Αναπλιώτικο καρναβάλι με άρωμα Βενετίας!

Γράφει η Διαμαντή Ε.

Με μεγάλη λαμπρότητα γιορτάστηκε φέτος το καρναβάλι στην πόλη του Ναυπλίου. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην αργολική πρωτεύουσα, για να παρακολουθήσει τα αποκριάτικα δρώμενα που ξεκίνησαν την Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου και ολοκληρώθηκαν την Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου με τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση.

Ιδιαίτερη θέση στις καρναβαλικές εκδηλώσεις είχε η αναβίωση του βενετσιάνικου καρναβαλιού. Πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου και πλημμύρισε τα σοκάκια της παλιάς πόλης με εικόνες μιας άλλης εποχής. Πρόκειται για μια εκδήλωση, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία του Ναυπλίου, αφού βρισκόταν υπό ενετική κατοχή για περισσότερο από έναν αιώνα, γεγονός που το έχει επηρεάσει  ιστορικά και πολιτιστικά. Ντόμινο, ζογκλέρ και ξυλοπόδαροι κατέκλυσαν την πόλη, εντυπωσιάζοντας τους επισκέπτες.Τα ντόμινο ξεκίνησαν από τη πλατεία Δημαρχείου και, αφού έπαιξαν με το κοινό, προανήγγειλαν την άφιξη της μεγάλης ομάδας καλλιτεχνών Θεάτρου Δρόμου, τους Hellix Action Theatre. Όλοι μαζί κατέληξαν στην πλατεία Συντάγματος χορεύοντας και δίνοντας έναν ξέφρενο ρυθμό .

venetsianiko-karnavali-nafplio-ntomino-kosmos

Ξεχωριστή ήταν και η ομάδα Art25 από εικαστικούς, εικονογράφους, κουκλοπαίκτες, θεατρολόγους που ζουν και εργάζονται στο Ναύπλιο, και από εθελοντές της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με τις γιγάντιες μαριονέτες κατασκευασμένες από ανακυκλώσιμα υλικά να γοητεύουν μικρούς και μεγάλους. Στη συνέχεια, στα μπαλκόνια των κτιρίων της πλατείας Συντάγματος, οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν την Πειραματική σκηνή του ΔΟΠΠΑΤ(Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού – Περιβάλλοντος – Αθλητισμού – Τουρισμού  του Δήμου Ναυπλιέων) που χόρεψαν ταραντέλα. Το κέφι, ο ενθουσιασμός, το ατέλειωτο γλέντι και η μεταφορά στην εποχή της ενετικής κυριαρχίας  δημιούργησαν μια αξέχαστη και ξεχωριστή εμπειρία σε όσους είχαν την τύχη να την απολαύσουν.

Μαριονέτα 1

Μαριονέτα 2

Φωτογραφίες: Lifo, Μολασιώτης Κωνσταντίνος

3 Σχόλια

  1. Όμορφες φωτογραφίες! Κατατοπιστικό το ρεπορτάζ της κ. Διαμαντή! Προτείνω και εγώ με την σειρά μου στους αναγνώστες κάποια στιγμή να βρεθούν στο Βενετσιάνικο καρναβάλι του Ναυπλίου!

  2. Ευχαριστούμε πολύ για τη παρουσίαση των δρώμενων που έλαβαν χώρα στο αγαπημένο Ναύπλιο! Εντυπωσιακή και αξιοσημείωτη είναι η συμμετοχή των οργανωμένων ομάδων καλλιτεχνών! Συγχαρητήρια! Και του χρόνου!

Υποβολή απάντησης