Η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο

 Παρά τους τόσους αγώνες και το αίμα που έχει χυθεί, για να κατοχυρωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, φαίνεται ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει ακόμη να γίνουν, ώστε να μιλάμε για απόλυτη ισότητα όλων των ανθρώπων πάνω στη γη. Στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων η μαθήτρια, Καλτσή Αγγελική, παρουσίασε την παρακάτω εργασία που αναφέρεται στις χώρες που καταπατούν σε μεγαλύτερο βαθμό τα ανθρώπινα δικαιώματα σήμερα.

Γράφει η Καλτσή Αγγελική, μαθήτρια του Α2 τμήματος.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται από πολλές διαφορετικές χώρες, αλλά περισσότερο από τις εξής: Αίγυπτος, Συρία, Υεμένη, Κίνα, Ιράν, Βόρεια Κορέα, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Μπουρούντι, Δημοκρατία του Κονγκό, Μιανμάρ, Λιβύη, Βενεζουέλα, Ρωσία ,Νιγηρία.

Το 2007 εκτιμάται ότι 6.500 άτομα πέθαναν κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων στο Αφγανιστάν και σχεδόν οι μισοί ήταν θάνατοι άμαχων πολιτών από αντάρτες. Εκατοντάδες πολίτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιθέσεων αυτοκτονίας από ένοπλες ομάδες.

Το 2007 στη Βραζιλία, σύμφωνα με επίσημη δήλωση, η αστυνομία σκότωσε τουλάχιστον 1.260 άτομα, ο μεγαλύτερος αριθμός, μέχρι σήμερα. Όλα τα περιστατικά καταχωρήθηκαν επίσημα ως «ενέργειες αντίστασης» και ερευνήθηκαν ελάχιστα ή καθόλου.

Στην Ουγκάντα, 1.500 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε εβδομάδα σε στρατόπεδα εκτοπισμένων πολιτών. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχουν πεθάνει 500.000 άτομα σ’ αυτά τα στρατόπεδα.

Στην Kίνα τα ΜΜΕ ελέγχονται από την κυβέρνηση, άρα καταπατάται η ελευθερία του λόγου και απαγορεύονται όλες οι διεκδικήσεις των θρησκευτικών ομάδων και των περιοχών που ζητούν αυτονομία. Επίσης, απαγορεύεται η ελεύθερη μετακίνηση από αγροτική σε αστική περιοχή χωρίς την σύμφωνη γνώμη του κράτους. Χωρίζονται οι κάτοικοι σε αυτούς που ζουν στα αστικά κέντρα και έχουν πολλά οφέλη και στους χωρικούς που ζουν στην ύπαιθρο και αντιμετωπίζονται ως πολίτες «δεύτερης κατηγορίας».

Η Βόρεια Κορέα είναι ένα από τα πιο καταπιεστικά μέρη στη γη. Απαγορεύεται κάθε μορφή επικοινωνίας των κατοίκων της Βόρειας Κορέας με  ανθρώπους από άλλες χώρες. Η κυβέρνηση κατασκοπεύει τον λαό με την χρήση ενός τεράστιου δικτύου παρακολούθησης. Δεν υπάρχει καμία ελευθερία στα ΜΜΕ και στον τύπο. Όλα ελέγχονται από την κυβέρνηση του Δικτάτορα. Στο Διαδίκτυο μπαίνουν μόνο οι πλούσιοι της πρωτεύουσας, και πάλι όμως με αυστηρούς προορισμούς. Εκπρόσωπος του ΟΗΕ το 2021 είπε ότι οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Βόρεια Κορέα πιθανόν να συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Στο Ιράν υπάρχει «γενικευμένη ανελευθερία», που το φανερώνουν οι λιθοβολισμοί, οι ομαδικές εκτελέσεις , η θανατική ποινή ακόμα και για παιδιά , οι παράνομες συλλήψεις και  οι διακρίσεις κατά των γυναικών.

Η Ελλάδα είναι στην πέμπτη θέση των χωρών που καταπατούν  τα ανθρωπινά δικαιώματα. Το 2015 καταγράφτηκαν 273 περιστατικά ρατσιστικής βίας με περισσότερα από 300 θύματα. Τα 185 περιστατικά αφορούσαν άτομα με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, έκφραση και ταυτότητα φύλου (ΛΟΑΤΚΙ).  Επίσης, υπάρχουν αναφορές  για κακομεταχείριση και κακοποίηση μεταναστών χωρίς έγγραφα, αιτούντων άσυλο και Ρομά από αστυνομικούς, σε μια έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα το 2017. Επιπλέον, στις φύλακες ,κέντρα κράτησης και κρατητήρια δεν υπάρχουν οι σωστές συνθήκες λόγω συνωστισμού, φτωχής διατροφής, κακής υγιεινής και έλλειψης φροντίδας υγείας, γεγονότα που αποτελούν καταπατήσεις των βασικότερων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης