«ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ»

πασχα

«Πασχαλινά έθιμα»

Τις ημέρες του Πάσχα σε όλα τα μέρη της Ελλάδας υπάρχουν διάφορα έθιμα. Το πιο συνηθισμένο είναι να βάφουμε κόκκινα αυγά την Μεγάλη Πέμπτη και την Κυριακή του Πάσχα να σουβλίζουμε αρνί.

Στην Κύθνο την ημέρα της Ανάστασης ο ιερέας δίνει το Άγιο φως και μετά οι άνθρωποι το δίνουν ο ένας στον άλλο. Όταν ο ιερέας ψάλλει το «Χριστός Ανέστη» όλοι φιλιούνται, αγκαλιάζονται και οι καμπάνες χτυπάνε δυνατά.

Στην Κέρκυρα έχουν τη «Λαμπρή» που χαρακτηρίζει τη λαμπρότητα της ημέρας. Οι εορτασμοί ξεκινάνε από την Κυριακή των Βαΐων. Επίσης ένα έθιμο που επικρατεί στα Επτάνησα είναι το σπάσιμο των κανατών.

Στην Χαλκιδική το Μεγάλο Σάββατο μετά τη λειτουργία γίνεται η περιφορά της εικόνας στο χωριό με τον ιερέα να ψέλνει μπροστά. Μόλις τελειώσουν κρεμάνε μια κούκλα δήθεν πως είναι ο Ιούδας και την καίνε.

Τμήμα ΣΤ’1

 

    «Βάψιμο αυγών με κρεμμυδόφλουδες και παντζάρια»

  • Βάζουμε μια στρώση κρεμμυδόφλουδες στην κατσαρόλα
  • Τοποθετούμε τα αυγά
  • Βάζουμε από πάνω άλλη μια στρώση κρεμμυδόφλουδες και 2-3 παντζάρια
  • Ρίχνουμε μισή κούπα ξύδι
  • Ρίχνουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν τα αυγά
  • Αφού ξεκινήσει ο βρασμός αφήνουμε 10 λεπτά
  • Βγάζουμε τα αυγά και αφού κρυώσουν λίγο βάζοντας σ’ένα πανάκι λάδι τα γυαλίζουμε

Χρησιμοποιούμε την πρώτη φλούδα του κρεμμυδιού. Διαλέγουμε κρεμμύδια με όσο γίνεται κόκκινη φλούδα. Για 30-40 αυγά θα χρειαστούν 4-5 κιλά κρεμμύδια και 2-3 παντζάρια.

Π.Αρετή

Τμήμα Ε’2

Top