ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ (Δέσποινα Ντάρλα)

«Αν θέλετε το παιδί σας να γίνει έξυπνο, διαβάστε του παραμύθια. Αν θέλετε να γίνει πιο έξυπνο, διαβάστε του περισσότερα παραμύθια.»

Άλμπερτ Αϊνστάιν

 

Κάθε χρόνο, σαν σήμερα, στις 2 Απριλίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημερομηνία, καθώς συμπίπτει με την ημέρα γέννησης του σπουδαίου Δανού συγγραφέα παραμυθιών Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805).

Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου καθιερώθηκε το 1966 από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (International Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) με σκοπό να ενδυναμώσει την αγάπη για το διάβασμα και να θέσει στο επίκεντρο της προσοχής τα παιδικά βιβλία, σε μια προσπάθεια διεθνούς συνεργασίας για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας. Άλλωστε, για να υπάρξουν μικροί αναγνώστες πρέπει πρωτίστως να κινητοποιηθούν οι «μεγάλοι». Αυτοί θα δώσουν τα ερεθίσματα στα παιδιά από μικρή ηλικία, θα τα μυήσουν στον μαγικό κόσμο της λογοτεχνίας και θα εμπνεύσουν την αγάπη για τα βιβλία, ώστε να τα συντροφεύουν στην πορεία της ζωής τους.

Κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα έχει την ευκαιρία να γίνει χορηγός αυτής της ημέρας. Αφού επιλέξει ένα θέμα, καλεί έναν γνωστό συγγραφέα να γράψει ένα μήνυμα για όλα τα παιδιά του κόσμου κι έναν γνωστό εικονογράφο να φιλοτεχνήσει μια αφίσα. Το 2022, υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα του Καναδά. Το μήνυμα γράφτηκε από τον πολυβραβευμένο συγγραφέα Richard Van Camp και η αφίσα φιλοτεχνήθηκε από την επίσης πολυβραβευμένη εικονογράφο και συγγραφέα Julie Flett. Στην Ελλάδα, όπως κάθε χρόνο, το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου φρόντισε να μεταφραστεί το μήνυμα στα ελληνικά.

Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/13

 

«Οι ιστορίες είναι φτερά που σε βοηθούν να πετάς ψηλά κάθε μέρα, βρες, λοιπόν, τα βιβλία που μιλούν στο πνεύμα σου, στην καρδιά σου, στο μυαλό σου.»

Richard Van Camp

Δείτε την αφίσα και διαβάστε ολόκληρο το μήνυμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ) για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2/4/2022) στο αρχείο που ακολουθεί!



Λήψη αρχείου

 

 

Το μήνυμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη νεότητα (ΙΒΒΥ) για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2/4/2021)

 

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ

Όταν διαβάζουμε, το μυαλό μας βγάζει φτερά.

Όταν γράφουμε, τα δάχτυλά μας τραγουδούν.

Οι λέξεις είναι ήχοι από τύμπανα και φλάουτα στη σελίδα, καλλίφωνα πουλιά που πετούν ψηλά, ελέφαντες που σαλπίζουν, ποτάμια που κυλούν, καταρράκτες που ξεχύνονται, πεταλούδες που στροβιλίζονται ψηλά στον αέρα!

Οι λέξεις μας καλούν να χορέψουμε – ρυθμούς, στίχους, χτυποκάρδια, παλιές ιστορίες και νέες, φανταστικές και αληθινές.

Είτε είσαι στο σπίτι ασφαλής ή τρέχεις να περάσεις τα σύνορα για μια άλλη χώρα και μια ξένη γλώσσα, οι ιστορίες και τα ποιήματα σου ανήκουν.

Όταν μοιραζόμαστε λέξεις, οι φωνές μας γίνονται η μουσική του μέλλοντος, ειρήνη, χαρά και φιλία, μια μελωδία ελπίδας.

Margarita Engle (Η.Π.Α.)

