«Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς»

«Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς»

«Μαζί για πιο δημιουργικό και ενωμένο σχολείο»
Σαν σήμερα… (Προς μαθητές/-τριες Γ’, Δ’ τάξεων)
Στις 9 Δεκεμβρίου έχει οριστεί η παγκόσμια ημέρα κατά της διαφθοράς. Τι είναι, όμως, η διαφθορά; Η διαφθορά είναι μία κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο με εξουσία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την δύναμή του, με τρόπο που οδηγεί στο ατομικό/προσωπικό του όφελος. Ίσως να ακούγεται μπερδεμένο. Λοιπόν, ας σκεφτούμε ένα παράδειγμα. Ας υποθέσουμε ότι σε ένα παιχνίδι υπάρχει ένας αρχηγός. Ο αρχηγός έχει την δυνατότητα να επιλέξει όποιον θέλει και να τον ορίσει ως βοηθό του. Όμως δεν σκέφτεται ποιος πραγματικά είναι ικανός για την θέση αυτή και τελικά επιλέγει έναν καλό του φίλο. Αυτό δεν είναι δίκαιο, ούτε βοηθάει την ομάδα να κερδίσει στο παιχνίδι. Τώρα έγινε πιο κατανοητό.
Αφού εξηγήθηκε η σημασία της διαφθοράς, υπάρχει άραγε ως φαινόμενο στο σχολείο; Αν αναλογιστούμε το παραπάνω παράδειγμα, φαίνεται πως μπορεί να υπάρξει. Ωστόσο, όπως ήδη αναφέρθηκε, μία τέτοια ενέργεια δεν εξυπηρετεί τους στόχους της ομάδας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ομαδικότητα, η συνεργασία και η δημιουργικότητα να χάνεται.
Έχοντας, συνεπώς, στο νου ότι τέτοιες ενέργειες μπορεί να οδηγήσουν σε ένα σχολείο λιγότερο δημιουργικό, λιγότερο υποστηρικτικό και λιγότερο διασκεδαστικό, καλό είναι να προωθείται η συνεργασία και η ομαδικότητα προς όφελος της ομάδας και λιγότερο συχνά το προσωπικό όφελος.

«Η τάξη μας αλλιώς»
Αφού κατανοήθηκε η θεωρία, ας περάσουμε στην πράξη. Παρακάτω θα βρείτε μία δραστηριότητα ζωγραφικής. Σε αυτή την δραστηριότητα θα πρέπει να σκεφτείτε μερικές ιδέες για το πώς θα γίνει πιο ευχάριστη η τάξη σας. Ζωγραφίστε, λοιπόν, κάθε συμμαθητή/-τρια σας με τον πιο ωραίο τρόπο που μπορείτε, ώστε στο τέλος να έχετε φτιάξει την δική σας εικόνα για την πιο όμορφη και δυνατή τάξη. Φανταστείτε πως δημιουργείτε την ιδανική για εσάς τάξη και αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο να δημιουργήσει. Αφού την ζωγραφίσετε, κοιτάξτε την και σκεφτείτε πως νιώσατε καθώς την ζωγραφίζατε και πως νιώθετε στο τέλος της ζωγραφιάς. Αν μπορείτε ανταλλάξτε απόψεις τηλεφωνικά με τους φίλους/-ες και συμμαθητές/-τριες σας. Να επισημάνω ότι εάν υπάρξει συμφωνία από τους δασκάλους/-ες και τους διευθυντές/-ντριες, μπορούμε με το άνοιγμα των σχολείων να ενώσουμε όλες τις ζωγραφιές, φτιάχνοντας μία μεγάλη με το ιδανικό σχολείο.

Σχολιάστε

Top