Kylian Mbappe

Ο Κιλιάν Εμπαπέ Λοτέν (γαλλικά: Kylian Mbappé Lottin, 20 Δεκεμβρίου 1998, Παρίσι), είναι Γάλλος επαγγελματίας ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται ως επιθετικός στην Παρί Σεν Ζερμέν και για την Εθνική Γαλλίας. Θεωρείται ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές του κόσμου.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νεανικά χρόνια και εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννημένος στις 20 Δεκεμβρίου 1998 στο Μποντί[2], ο Εμπαπέ προέρχεται από οικογένεια αθλητών: ο πατέρας του, Ουιλφρίντ, καμερουνέζικης καταγωγής, εργάζεται ως παιδαγωγός στη ποδοσφαιρική ομάδα του Μποντί, ενώ η μητέρα του, αλγερινής (καβυλικής, σ.σ. οι Καβύλοι είναι εθνότητα βερβερικής καταγωγής που ζει στην βόρεια Αλγερία) καταγωγής, πραγματοποίησε επαγγελματικού επιπέδου καριέρα ως αθλήτρια του χάντμπολ. Ο Ζιρές Κεμπό-Εκοκό, θετός αδερφός του, είναι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του από τη Σταντ Ρενέ[3].

Έχοντας ξεκινήσει την ποδοσφαιρική του καριέρα από την ΑΣ Μποντί, εντάχθηκε στο ΑΝΦ Κλαιρφοντέν, πέρασε μέρος των σχολικών του χρόνων φοιτώντας στο Κολλέγιο Κατρίν ντε Βιβόν του Ραμπουγιέ, προτού ενταχθεί στα τμήματα υποδομής της ΑΣ Μονακό το 2013[4][5].

ΑΣ Μονακό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Εμπαπέ πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στη Λιγκ 1 στις 2 Δεκεμβρίου 2015 στην διάρκεια ισόπαλης εντός έδρας αναμέτρησης με τελικό σκορ 1-1 απέναντι στη Σταντ Μαλέρμπ ντε Καν. Εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο ως αλλαγή στην θέση του Φάμπιο Κοεντράο στο 88ο λεπτό της αναμέτρησης[6]. Στις 20 Φεβρουαρίου 2016, ο Εμπαπέ σημείωσε το πρώτο του τέρμα ως επαγγελματίας, κατά το διάστημα των καθυστερήσεων στην διάρκεια νίκης της ομάδας του με σκορ 3–1 απέναντι στην ΕΣ Τρουά ΑΚ. Σε ηλικία 17 ετών και 62 ημερών, κατέστη ο νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία της ΑΣ Μονακό, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του οποίου κάτοχος ήταν ο Τιερί Ανρί[5][7][8]. Στις 6 Μαρτίου 2016, ο Εμπαπέ υπέγραψε το πρώτο επαγγελματικό του συμβόλαιο διάρκειας τριών ετών, το οποίο και θα τον κρατούσε στην ΑΣ Μονακό έως τον Ιούνιο του 2019[9]. Με την ηλικιακή κατηγορία U19 της Μονακό, κατέκτησε το Κύπελλο Γκαμπαρντελά το καλοκαίρι του 2016, σημειώνοντας ο ίδιος δύο τέρματα στην διάρκεια του τελικού με αντίπαλο τη ΡΚ Λανς. Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο Εμπαπέ κατέκτησε με την Εθνική Γαλλίας το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U19 του 2016, στην διάρκεια του οποίου σημείωσε συνολικά 4 τέρματα[10].

