Βικτωρία Βαμβακάρη Δ1 – Σεισμολόγος

 

Συνέντευξη με τον μπαμπά μου

-       Μπαμπά, μπορώ να σου πάρω μια συνέντευξη για το επάγγελμά σου;

-       Φυσικά Βικτωρία, σε ακούω. Ρώτα με ότι θέλεις.

seismologos

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Ποιο είναι το επάγγελμά σου:

Το επάγγελμά μου είναι «σεισμολόγος».

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Που δουλεύεις;

Εργάζομαι στο Σεισμολογικό Σταθμό του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκης.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Τι σπούδασες για να κάνεις αυτό το επάγγελμα;

Σπούδασα Γεωλογία. Όταν πήρα το πτυχίο μου έκανα μεταπτυχιακές σπουδές και μετά έκανα Διδακτορικό στη Σεισμολογία.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Είναι κουραστική η δουλειά σου;

Κάθε δουλειά έχει την κούραση της, αλλά αν την αγαπάς δεν κουράζεσαι. Έτσι και η δικιά μας, έχει στιγμές που περνάς ξεκούραστα, αλλά και άλλες που έχεις πολύ πίεση από τις υποχρεώσεις και τις εργασίες, ειδικά αν γίνει κάποιος σεισμός.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Η δουλειά σου είναι σε γραφείο ή σε εξωτερικό χώρο;

Συνήθως βρίσκομαι όλη την ώρα σε ένα γραφείο, μπροστά στον υπολογιστή μου, όμως υπάρχουν φορές που πηγαίνω να κάνω μάθημα σε μεγάλες αίθουσες. Συχνά κάνουμε κάποια πειράματα ή κάποιες μετρήσεις και για το λόγο αυτό η δουλειά γίνεται πιο δύσκολη καθώς περνάμε πολλές ώρες και μέρες έξω στην ύπαιθρο, σε βουνά ή σε χωράφια, με καλό ή άσχημο καιρό. Το ίδιο μπορεί να συμβεί όταν χαλάσει κάποιο από ταόργανα που έχουμε σε άλλες περιοχές, οπότε πρέπει να πάμε να το επισκευάσουμε.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Τι ακριβώς κάνεις στη δουλειά σου;

Κάνω διάφορα πράγματα. Μέρος της δουλειάς μου είναι να παρακολουθώ την καθημερινή σεισμικότητα σε όλη την Ελλάδα και γι’ αυτό το λόγο εγώ και οι συνάδελφοι μου κάνουμε βάρδιες στο Σεισμολογικό Σταθμό. Επίσης, ελέγχω αν δουλεύουν σωστά τα όργανα που χρησιμοποιούνται για να καταγράφουν τους σεισμούς. Ένα άλλο μέρος της δουλειάς μου είναι να κάνω έρευνες και μελέτες σε θέματα γύρω από το σεισμό. Τέλος, παραδίδω και μαθήματα σεισμολογίας σε φοιτητές.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Ποιες μέρες και ποιες ώρες δουλεύεις;

Κανονικά είμαι στη δουλειά μου κάθε πρωί από Δευτέρα ως Παρασκευή. Αυτές όμως δεν είναι οι μοναδικές στιγμές που εργάζομαι, καθώς πολλές φορές έχω μάθημα μέχρι το απόγευμα. Επίσης πολύ συχνά έχω κάποια απογευματινή βάρδια ή το Σαββατοκύριακο και πηγαίνω τότε στη δουλειά.Ο σεισμός μπορεί να γίνει οποιαδήποτε μέρα και ώρα οπότε πρέπει πάντα να είναι κάποιος στο Σεισμολογικό Σταθμό. Έτσι τυχαίνει κάποιες φορές να πηγαίνω στη δουλειά ακόμα και αργίες, Κυριακή του Πάσχα ή και Πρωτοχρονιά, ημέρες που συνήθως κανένας δε δουλεύει. Τέλος, η δουλειά μας απαιτεί και εργασία στο σπίτι τα βράδια.

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Στη δουλειά σου έχεις επαφή με κόσμο ή δουλεύεις μόνος σου;

Συνήθως είμαι μόνο με τους συναδέλφους, αλλά βλέπω πολλούς φοιτητές όταν κάνω μάθημα. Επίσης συχνά μας επισκέπτονται πολλοί μαθητές από σχολεία για να τους μιλήσουμε για τους σεισμούς. Υπάρχουν και περιπτώσεις που αν γίνει κάποιος σημαντικός σεισμός θα πρέπει να μιλήσουμε με δημοσιογράφους στο τηλέφωνο, στο ραδιόφωνο ή ακόμα και την τηλεόραση. Για τον ίδιο λόγο μιλάμε συχνά και με απλούς πολίτες που ανησυχούν από το σεισμό και μας τηλεφωνούν.

ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Πόσα χρόνια εργάζεσαι σε αυτή τη δουλειά;

Είμαι σε αυτή τη δουλειά περίπου 15 χρόνια.

ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Μετά από τόσα χρόνια, φοβάσαι τους σεισμούς;

Δε φοβάμαι το σεισμό, γιατί ο φόβος δε βοηθάει σε αυτές τις στιγμές. Η χώρα μας έχει πολλούς σεισμούς και θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτούς. Στόχος μας είναι να μάθουν οι άνθρωποι και κυρίως τα παιδιά τι πρέπει να κάνουν για να προστατευτούν καλύτερα από το σεισμό. ΔΕ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ !!!

Σχολιάστε

Top