Νίκος Ξυλούρης

Νίκος Ξυλούρης: 42 χρόνια από το θάνατο του Αρχάγγελου της Κρήτης

( 8/2/1980 – 8/2/2022)

Η εμβληματική φωνή του Νίκου Ξυλούρη σώπασε πριν 42 χρόνια.

Ο Νίκος Ξυλούρης ή Ψαρονίκος, γεννήθηκε το 1936, στα Ανώγεια Μυλοποτάμου Ρεθύμνου της Κρήτης από οικογένεια με μουσική παράδοση και πολλούς λυράρηδες. Στα πέντε του χρόνια, όταν οι Γερμανοί έκαψαν το χωριό του, ξεριζώθηκε από τον τόπο του μαζί με τους υπόλοιπους κατοίκους, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε χωριό της επαρχίας Μυλοποτάμου όπου παρέμειναν μέχρι και την απελευθέρωση της Κρήτης. Αδέλφια του είναι οι επίσης γνωστοί μουσικοί της κρητικής μουσικής ο Αντώνης Ξυλούρης (Ψαραντώνης) και ο Γιάννης Ξυλούρης (Ψαρογιάννης) .

Ο Νίκος Ξυλούρης  έγινε σύμβολο της αντίστασης εναντίον της χούντας, συνέβαλε αποφασιστικά στην διάσωση της Κρητικής παραδοσιακής μουσικής, ενώ η φωνή του σφράγισε ορισμένα από τα σημαντικότερα έργα σπουδαίων συνθετών.

Οι μαθητές του Δ1 και ΣΤ2 έμαθαν για τη ζωή και το έργο του Νίκου Ξυλούρη και τραγούδησαν το << ήτανε μια φορά >> καθώς και τον Ερωτόκριτο. Θα ακολουθήσουν και άλλα τμήματα του σχολείου μας , μιας και ο Νίκος Ξυλούρης εμπνέει όχι με τα τραγούδια του μόνο αλλά και με την προσωπικότητά του.

κ.  Βελεσιώτου  Αικατερίνη