(Απόδοση: Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου)

 

 

«Οτιδήποτε βλέπεις, μπορεί να γίνει ένα παραμύθι και μπορείς να βγάλεις μια ιστορία από οτιδήποτε αγγίξεις»

Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

 

Ο μαγικός κόσμος των βιβλίων ταξιδεύει τις ψυχές των παιδιών σε κόσμους φανταστικούς, αλλά ταυτόχρονα αποτυπώνει γλαφυρά την ίδια την πραγματικότητα. Τα παιδικά βιβλία με απλό αλλά ξεκάθαρο τρόπο μπορούν να μεταδώσουν ουσιαστικά μηνύματα για τη ζωή και να εμφυσήσουν αρχές και αξίες που «διαπλάθουν» την προσωπικότητα του κάθε παιδιού και το οδηγούν στη βαθύτερη κατανόηση του εαυτού του αλλά και του κόσμου που το περιβάλλει.

«Οι ιστορίες είναι φτερά που σε βοηθούν να πετάς ψηλά κάθε μέρα». Πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα που επιλέχθηκε για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου μπορεί να αναδειχθεί πιο αποτελεσματικά από τις φωνές των ίδιων των παιδιών. Στο βίντεο που ακολουθεί μαθητές δημοτικού διασκευάζουν έναν γνωστό κινέζικο μύθο με πολύ ουσιαστικό δίδαγμα.

 

«Το ραγισμένο δοχείο»

 

Αντί να εστιάζουμε σε αυτά που δεν μπορούμε να κάνουμε, ας προσπαθήσουμε να βρούμε και να αξιοποιήσουμε την ομορφιά της δικής μας «ατέλειας», που άλλωστε συνιστά αδιάσπαστο στοιχείο της μοναδικότητάς μας.

Απόσπασμα από το παραμύθι «Το ασχημόπαπο»

«Αυτός ο καινούριος κύκνος είναι πολύ όμορφος και φαίνεται μεγαλύτερος και δυνατότερος από τους άλλους».

Το ασχημόπαπο ντράπηκε που το άκουσε και έκρυψε το κεφάλι του κάτω απ’ την φτερούγα του. Ήταν τόσο ευτυχισμένο και δεν υπερηφανευόταν καθόλου που ήταν όμορφο, μεγάλο και δυνατό. Σκεφτόταν πως έως σήμερα όλοι το καταφρονούσαν και το έδιωχναν και τώρα άκουγε να λένε ότι ήταν τόσο όμορφο και όλοι ήθελαν να είναι μαζί του!

Τίναξε τα φτερά του, σήκωσε τον λαιμό του και φώναξε χαρούμενο από τα βάθη της καρδιάς του: «Δεν μπορούσα να ονειρευτώ ότι υπάρχει τόση ευτυχία όταν, σαν ασχημόπαπο, όλοι με πείραζαν και με έδιωχναν!».

Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

(Μετάφραση: Δημήτριος Βικέλας)

 

Όπως στις ιστορίες των παιδικών βιβλίων, έτσι και στη ζωή, τα «τσακισμένα» φτερά μπορούν να μετατραπούν σε όμορφους και περήφανους κύκνους και οι «ραγισμένες» ψυχές να βρουν τη δύναμη να αναγεννηθούν και να ανακαλύψουν την ευτυχία…

«Η ζωή από μόνη της είναι το πιο όμορφο παραμύθι».

 

Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

 

1 Σχόλιο

  1. Νομίζω ότι αν ποτέ συναντούσε κάποιος τον Θεό, θα αντίκριζε ένα μικρό παιδί να σκαρώνει παραμύθια για τον Θεό. Μετά βέβαια θα χρειαζόταν να σκαρώσει κι αυτός ένα παραμύθι για να πιστέψουν οι υπόλοιποι άνθρωποι αυτό που είδε. Ένα είναι σίγουρο, ότι μόνο τα παιδιά θα καταλάβαιναν το αληθινό του νόημα.

Υποβολή απάντησης