Στην διάρκεια της θερινής μεταγραφικής περιόδου του 2016, η ΑΣ Μονακό αποφάσισε να απορρίψει πρόταση απόκτησής του ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ εκ μέρους της αγγλικής Μάντσεστερ Σίτι, ποσό πρωτοφανές για παίκτη ηλικίας 17 ετών[11]. Στις 11 Φεβρουαρίου 2017, πέτυχε το πρώτο του χατ-τρικ στη Λιγκ 1, στην διάρκεια αναμέτρησης με αντίπαλο την ΦΚ Μετς (νίκη με τελικό σκορ 5-0), ενώ ο ίδιος ήταν ηλικίας 18 ετών. Δέκα ημέρες αργότερα, ο Εμπαπέ πέτυχε το πρώτο του τέρμα στο Τσάμπιονς Λιγκ στην διάρκεια αναμέτρησης με αντίπαλο τη Μάντσεστερ Σίτι, ενώ, ταυτόχρονα, κατέστη ως ο δεύτερος νεαρότερος Γάλλος σκόρερ στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ μετά τον Καρίμ Μπενζεμά.

Στις 5 Μαρτίου 2017, ο Εμπαπέ κατέστη, σε ηλικία 18 ετών και 2 μηνών, ο νεαρότερος παίκτης που να ξεπερνά το όριο των δέκα τερμάτων στην διάρκεια μίας σεζόν στη Λιγκ 1 σε χρονικό διάστημα διάρκεια τριάντα ετών, πετυχαίνοντας δύο τέρματα σε αναμέτρηση με αντίπαλο την ΦΚ Ναντ[12].

Στις 12 Απριλίου 2017, πέτυχε τα δύο πρώτα του τέρματα στην διάρκεια μίας μόνο αναμέτρησης για το Τσάμπιονς Λιγκ, στην διάρκεια του πρώτου προημιτελικού, στο Signal Iduna Park, έδρα της Μπορούσια Ντόρτμουντ. Στην διάρκεια της επαναληπτικής αναμέτρησης στις 19 Απριλίου 2017, πέτυχε το πέμπτο του τέρμα στο Τσάμπιονς Λιγκ, αποτελώντας τον νεαρότερο παίκτη που να πετυχαίνει από τουλάχιστον ένα τέρμα σε καθεμία από τις τέσσερις πρώτες του αναμετρήσεις για την φάση νοκ-άουτ του Τσάμπιονς Λιγκ[13]. Παρά τον αποκλεισμό της ΑΣ Μονακό απέναντι στη Γιουβέντους, ο ίδιος κατέστη ως ο νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία για την ημιτελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ, πετυχαίνοντας, μάλιστα, τέρμα απέναντι στην ομάδα με την καλύτερη άμυνα της διοργάνωσης.

Στις 17 Μαΐου 2017, ο Εμπαπέ και η ΑΣ Μονακό κατέκτησαν τη Λιγκ 1, της οποίας και ο πρώτος τερμάτισε στην 5η θέση του πίνακα των κορυφαίων σκόρερ με σύνολο 15 τερμάτων.

Παρί Σεν Ζερμέν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τις 31 Αυγούστου 2017 ο Εμπαπέ αποκτήθηκε από τη Παρί Σεν Ζερμέν με τη μορφή δανεισμού[14] και με δυνατότητα αγοράς στο τέλος της σεζόν. Το ποσό της μεταγραφής εκτιμήθηκε στα 180 εκατομμύρια ευρώ (145 εκατομμύρια και άλλα 35 εκατομμύρια σε μπόνους). Το ποσό αυτό αποτελεί ρεκόρ για μεταγραφή εφήβου και ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο μετά τη μεταγραφή του Νεϊμάρ, πάλι στην Παρί Σεν Ζερμέν.[15][16][17][18] Εκείνη τη χρονιά κατέκτησε το πρωτάθλημα και το κύπελλο Γαλλίας[19].

Την επόμενη χρονιά, με το νούμερο 7 στη φανέλα,[20] σκόραρε τέσσερα γκολ σε 13 λεπτά και έγινε ο νεαρότερος παίκτης (19 ετών και 9 μηνών) που σκόραρε τέσσερα γκολ σε ένα αγώνα στη Λιγκ 1 τις τελευταίες 45 σεζόν.[21] Τις 3 Δεκεμβρίου του απονεμήθηκε στο βραβείο Κοπά για καλύτερος ποδοσφαιριστής παγκοσμίως κάτω των 21.[22] Η σεζόν έκλεισε με την Παρί να κατακτά τον πρωτάθλημα και ο ίδιος ήταν πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 33 γκολ[23] και ανακηρύχθηκε Παίκτης της Χρονιάς για το γαλλικό πρωτάθλημα.

