Γκόγκες…τα «νιόκι» της Πελοποννήσου.

Το Τριώδιο φτάνει στην κορύφωσή του φέρνοντας μαζί του χρώματα, ξέφρενο κέφι, αλλά και ιδιαίτερες γεύσεις, άμεσα συνδεδεμένες με την ξεχωριστή αυτή γιορτή. Ένα φαγητό που ξυπνά τις δικές μου αποκριάτικες αναμνήσεις είναι οι γκόγκες, χειροποίητο ζυμαρικό που συναντάμε στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Αργολίδα, αλλά και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου.Το όνομα του ιδιαίτερου αυτού εδέσματος ενδέχεται να σημαίνει » κοχύλι» στα Αρβανίτικα, καθώς θεωρείται ότι έχει αρβανίτικη προέλευση. Η μορφή του ζυμαρικού,επίσης,θυμίζει κοχύλι σε μεγάλο βαθμό.

Στην Αργολίδα  το φαγητό αυτό είχε ξεχωριστή θέση στο τραπέζι της τελευταίας Κυριακής των Αποκρεών, της Τυρινής. Σύμφωνα με τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής του, οι νοικοκυρές μετρούσαν το αλεύρι με ένα πιάτο, το οποίο έβγαζε μια μερίδα φαγητό. Ανάλογα με τις  μερίδες που ήθελαν να φτιάξουν, έβαζαν τα αντίστοιχα πιάτα σταρένιο αλεύρι, αλάτι και νερό και έφτιαχναν τη ζύμη. Στη συνέχεια, έφτιαχναν κορδόνια πάχους περίπου ενός εκατοστού, τα οποία τα έκοβαν σε μικρότερα κομμάτια και τα πίεζαν με τον δείκτη και το μεσαίο δάκτυλο σέρνοντας τα δάκτυλα προς το μέρος τους για να δώσουν το σχήμα κοχυλιού. Δούλευαν πάνω σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια, για να μην κολλάνε οι γκόγκες μεταξύ τους, και τις τοποθετούσαν σε αλευρωμένα ταψιά, μέχρι να τις μαγειρέψουν.

making-gogges-image-735x469.jpg

Αν και το μαγείρεμα του φαγητού μοιάζει απλό, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο βράσιμο, γιατί βράζουν δυσκολότερα από τα ζυμαρικά του εμπορίου και μπορεί να γίνουν βαριές για το στομάχι. Για να τις μαγειρέψουν, ζέσταιναν μπόλικο νερό με αλάτι, τις τίναζαν να φύγει το περιττό αλεύρι και μετά τις έβραζαν για τριάντα λεπτά ανακατεύοντας τακτικά.Όταν τα ζυμαρικά ανέβαιναν στην επιφάνεια, θεωρούσαν ότι είχαν βράσει. Αφού τις στράγγιζαν, τις τοποθετούσαν σε πιατέλα σε στρώσεις, έριχναν τριμμένη μυζήθρα και τις περιέχυναν με καυτό λάδι ή βούτυρο.(Προσωπικά τις προτιμώ ζεστές μόνο με το τυράκι τους, αλλά γούστα είναι αυτά).

Πρόκειται για ένα νοστιμότατο πιάτο που τις παλαιότερες εποχές δεν έλειπε από κανένα επίσημο τραπέζι ακόμα και εκτός των Αποκρεών. Σήμερα τις γκόγκες τις βρίσκουμε έτοιμες, φτιαγμένες από μικρές βιοτεχνίες ζυμαρικών και πωλούνται σε μικρά μπακάλικα της περιοχής με τοπικά προϊόντα. Επειδή όμως πέρα από τη νοστιμιά τους η διαδικασία παρασκευής τους είναι απλή και διασκεδαστική και μπορούμε να εμπλέξουμε και τα παιδιά σε αυτή, προτείνω να δοκιμάσετε να τις φτιάξετε μόνοι σας.  Το αποτέλεσμα θα σας ικανοποιήσει απόλυτα.  Καλή επιτυχία και χαρούμενη Αποκριά σε όλους!

Πηγή: https://www.kopiaste.info/?p=17541

3 Σχόλια

Υποβολή απάντησης