Παπαφλέσσας

Ο Γεώργιος Δικαίος ή Φλέσσας, όπως ήταν το κοσμικό του όνομα, γεννήθηκε το 1786 ή το 1788 στην Πολιανή Μεσσηνίας. Ήταν ένα από τα 28 παιδιά του πατέρα του.
Φοίτησε στη Σχολή Δημητσάνας, δεν ολοκλήρωσε όμως τις σπουδές του και μόνασε το 1816 στο μοναστήρι της Παναγιάς της Βελανιδιάς στην Καλαμάτα. Εκεί πήρε το όνομα Γρηγόριος.

                                                                                Papaflesas

Έγινε Αρχιμανδρίτης και όσο βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη ήρθε σε επαφή με τη Φιλική Εταιρεία. Όταν απαίτησε να μάθει ποιος ήταν ο αρχηγός της Εταιρείας κι αρνήθηκαν να του αποκαλύψουν τα μυστικά, η ορμητικότητά του εμφανίστηκε ξανά. Τράβηξε το μαχαίρι του και απείλησε να σφάξει τον Αναγνωστόπουλο, ο οποίος στεκόταν μπροστά του.
Συμμετείχε τον Ιούνιο του 1822 σε επιτροπή για την εφαρμογή της συνθήκης παράδοσης του Ναυπλίου. Τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς μαζί με τον Κολοκοτρώνη και άλλους οπλαρχηγούς προσπάθησαν να αποκλείσουν τον Δράμαλη στην Κορινθία με την κατάληψη επίκαιρων θέσεων και τη συμμετοχή του στη μάχη του Αγιονορίου. Το 1823 ως Υπουργός Εσωτερικών καθόρισε τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα των πολιτών προς το Έθνος.

Μόλις πάτησε το πόδι του ο Ιμπραήμ στον Μοριά το 1825, πρότεινε την αποφυλάκιση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και άλλων αγωνιστών, ενώ ο ίδιος, όντας ακόμη υπουργός, ξεκίνησε για τη Μεσσηνία για να χτυπήσει τον εισβολέα. Ταμπουρώθηκε στο Μανιάκι, με την απόφαση να νικήσει ή να πέσει. Στις 20 Μαΐου δέχθηκε επίθεση από τις υπέρτερες δυνάμεις του εχθρού κι έπεσε ηρωικά μαχόμενος ύστερα από οκτάωρη σκληρή μάχη.

Πηγές:

Ευάγγελος Καραγκούνης – Εμμέλεια Καραΐσκου  Β΄ τάξη

Σχολιάστε