ΕΘΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ

Γράφει ο Μαρίνος Καλλαράς

Τα Χριστούγεννα φτάνουν σε λίγες  μέρες και όλα τα σπίτια γεμίζουν φώτα, μυρωδιές και γεύσεις! Τα έθιμα είναι πάρα πολλά και διαφορετικά από τόπο σε τόπο, ωστόσο υπάρχουν κάποια που τα συναντάμε παντού.

Ο χριστουγεννιάτικος στολισμός

Ένα από τα πιο γνωστά έθιμα σε όλο τον κόσμο είναι ο στολισμός του δέντρου. Από τον Νοέμβριο τα σπίτια στολίζονται με χριστουγεννιάτικο δέντρο. Πολύχρωμες γιρλάντες, κορδέλες, λαμπιόνια, μπάλες και φωτάκια παντού: στο δέντρο, στο τζάκι, στα παράθυρα, στα μπαλκόνια! Στην κορυφή του δέντρου ένας άγγελος ή ένα αστέρι που συμβολίζουν το αστέρι της Βηθλεέμ που οδήγησε τους μάγους στο Θείο βρέφος εκείνη την Άγια νύχτα. Στην Ελλάδα το έθιμο του χριστουγεννιάτικου δέντρο το έφεραν οι Βαυαροί και στολίστηκε για πρώτη φορά στην χώρα μας στα ανάκτορα του βασιλιά Όθωνα. Επίσης στα ελληνικά νησιά κυρίως στολίζουν και καράβια. Το πιο σημαντικό για τα παιδιά είναι πως κάτω από το δέντρο θα μπει το γράμμα και την Πρωτοχρονιά τα δώρα του Αϊ- Βασίλη.

xristougenna-1

Το γιορτινό τραπέζι

Μικροί και μεγάλοι περιμένουν με αγωνία να γευτούν τις νόστιμες λιχουδιές των γιορτών. Συγκεκριμένα τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες είναι σε πρώτη θέση σε κάθε τραπέζι. Επίσης το Χριστόψωμο, ένα ψωμί με σχέδια και έναν σταυρό από ζυμάρι, που οι νοικοκυρές το φτιάχνουν την παραμονή των Χριστουγέννων. Δε θα παραλείψουμε τη χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα που οι νοικοκυρές  τη μαγειρεύουν  για τη μέρα των Χριστουγέννων, βάζοντας γέμιση με ρύζι, κουκουνάρι, σταφίδες και κάστανα. Ακόμα πιο διάσημη είναι η βασιλόπιτα που κρύβει μέσα της το τυχερό φλουρί που θα φέρει καλοτυχία σε όποιον το κερδίσει. Αξίζει να αναφέρουμε πως σύμφωνα με την παράδοση η βασιλόπιτα ήταν δημιούργημα του Μέγα Βασίλειου από την Καισαρεία, ο οποίος βρήκε ένα τέχνασμα για να μοιράσει τα χρήματα στους φτωχούς.  Έτσι αποφάσισε να κρύψει τα νομίσματα μέσα σε πίτες και τις προσέφερε σε όλους τους πολίτες.

xristougenniatiko-menou

Τα κάλαντα

Αγαπημένο έθιμο  κυρίως των παιδιών είναι τα κάλαντα. Τα κάλαντα είναι ελληνικό έθιμο και η λέξη κάλαντα προέρχεται από τη λατινική «calenda», που σημαίνει αρχή του μήνα. Σύμφωνα με την παράδοση τα παιδιά γυρνούν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούν ένα ρυθμικό τραγούδι κρατώντας τρίγωνα, κιθάρες, ακορντεόν ή φυσαρμόνικες. Χτυπούν την πόρτα και ρωτούν: «Να τα πούμε;». Αν η απάντηση από τον νοικοκύρη ή την νοικοκυρά είναι θετική, τότε τραγουδούν τα κάλαντα για μερικά λεπτά και τελειώνουν με την ευχή «Και του Χρόνου. Χρόνια Πολλά». Ο νοικοκύρης τους δίνει χρήματα, μελομακάρονα ή κουραμπιέδες. Κάλαντα λένε την παραμονή των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων.

ethima

Γούρια

Σε όλα τα σπίτια υπάρχει το γούρι για τη νέα  χρονιά που συνήθως είναι ένα ρόδι που το σπάνε την Πρωτοχρονιά. Ο νοικοκύρης  σπάει ένα ρόδι πριν μπει στο σπίτι και ταυτόχρονα λέει: “Με υγεία, ευτυχία και χαρά το νέο έτος κι όσες ρώγες έχει το ρόδι, τόσες λίρες να έχει η τσέπη μας όλη τη χρονιά”. Εκτός από το φρούτο τα σπίτια γεμίζουν με διακοσμητικά ρόδια φτιαγμένα από διάφορα υλικά όπως γυαλί, πλαστικό, πηλό ακόμα και ασήμι ή χρυσό.

γούρι-χριστουγεννιάτικο-δέντρο

Μαρίνος Καλλαράς

 

Πηγές :

https://el.wikipedia.org

https://gr.hellomagazine.com

https://www.helppost.

https://gr.pinterest.com

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης