Ο Άγιος Αναστάσιος ο Ναυπλιεύς

Νεομάρτυρες στον Ελλαδικό χώρο 1453-1821

Ο Άγιος Αναστάσιος ο Ναυπλιεύς ήταν χριστιανός νεομάρτυρας της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Έζησε στο Ναύπλιο, όπου και μαρτύρησε για τη χριστιανική πίστη του στις 1 Φεβρουαρίου του 1655. Την ίδια ημερομηνία τιμάται κάθε χρόνο η μνήμη του έπειτα από Βασιλικό Διάταγμα της 14ης Νοεμβρίου 1935.

Ο Αναστάσιος εργαζόταν ως ζωγράφος στην πόλη του Ναυπλίου. Σύμφωνα με την παράδοση, όταν αναγκάστηκε για κάποιους λόγους να διαλύσει τον αρραβώνα του με μια κοπέλα, ο Αναστάσιος απώλεσε τη λογική του, γυρνώντας εδώ κι εκεί, οπότε κάποιοι Τούρκοι επωφελήθηκαν και τον υποχρέωσαν να αλλαξοπιστήσει. Ωστόσο, όταν μετά από λίγες ημέρες συνήλθε, πέταξε από το κεφάλι του το λευκό σαρίκι, το οποίο φορούσε και παρουσία πλήθους στην αγορά, αναφώνησε: «Εγώ χριστιανός ήμουν, χριστιανός είμαι και χριστιανός θέλω να είμαι».

Αμέσως οδηγήθηκε στον δικαστή, ο οποίος επιχείρησε να τον μεταπείσει, αλλά ο Αναστάσιος διεκήρυξε με περισσότερη θέρμη την πίστη του. Κατόπιν αυτού, ο δικαστής διέταξε τη θανάτωσή του. Ο Αναστάσιος οδηγήθηκε στον τόπο του μαρτυρίου του δίπλα σε μια ελιά, όπου οι δήμιοί του τον κατακρεούργησαν. Σήμερα, στο σημείο υπάρχει το μνημείο του δίπλα στον Ιερό Ναό που είναι αφιερωμένος στον ίδιο τον Άγιο, αλλά και στη Γέννηση της Θεοτόκου.

Γεώργιος Μάριος  Χρυσαφόπουλος  Γ’ τάξη

Σχολιάστε