τα ταξίδια είχαν ως αποτέλεσμα την διάδοση του σκανδιναβικού πολιτισμού, αλλά ταυτόχρονα έφεραν και πολλές πολιτιστικές επιρροές στην ίδια τη Σκανδιναβία.

Νέες έρευνας δείχνουν ότι αυτό που έδωσε τη δυνατότητα στου Βίκινγκς να ταξιδέψουν τόσο μακριά είναι το γεγονός ότι είχαν βρει τρόπο να φτιάχνουν πίσσα σε μεγάλες ποσότητες και έτσι κατάφερναν να στεγανοποιήσουν τα πλοία τους, τα περίφημα «Drakkar», που στην πλώρη τους είχαν σκαλισμένο έναν δράκο .

Οι Βίκινγκς έχουν μυθοποιηθεί στον σύγχρονο κόσμο και συχνά είναι δύσκολο να διαχωριστεί η ιστορική αλήθεια από τη φαντασία. Για παράδειγμα, συχνά απεικονίζονται να φορούν κράνη με κέρατα, γεγονός που δεν επιβεβαιώνεται από τα ευρήματα. Ακόμα, ενώ πολλοί Βίκινγκς ήταν εξερευνητές και επιδρομείς, οι περισσότεροι ήταν αγρότες και καλλιεργούσαν κριθάρι, σίκαλη και βρώμη. Το σίγουρο είναι ότι η δράση των Βίκινγκς θα συνεχίσει να τροφοδοτεί τη φαντασία και την τέχνη για πολύ καιρό ακόμα.

 

Πηγές:

https://www.geografikoi.gr/vikings/

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%AF%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B3%CE%BA

https://www.huffingtonpost.gr/entry/pos-oi-vikinyks-katektesan-ten-eerope-to-mestiko-toes-apokaleptetai_gr_5be02852e4b01ffb1d0419f5

Μεσαιωνική και Νεότερη ιστορία, Β΄ Γυμνασίου

 

 

 

1 Σχόλιο

Υποβολή απάντησης