Σχολικός Εκφοβισμός

Σχολικός Εκφοβισμός

 

6.1

 

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού.

Το bullying ή σχολικός εκφοβισμός είναι δυστυχώς μια πραγματικότητα σε πολλά σχολεία της χώρας μας .Πολλά παιδιά σχολικής ηλικίας έχουν έρθει σε επαφή με το φαινόμενο είτε ως θύματα είτε ως θύτες είτε και σαν απλοί παρατηρητές. Το bullying υπάρχει παντού ακόμη και στα νηπιαγωγεία !

Ο σχολικός εκφοβισμός μπορεί να εκφραστεί με  κακόβουλα σχόλια , προσβολές, πειράγματα, «αστεία» ή φάρσες που γίνονται με σκοπό να γελοιοποιήσουν το θύμα στα μάτια των συμμαθητών του. Καμιά φορά γίνεται διάδοση κουτσομπολιών ή και απειλών σε βάρος παιδιών που είναι ευαίσθητα ή αδύναμα να υπερασπίσουν τον εαυτό τους ! Αυτό συνήθως γίνεται ,γιατί κάποια παιδιά δεν ενδιαφέρονται για τα συναισθήματα των άλλων ή προσπαθούν να νιώσουν σπουδαία ταπεινώνοντας τους άλλους ! Περίπου 160.000 έφηβοι κάνουν κοπάνα απ’ το σχολείο καθημερινά εξαιτίας του  bullying που δέχονται και δεν μπορούν να το αντιμετωπίσουν !

Αν δέχεσαι εκφοβισμό, πρέπει να μιλήσεις για να γλιτώσεις. Δεν πρέπει να φοβάσαι να μιλήσεις , αφού αυτός ή αυτή που σε τρομοκρατεί δεν είναι τόσο δυνατός /ή όσο νομίζεις. Μίλησε στους γονείς σου , στους δασκάλους σου , πάρε τηλέφωνο τον αριθμό 1056 του Χαμόγελου του Παιδιού.

Η μέρα που θα μιλήσεις θα σου αλλάξει τη ζωή ! Θα είσαι πια ελεύθερος/η , γιατί σε κανένα άτομο δεν αξίζει αυτή η ταλαιπωρία του bullying !

 

Μπέττυ – Ναταλία