Ο αστυνομικός – Βασίλης Μήντσιος Δ1

Συνέντευξη με το μπαμπά μου  

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ22

Για να γίνει κάποιος αστυνομικός θα πρέπει να δώσει πανελλήνιες γραπτές εξετάσεις και στη συνέχεια να εξεταστεί σε κάποια αγωνίσματα. Κατόπιν πηγαίνει στις αστυνομικές σχολές στις οποίες διαμένει και εκπαιδεύεται μέχρι την αποφοίτησή του.

Αποστολή του αστυνομικού είναι η τήρηση της τάξης, η αστυνόμευση των δρόμων και περιοχών, η προστασία των πολιτών καθώς και η πρόληψη και καταπολέμηση του εγκλήματος.

Ο αστυνομικός ανάλογα με την υπηρεσία που υπηρετεί (τροχαία, ασφάλεια κ.α.) παρουσιάζεται στην υπηρεσία του φορώντας ειδική στολή με διακριτικά ή φορώντας πολιτικά ρούχα. Παίρνει εντολές από τον αξιωματικό υπηρεσίας, επιβιβάζεται σε περιπολικό αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα και πηγαίνει στην περιοχή ευθύνης του.

Με τον ασύρματο που έχει μαζί του, επικοινωνεί με το κέντρο Άμεσης Δράσης από το οποίο δέχεται εντολές  αλλά και το ενημερώνει. Όταν περιπολεί μπορεί να δεχτεί οποιοδήποτε σήμα στον ασύρματο και πρέπει να πάει αμέσως στο σημείο του περιστατικού και να επέμβει. Τέτοια περιστατικά είναι : κλοπές , ληστείες, επεισόδια στα γήπεδα, συγκρούσεις αυτοκινήτων, συνοδεία κρατουμένων από τις φυλακές στα δικαστήρια κ.α.

Υπάρχουν και αστυνομικοί που παραμένουν στα αστυνομικά τμήματα, δέχονται τα αιτήματα των πολιτών, εκδίδουν ταυτότητες και διαβατήρια, παίρνουν καταθέσεις από τους πολίτες, φυλάσσουν ως σκοποί τα αστυνομικά κτήρια και προσέχουν όσους βρίσκονται στα κρατητήρια του τμήματος.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ2

Το επάγγελμα του αστυνομικού είναι ιδιαίτερα δύσκολο με ευθύνες και άγχος.

Οι συνθήκες εργασίας θεωρούνται συχνά επικίνδυνες ιδίως όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση του εγκλήματος.

Εργάζεται σε βάρδιες μέρα και νύχτα, όλες τις ημέρες της εβδομάδας ακόμα και τις ημέρες των εορτών.

Θα πρέπει να διαθέτει ήθος , δυναμισμό και θάρρος, παρατηρητικότητα, πειθαρχία και ψυχραιμία. Θα πρέπει επίσης να είναι σωματικά και ψυχικά υγιής με καλή σωματική διάπλαση και αντοχή.

Σχολιάστε

Top