Άγιος Γεώργιος ο Νεαπολίτης

Ο Άγιος Γεώργιος ήταν ιερέας και καταγόταν από την Νεάπολη της Μικράς Ασίας. Διέπρεπε  ως εφημέριος στον Ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νεάπολη «ἐν ἀληθεία καὶ ὀσιότητι καὶ δικαιοσύνηπορευόμενος ἐν πάσαις ταῖς ἐντολαῖς καὶ δικαιώμασι τοῦ Κυρίου ἄμεμπτος».

Το 1797 προσκλήθηκε από τους χριστιανούς του χωριού Μαλακωτή να ιερουργήσει, αναπληρώνοντας τον εφημέριό τους, τον οποίο καταδίωκαν οι Τούρκοι. Ο ιερέας Γεώργιος ευχαρίστως δέχτηκε και αναχώρησε για το χωριό. Ξαφνικά όμως, κοντά στη θέση «Κόμπια- Ντερέ» συνελήφθη από εξαγριωμένους βοσκούς Τούρκους, οι οποίοι τον λήστεψαν, τον βασάνισαν και τελικά τον αποκεφάλισαν.

Το λείψανο του Νεομάρτυρα Γεωργίου ανακομίστηκε «σώον και ακέραιον και άφθαρτον και πλήρους ουρανίου ευωδίας και χάριτος» μετά από εμφάνισή του «εν οράματι εις τίνα γυναίκα χήραν, ευλαβή και φοβούμενην τον Θεόν». Αρχικά, φυλάχτηκε στην κατοικία του συνεφημερίου  του, Νεοφύτου και μετά τον θάνατό του στον ενοριακό ναό της Νεαπόλεως. Εκεί το προσκύνησαν και «οι Αείμνηστοι μητροπολίται Καισαρείας Παΐσιος, Κλεόβουλος και Ιωάννης, οίτινες τακτικώς ήρχοντο εις Νεάπολιν και εθαύμαζον και ομολόγουν την χάριν την οποίων έλαβεν παρά Θεού, αναδειχθείς θαυματουργός». Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922 το ιερό λείψανο μεταφέρθηκε στην Ελλάδα (με την ανταλλαγή του πληθυσμού το 1924)  από τον τότε εφημέριο Νεαπόλεως Αρχιμανδρίτη Ιγνάτιο και κατατέθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Ευσταθίου Περισσού Αττικής, όπου και σήμερα φυλάσσεται σε άριστη κατάσταση.

Πηγή: www.saint.gr

Αικατερίνη  Κορδώνη  Γ΄ τάξη

 

Σχολιάστε