«Ψυχολόγος στο σχολικό πλαίσιο»

«Ψυχολόγος στο σχολικό πλαίσιο»

Η ψυχολογία είναι μία σχετικά πρόσφατη επιστήμη. Ο ρόλος των ψυχολόγων στην σημερινή πραγματικότητα φαίνεται πως είναι σημαντικός προς την υποστήριξη και την συναισθηματική ανάπτυξη των ατόμων. Δράττομαι της ευκαιρίας, να σας παρουσιάσω μία ιστορία, ώστε να κατανοηθεί καλύτερα η αναγκαιότητα για την αντίληψη και την ανάπτυξη του εσωτερικού δυναμικού κόσμου.
Μια φορά κι έναν καιρό, υπήρχε μια βασίλισσα, που είχε τέσσερις συντρόφους. Πάνω από όλους έδειχνε αδυναμία στον τέταρτο. Τον στόλιζε με ακριβά ρούχα, του χάριζε τα καλύτερα και του φερόταν πολύ γενναιόδωρα. Ο τρίτος σύντροφος της βασίλισσας είχε μεγάλη αυτοπεποίθηση, ήταν αλαζόνας, όμως εκείνη τον αγαπούσε και τον σύστηνε με υπερηφάνεια στον κύκλο της, ωστόσο φοβόταν μήπως κάποια μέρα, θα την άφηνε. Ο δεύτερος σύντροφός της ήταν πάντα ευγενικός και υπομονετικός μαζί της. Όταν εκείνη αντιμετώπιζε ένα πρόβλημα, ήξερε ότι μπορούσε να βασιστεί πάνω του. Τέλος, ο πρώτος σύντροφος, παρότι ήταν πιστός και βρισκόταν πάντα δίπλα της, εκείνη τον παραμελούσε, τον ειρωνευόταν και τον έδιωχνε από κοντά της. Και μια μέρα, η βασίλισσα αρρώστησε βαριά και κατάλαβε πως θα πεθάνει. Σκέφτηκε τότε πως είχε τέσσερις συντρόφους και τους φώναξε όλους μπροστά της και ρώτησε πρώτα τον τέταρτο: «Σε αγάπησα περισσότερο από τους άλλους, δε σου χάλασα ποτέ χατίρι. Τώρα που πεθαίνω, θα με ακολουθήσεις για να έχω παρέα, εκεί που πάω;». «Δεν υπάρχει περίπτωση! Εσύ τον δρόμο σου κι εγώ τον δικό μου», απάντησε εκείνος. Μετά ρώτησε τον τρίτο σύντροφό της. «Όχι, φυσικά. Η ζωή είναι πολύ ωραία, για να την αφήσω. Όταν πεθάνεις, θα παντρευτώ μια άλλη», απάντησε εκείνος. Ύστερα, ρώτησε τον δεύτερο σύντροφό της. «Λυπάμαι, δεν μπορώ να σε βοηθήσω τώρα. Το μόνο που μπορώ να κάνω, είναι να “περπατήσω” μαζί σου μέχρι το τέλος σου», απάντησε. Τότε, ακούστηκε μια φωνή: «Εγώ βασίλισσά μου θα έρθω μαζί σου! Θα σε ακολουθήσω όπου κι αν πας!». Η βασίλισσα γύρισε να δει από πού ερχόταν η φωνή και είδε τον πρώτο της σύντροφο, που φαινόταν πολύ ταλαιπωρημένος και παραμελημένος.
Εδώ τελειώνει το παραμύθι και αρχίζει η πραγματικότητα. Ο τέταρτος σύντροφος είναι το σώμα σου. Όση προσοχή κι αγάπη κι αν του δώσεις, όταν έρθει η στιγμή, θα σε εγκαταλείψει. Ο τρίτος σύντροφός είναι η περιουσία και ό,τι υλικό βρίσκεται στην κατοχή ενός ανθρώπου, τα οποία περνούν στα χέρια άλλων. Ο δεύτερος σύντροφος είναι η οικογένεια και φίλοι. Τέλος, ο πρώτος σύντροφος είναι η ψυχή, που συχνά είναι παραμελημένη από το κυνήγι των αγαθών που απαιτεί η κοινωνία. Όμως, αυτή είναι η μόνη που θα είναι πιστή αιώνια.
Είναι κατανοητό, λοιπόν, πως οι κοινωνικές προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν σήμερα, τόσο οι νεαροί/-ες μαθητές/-τριες και οι οικογένειές τους, όσο και το εκπαιδευτικό προσωπικό είναι μεγάλες. Και ενώ η ακαδημαϊκή επάρκεια είναι ύψιστης σημασίας στην εγγράμματη κοινωνία μας, η κοινωνικοποίηση και η συναισθηματική ολοκλήρωση είναι επίσης ζωτικής σημασίας.
Στοχαζόμενη, μάλιστα, την αρχή της θεωρίας δεσμού, σύμφωνα με την οποία τα παιδιά καθρεπτίζουν στα συμπεριφορκά μοτίβα τους τον δεσμό με τους γονείς τους (ή τα πρόσωπα φροντίδας τους), είναι φανερό ότι η συνεργασία του ψυχολόγου με τους γονείς, με γνώμονα την εξασφάλιση ενός ασφαλούς και υποστηρικτικού περιβάλλοντος, συμβάλλει στην υγιή κοινωνική και ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών.
Η παρουσία του ψυχολόγου στο σχολικό πλαίσιο, ειδικά σε μία περίοδο που δοκιμάζονται οι ανθρώπινες σχέσεις, η επικοινωνία και η διαχείριση συναισθηματικών καταστάσεων, χαρακτηρίζεται από μία σειρά βασικών λειτουργιών. Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα να προσφερθεί διαβούλευση, λειτουργική αξιολόγηση της συμπεριφοράς και παρέμβαση στις κοινωνικές, συναισθηματικές και συμπεριφορικές δυσκολίες.
Ταυτόχρονα, τίθενται βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι εστιασμένοι στην ευεξία, την ευμάρεια και την ψυχική υγεία, την πρόληψη, την παροχή συμβουλών και την οικοδόμηση ικανοτήτων διαχείρισης κρίσιμων καταστάσεων (π.χ. κρίσεις άγχους). Κλείνοντας, καλώ όσους κηδεμόνες επιθυμούν και θεωρούν πως θα μπορούσα να τους βοηθήσω να επικοινωνήσουν μαζί μου.

Υποσημείωση: Η επικοινωνία μπορεί να είναι τηλεφωνική (6981320306) είτε ηλεκτρονική (email: amaliaba14@gmail.com/ viber), κάθε Τετάρτη από τις 09:00 π.μ έως τις 14:00 μ.μ.

Αμαλία Μπάρμπα
MSc Κλινική Ψυχολόγος

Σχολιάστε

Top