Άμπωτη

Άμπωτη

 

12.1Όπως έχετε ακούσει το τελευταίο διάστημα, σε πολλές θάλασσες του κόσμου έχει υποχωρήσει το νερό. Για αυτό το γεγονός ευθύνεται η άμπωτη. Το φαινόμενο έγινε πρόσφατα ορατό στις εξής περιοχές της Ελλάδας: στην Αττική, στον Θερμαϊκό Κόλπο, στην Κέρκυρα, στην Καβάλα, στη Σκιάθο, στην Κεφαλονιά και σε διάφορες άλλες περιοχές

12.1.1

 

 

Η άμπωτη είναι ένα φαινόμενο που αντιμετωπίζεται κάθε χρόνο, αλλά φέτος εκδηλώθηκε πιο έντονα. Βραχονησίδες που ήταν κοντά στην στεριά , με το ξέσπασμα της άμπωτης φέτος, “ενώθηκαν” με την στεριά. Πολλοί πιστεύουν ότι η άμπωτη συνδέεται με σεισμικά ρήγματα λόγω των συνεχόμενων δυνατών σεισμών στη Λάρισα και σε άλλες περιοχές του κόσμου. Αλλά αποδείχτηκε από λαμπρούς επιστήμονες ότι έχει σχέση με την απόσταση Γης-Σελήνης και την απόσταση Γης-Ήλιου.

12.5Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, κ. Ευθύμης Λέκκας επισημαίνει πως η άμπωτη οφείλεται σε ισημερίες που υπάρχουν μεταξύ Γης και Σελήνης. Δεν οφείλεται σε ενδογενή ,αλλά σε εξωγενή φαινόμενα που έχουν να κάνουν με την κίνηση πλανητών.

 

 

12.4

 

12.3

 

12.2

 

Αριάδνη – Μαρία