Πόλεμος και Παιδεία, δύο διαφορετικές έννοιες

ΑΠΟ: ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΦΩΝΗ - Απρ• 24•18

 

Πετρόπουλος Παναγιώτης, Γ3

Όταν στο μυαλό μας έρχεται η λέξη <<πόλεμος>> σκεφτόμαστε κάτι κακόβουλο, όπως  τον θάνατο ανθρώπων,

 

κ-εψύ-ρα-πό-εμος-και-ειρήνη-50667352

καταστροφή του φυσικού περιββάλοντος ενώ από την άλλη, η λέξη παίδεια μας φέρνει αισιοδοξία και ελπίδα για το μέλλον των παιδιών της  γενιάς μας. Η διαφορά αυτή των δύο εννοιών είναι τεράστια με διαφορετικές συνέπειες, που επηρεάζουν θετικά και αρνητικά στη σύγχρονη κοινωνία.depositphotos_108550472-stock-photo-peace-or-warΑρχικά, θα αναφερθώ στις συνέπειες του πολέμου που, δυστυχώς, είναι πολλές . Η πιο συνηθισμένη συνέπεια του πολέμου είναι ο θάνατος ανθρώπων, τόσο στρατιωτικά αλλά και άμαχου πληθυσμού, ο οποίος προσπαθεί να ξεφύγει με κάθε τρόπο.

27-630x411 Επίσης, άλλη μία συνέπεια είναι η καταστροφή του περιβάλλοντος από τα πυρηνικά και χημικά όπλα, τα οποία χρησιμοποιούνται στο σύγχρονο πόλεμο σκορπώντας τον πανικό. Με την καταστροφή του περιβάλλοντος ακολουθεί και ο θάνατος ζώων, που επηρεάζει αρνητικά το οικοσύστημα.


polemos

Μία άλλη βασική συνέπεια, η οποία παρατηρείται τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο είναι ο εξαναγκασμό των πολιτών να περιφέρονται σε άλλες χώρες ως πρόσφυγες κάνοντάς το δύσκολο να βρουν μία μόνιμη κατοικία κάπου.

ghouta1-2-768x512

Μέσα από αυτά τα παραδείγματα, κατανοούμε ότι ο πόλεμος δεν ευνοεί κανέναν.

Μία από τις ελπίδες, όμως, που έχει η σύγχρονη κοινωνία  στον περιορισμού του πολέμου είναι η παιδεία, η οποία πρέπει να παρέχεται υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

πό-εμος-ειρήνης-64982902

Αρχικά, οι παιδαγωγοί  οφείλουν να μαθαίνουν στους μαθητές να λύνουν τα προβλήματα τους με ειρηνικό τρόπο.Πρέπει να ξέρουν ότι η βία δεν είναι τρόπος λύσης των διαφοών μας καταδικάζοντάς την και προωθώντας τον διάλογο στον τρόπο επικοινωνίας τους. Επίσης, οι διδάσκοντες οφείλουν να βάζουν τους μαθητές να μελετούν τα ιστορικά γεγονότα και να μαθαίνουν από τα λάθη του παρελθόντος. Σημαντικό θα ήταν και η αναγνώριση από τους μαθητές της βιαιότητας του πολέμου.

Ο πόλεμος είναι ένα στοιχείο της κοινωνίας, το οποίο δεν θα έπρεπε να επικατεί και να αντιμετωπίζεται  μέσω της παιδείας για το πιο λαμπρό μέλλον της ανθρωπότητας.

peace-bird-1084228_960_720

ς.

Σχολιάστε

Top