κατοικίδιο ζώο

κατοικίδιο ζώο

ωάννα Νίκη

Ένα κατοικίδιο ζώο είναι επιλεγμένο ζώο από κάποιον άνθρωπο για προστασία ή την ψυχαγωγία του.

Δύο από τα πιο δημοφιλή κατοικίδια ζώα είναι τα σκυλιά και οι γάτες. Άλλα ζώα που συνήθως επιλέγονται είναι τα κουνέλιακουνάβιαχάμστερτσιντσιλάινδικά χοιρίδιαχελώνεςσαύρες και φίδιαχρυσόψαρα και σπανιότερα τα άλογα.

Τα κατοικίδια παρέχουν στους ιδιοκτήτες τους τόσο φυσικά όσο και συναισθηματικά οφέλη. Το περπάτημα ενός σκύλου μπορεί να προσφέρει τόσο στον άνθρωπο όσο και στον σκύλο γυμναστική, καθαρό αέρα και κοινωνική αλληλεπίδραση. Τα κατοικίδια ζώα μπορούν να προσφέρουν συντροφιά σε άτομα που ζουν μόνοι ή σε ηλικιωμένους που δεν έχουν επαρκή κοινωνική αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους. Υπάρχει ιατρικά εγκεκριμένη κατηγορία θεραπευτικών ζώων, κυρίως σκύλων, γάτων και αλόγων, που έρχονται να επισκεφθούν περιορισμένους ανθρώπους, όπως παιδιά σε νοσοκομεία ή ηλικιωμένους σε γηροκομεία. Η θεραπεία με κατοικίδια ζώα χρησιμοποιεί εκπαιδευμένα ζώα και χειριστές για να επιτύχουν συγκεκριμένους φυσικούς, κοινωνικούς, γνωστικούς ή συναισθηματικούς στόχους με τους ασθενείς.

Ορισμένοι μελετητές και φιλοζωικές οργανώσεις εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την κατοχή των κατοικιδίων ζώων λόγω της έλλειψης αυτονομίας και αντικειμενοποίησης.

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%BF

 

 

Σχολιάστε

Top