Η σεζόν 2019-20 ξεκίνησε την κατάκτηση του Τροφέ ντε Σαμπιόν. Στις 22 Οκτωβρίου σκόραρε χατ-τρικ εναντίον της Κλαμπ Μπριζ και έγινε ο νεαρότερος παίκτης που έφτασε τα 15 γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ.[24] Η Παρί ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια τον Μάιο του 2020, καθώς το πρωτάθλημα διακόπηκε λόγω της πανδημίας κοροναϊού,[25][26] και ο ίδιος πρώτος σκόρερ με 18 γκολ, ίδιο αριθμό με τον Βισάμ Μπεν-Γεντέρ, αλλά με καλύτερη αναλογία γκολ ανά αγώνα.[27] Έφτασε μέχρι τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου η Παρί έχασε από την Μπάγερν Μονάχου.

Την σεζόν 2020-21 έχασε τους τρεις πρώτους αγώνες, καθώς κόλλησε κορονοϊό.[28] Στο Τσάμπιονς Λιγκ έγινε στις 20 Δεκεμβρίου ο νεαρότερος παίκτης που έφτασε τα 20 γκολ, ρεκόρ το οποίο έσπασε αργότερα την ίδια σαιζόν ο Χάαλαντ.[29][30] Τις 10 Μαρτίου 2021 έγινε ο νεαρότερος ποδοσφαιριστής που έφτασε τα 25 γκολ στην ίδια διοργάνωση, σπάζοντας το ρεκόρ του Λιονέλ Μέσι.[31] Η Παρί έφτασε μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης, όπου αποκλείστηκε από την Μάντσεστερ Σίτι. Στη Λιγκ 1 σκόραρε 27 γκολ, και αναδείχθηκε για τρίτη συνεχόμενη φορά πρώτος σκόρερ του γαλλικού πρωταθλήματος και ψηφίστηκε καλύτερος παίκτης του πρωταθλήματος[32], αλλά η Παρί δεν κατέκτησε το πρωτάθλημα. Η σεζόν 2020-21 ήταν η πρώτη στην οποία ο Εμπαπέ σκόραρε πάνω από 40 γκολ σε όλες τις επίσημες διοργανώσεις.[33]

Εθνική Γαλλίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 16 Μαρτίου 2017, κλήθηκε για πρώτη φορά στην Εθνική Γαλλίας Α΄ από τον Ντιντιέ Ντεσάν ενόψει αναμετρήσεων με αντιπάλους το Λουξεμβούργο και την Ισπανία[34]. Πραγματοποίησε την πρώτη διεθνή συμμετοχή του στην διάρκεια της νίκης της Γαλλίας με σκορ 3-1 απέναντι στο Λουξεμβούργο, εισερχόμενος ως αλλαγή στην θέση του Ντιμιτρί Παγιέ στο 78ο λεπτό της αναμέτρησης[35]. Στις 13 Ιουνίου, στην διάρκεια αναμέτρησης μεταξύ της Γαλλίας και της Αγγλίας, έδωσε την πρώτη του ασίστ με τα χρώματα της χώρας του, στον Ουσμάν Ντεμπελέ για την διαμόρφωση του τελικού σκορ 3-2 της αναμέτρησης[36]. Το συγκεκριμένο βράδυ, ο Εμπαπέ είδε σουτ του να σταματάει στο οριζόντιο δοκάρι της αντίπαλης εστίας, στο 71ο λεπτό της αναμέτρησης[37].

