Οδός Χορμοβίτου

Οδός Χορμοβίτου

 

Ξέρατε ότι ο δρόμος που περνάει πάνω από το σχολείο μας έχει το όνομα ενός αγωνιστή του 1821 ;

Ο Κωνσταντίνος Λαγουμιτζής γεννήθηκε στο χωριό Χόρμοβο, κοντά στο Τεπελένι της σημερινής νότιας Αλβανίας (Βόρεια Ήπειρος). Το πραγματικό του επώνυμο ήταν Παπακυριακού, όμως τον αποκαλούσαν και Χορμοβίτη, λόγω της καταγωγής του. Έμεινε γνωστότερος όμως ως «Λαγουμιτζής» καθώς διακρίθηκε ιδιαίτερα στην κατασκευή υπόγειων σηράγγων, μέσω των οποίων κατάφερνε να ανατινάζει τα εχθρικά στρατόπεδα.

Έγινε ιδιαίτερα γνωστός για τις επιτυχίες που σημείωσε η πολυμήχανη φύση του κατά την τρίτη πολιορκία του Μεσολογγίου (Είχε φτάσει στην πολιορκημένη πολιτεία τον Αύγουστο του 1825) και κατά την πολιορκία της Ακρόπολης των Αθηνών (1826). Στον ίδιο οφείλεται και η σωτηρία του ιερού βράχου της Ακρόπολης, καθώς απέτρεψε την ανατίναξη των αρχαίων μνημείων που σχεδίαζαν οι πολιορκητές Τούρκοι με σκοπό να εξοντώσουν τους αμυνόμενους. Ο Μακρυγιάννης στα απομνημονεύματά του εγκωμιάζει χαρακτηριστικά την γενναιότητα του.

Τα τραγικά γεγονότα του Μεσολογγίου, αντί να τον τρομάξουν, άναψαν ακόμη περισσότερο μέσα του τη φλόγα του Αγώνα. Έτσι, από το Μεσολόγγι πήγε και πάλι στην Αθήνα.

5.1Την περίοδο εκείνη, η πολιορκία της Ακρόπολης από τους Τούρκους είχε μόλις ξεκινήσει κι ο Χορμοβίτης υπονομοποιός εντάχθηκε στο σώμα του Νικολάου Ζαχαρίτσα. Οι Έλληνες γνώριζαν καλά ότι ο Κιουταχής είχε επιστρατεύσει ξακουστούς Τούρκους και Βούλγαρους λαγουμιτζήδες. Το σχέδιό του ήταν να ανοίξει λαγούμια κάτω από την Ακρόπολη, να τα γεμίσει με μπαρούτι και να ανατινάξει ολόκληρο τον βράχο. Οι αρχαιότητες και τα μνημεία δεν τον συγκινούσαν. Με τα κανόνια του, άλλωστε, είχε ήδη επιφέρει σοβαρές ζημιές στον Παρθενώνα και στους υπόλοιπους ναούς του ιστορικού βράχου.

Ο Λαγουμιτζής με τους άντρες του, για ακόμη μια φορά, κατόρθωσαν να αχρηστεύσουν όλους τους υπονόμους του εχθρού. Παράλληλα, εντόπιζαν υπογείως τις αντίπαλες θέσεις μάχης και τις ανατίναζαν. Λέγεται ότι η εντυπωσιακή δράση του Έλληνα αγωνιστή είχε φέρει τον Κιουταχή σε απόγνωση. Ο Τούρκος πασάς του είχε τάξει χρυσάφι «ίσαμε το βάρος του κορμιού του», σε περίπτωση που αποφάσιζε να αλλάξει στρατόπεδο και να έρθει με το μέρος του. Ο περιβόητος Λαγουμιτζής όμως, δεν σκέφτηκε στιγμή να προδώσει τους δικούς του. Στους δέκα μήνες που κράτησε η πολιορκία, η ομάδα του είχε προκαλέσει στον εχθρό σοβαρότατες απώλειες και είχε εμποδίσει δεκάδες απόπειρες ολοκληρωτικής καταστροφής του βράχου.

Τελικά ο Χορμοβίτης βγήκε κρυφά με άλλους από την Ακρόπολη και τον συναντάμε  να πολεμά στο πλευρό του Καραϊσκάκη στο Μετόχι του Κερατσινιού και στον Πειραιά στις μάχες του 1827.

 

Γιάννης