Ο Εμπαπέ κλήθηκε στην αποστολή της Εθνικής Γαλλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2018.[38] Σκόραρε στον αγώνα των ομίλων εναντίον του Περού και έγινε έτσι ο νεαρότερος σκόρερ της εθνικής Γαλλίας σε Μουντιάλ.[39] Στον αγώνα εναντίον της Αργεντινής, που έληξε 4-3 υπέρ της Γαλλίας, σκόραρε δύο φορές και κέρδισε ένα πέναλτι, και αναδείχθηκε έτσι παίκτης του αγώνα[40] και έγινε ο πρώτος έφηβος μετά τον Πελέ που σκόραρε δύο γκολ σε ένα αγώνα παγκοσμίου πρωταθλήματος.[41] Σκόραρε επίσης στον τελικό, στον οποίο η εθνική Γαλλίας νίκησε 4-2 την εθνική Κροατίας, και έγινε ο πρώτος έφηβος μετά τον Πελέ που σκόραρε σε τελικό παγκοσμίου πρωταθλήματος. Συνολικά σημείωσε 4 γκολ και ψηφίστηκε καλύτερος νέος παίκτης της διοργάνωσης.[42]

Ο Εμπαπέ κλήθηκε στην αποστολή της Γαλλίας για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου του 2020,[43] το οποίο διοργανώθηκε με ένα χρόνο καθυστέρηση. Στη φάση των «16″ με αντίπαλο την Ελβετία, το παιχνίδι έληξε ισόπαλο 3-3 και οδηγήθηκε στα πέναλτι, όπου ο Ζόμερ απέκρουσε το πέναλτι του Εμπαπέ και έτσι προκρίθηκε η Ελβετία στα προημιτελικά.[44] Ο ίδιος δεν σκόραρε σε κάποιο από τα τέσσερα παιχνίδια.[45] Στις 22 Σεπτεμβρίου 2022 σκόραρε το πρώτο γκολ στη νίκη της Γαλλίας επί της Αυστρίας με 2-0 για το Nations League, έφτασε τα 28 γκολ σε 58 παιχνίδια και μπήκε στο top-10 των σκόρερ της Εθνικής Γαλλίας σε ηλικία 23 ετών.[46]

Ο Εμπαπέ αποτέλεσε βασικό μέλος της αποστολής της Εθνικής Γαλλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2022, που διεξήχθη στο Κατάρ. Συνέβαλε σημαντικά στην πορεία της χώρας του μέχρι τον τελικό, έχοντας σκοράρει συνολικά 8 γκολ, κερδίζοντας το Χρυσό Παπούτσι της διοργάνωσης. Τρία τέρματα εξ αυτών σημειώθηκαν στον τελικό, γεγονός που τον κάνει να είναι μαζί με τον Τζεφ Χερστ οι μοναδικοί παίκτες με χατ-τρικ σε Τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου[47]. Μάλιστα, ο Εμπαπέ έγινε ο πρώτος σκόρερ σε τελικούς Παγκοσμίων Κυπέλλων όλων των εποχών, με συνολικά 4 γκολ[48].

Τρόπος παιχνιδιού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Εμπαπέ (σε δεύτερο πλάνο με την μπάλα στην κατοχή του) είναι γνωστός, μεταξύ άλλων, για την ταχύτητά του και την ικανότητά του στην ντρίμπλα.

Πρόκειται για ιδιαίτερα γρήγορο επιθετικό, ο οποίος ξέρει να εκμεταλλεύεται καλά τους κενούς χώρους στην πλάτη των αντιπάλων του, σύμφωνα με τον Ζαρντίμ, προπονητή του στη Μονακό[49], μεταξύ άλλων, τρέχοντας με ταχύτητα μεγαλύτερη εκείνης των αντίπαλων αμυντικών, καθώς και χάρη στην τεχνική του ικανότητα στις ντρίμπλες, συμπεριλαμβανομένου και του σπριντ[50]. Πρόκειται για επιθετικό ο οποίος συμμετέχει ιδιαιτέρως ενεργά στην αμυντική δουλειά της ανάκτησης της κατοχής της μπάλας[50]

 

image.png

Νέστωρ

Σχολιάστε

Top